Με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επι της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, η εισηγήτρια της έκθεσης, η Ολλανδή ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ευρωομάδας Renew Europe, Σόφι Ιντ’ Βελντ, παρότι αναγνώρισε την αξία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν, την κατηγόρησε ότι μεταχειρίζεται «πολύ ήπια γλώσσα» στην περιγραφή συγκεκριμένων παραβάσεων από κράτη-μέλη και πολιτικά κριτήρια στην αντιμετώπιση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Μετέφερε επίσης στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για μια έκθεση πιο ανεξάρτητη από τους ισχυρισμούς των εθνικών κυβερνήσεων
Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρέμβαση της στην επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών και της μη εφαρμογής της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι τη διάσταση των πολιτικών ευθυνών την εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και όχι οι ελληνικές αρχές.
Η υπόθεση των υποκλοπών
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η έκθεση της επιτροπής LIBE αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών, καλώντας την Κομισιόν να αξιολογήσει τη στάση των κρατών-μελών που έχει γίνει χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «σε αντίθεση με την υπόθεση της Κομισιόν, πολλές εθνικές αρχές δεν είναι ούτε πρόθυμες ούτε σε θέση να επιλύσουν το θέμα, αφήνοντας τα θύματα χωρίς αποτελεσματική ένδικη προστασία και απροστάτευτη τη δημοκρατία».
Επιμένει δε πως η παράνομη χρήση spyware από τις εθνικές κυβερνήσεις αφορά όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς «επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την ακεραιότητα της λήψης αποφάσεων, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία της ΕΕ και υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και νομική ευθύνη του κλάδου παρακολούθησης».
Η ατιμωτησία
Ειδική αναφορά, με την ίδια αφορμή, στους δημοσιογράφους, με την έκθεση να καταγράφει «βαθύτατη ανησυχία» για το «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της ατιμωρησίας της κατάχρησης spyware στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους» αλλά και για τις «στρατηγικές αγωγές» (SLAPP) εναντίον τους.
Ενώ ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Συγκεκριμένα, για το ότι «ανεξαρτητες αρχές όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση για τη έρευνα τους για την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης», ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την «βιαστική αλλαγή» των μελών της ΑΔΑΕ «εξαιτίας, από ότι φαίνεται, της απόφασης που θα λάμβανε να επιβάλλει πρόστιμο στην ΕΥΠ».
Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, στην παρέμβαση της στη συζήτηση για την έκθεση της LIBE, απέφυγε να αναφερθεί στο ίδιο το κείμενο, τονιζοντας ότι τα ευρήματα της έκθεσης της Κομισιόν ήταν θετικά για την Ελλάδα. Επίσης παρέπεμψε στη συμπερίληψη της Ελλάδας στην πρώτη εικοσάδα του Δείκτη Δημοκρατίας του Economist.