Το νέο μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου, ομότιμου καθηγητή Τμήματος ΙΑΚΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Δρολάπι» θα παρουσιάσουν το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας και οι εκδόσεις της «Εστίας».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο κτήριο Ματσάγγου (αμφιθέατρο Β1 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είσοδος: Ελ. Βενιζέλου και 28ης Οκτωβρίου 78 (2ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σπύρος Κιοσσές, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και Κλεοπάτρα Πρίγκου, φιλόλογος, μέλος ομάδας ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Συντονίζει η Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.
Η εκδήλωση διανθίζεται με μικρό μουσικό πρόγραμμα με τους Πάρι Θεοδωρακάκη-κλασική κιθάρα και Νέα Χορωδία Βόλου (μαέστρος Βάγια Παπαγιαννοπούλου).
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι είναι το δρολάπι; «Υδρολαίλαψ» είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή, ανακατεμένη με δυνατό αέρα. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο, που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο στην κυριολεκτική όσο και στη μεταφορική του σημασία. Στο βιβλίο τρία ζευγάρια αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους, χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Με φόντο τα Τζουμέρκα, το δρολάπι και τη Γέφυρα της Πλάκας που πέφτει ο αναγνώστης βλέπει τον κόσμο τους μαζί με τις ψευδαισθήσεις να καταρρέουν. Οι βεβαιότητες παρασύρονται από το ανεμόβροχο, που μπορεί να είναι το ποτάμι ή όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή. Οι αφηγηματικοί ήρωες καλούνται να επιλέξουν τα δικά τους μονοπάτια.
Ο Ευάγγελος Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με είκοσι μία (21) επιστημονικές μελέτες, ενώ έχει επιμεληθεί 25 τόμους πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει εκδώσει μία συλλογή διηγημάτων και άλλα πέντε μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων και το «Οδός Οφθαλμιατρείου», 2019, που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.