37.9 C
Volos
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Νέος «πονοκέφαλος» για τη Λαγκάρντ λίγους μήνες μετά την κακή βαθμολογία

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ – Δούκας: Το 13% πρέπει να υπερδιπλασιαστεί

Το 13% πρέπει να υπερδιπλασιαστεί, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια...

Ο Δήμος Τεμπών για τα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Τεμπών: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας...

Τις έντονες αντιδράσεις του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση στελέχους της τράπεζας -και μάλιστα μέλους του εκτελεστικού της συμβουλίου- ότι οι νεοπροσληφθέντες έπρεπε να «επαναπρογραμματιστούν» για να υποστηρίξουν τις πράσινες πολιτικές.

Η επιτροπή προσωπικού της ΕΚΤ ζήτησε από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και την κορυφαία ομάδα της να επανεξετάσουν το στυλ διοίκησης που ακολουθούν σε επιστολή, την οποία είδαν οι Financial Times, στην οποία οι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα «ασεβή» σχόλια που έκανε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου σε συνεδρίαση τον περασμένο μήνα.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη διαφωνία μεταξύ του προσωπικού της ΕΚΤ έναντι των προϊσταμένων τους, οι οποίοι έχουν καταστήσει την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα.

Ο Ολλανδός Φρανκ Έλντερσον, ο οποίος εντάχθηκε στην ΕΚΤ στα τέλη του 2020,  δήλωσε στην εσωτερική συνεδρίαση: «Γιατί να θέλουμε να προσλάβουμε ανθρώπους τους οποίους πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε επειδή προέρχονται από τα καλύτερα πανεπιστήμια, αλλά εξακολουθούν να μην ξέρουν πώς γράφεται η λέξη “κλίμα”».

Αντιδράσεις για το «Στυλ ηγεσίας»

Οι εκπρόσωποι του προσωπικού δήλωσαν ότι «πολλοί συνάδελφοι σοκαρίστηκαν από την επιλογή των λέξεων και τις απόψεις του κ. Elderson» και ότι η ιδέα του «επαναπρογραμματισμού» των ανθρώπων «έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύουν η ΕΚΤ και η ΕΕ».

«Θα ενθαρρύναμε το εκτελεστικό συμβούλιο να προβληματιστεί σχετικά με το στυλ ηγεσίας του και να αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν πρέπει να «επαναπρογραμματίζονται», αλλά να πείθονται με επιχειρήματα και γεγονότα και να καθοοδηγούνται με το παράδειγμα», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στο προσωπικό της ΕΚΤ τη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, δήλωσε ότι ο Έλντερσον ήταν «ένθερμος υποστηρικτής» όλων των μορφών διαφορετικότητας.

«Το μήνυμά του ότι η επιστήμη του κλίματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο έργο της ΕΚΤ αντανακλά άμεσα τη στρατηγική της τράπεζας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοί του στο εκτελεστικό συμβούλιο συμμερίζονται τις απόψεις του «ότι όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα καθήκοντα που έχει αναλάβει η ΕΚΤ θα πρέπει να κατανοηθούν σωστά».

Η κακή βαθμολογία της Lagarde και του δ.σ.

Περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους της ΕΚΤ που απάντησαν σε έρευνα του κύριου συνδικάτου της φέτος δήλωσαν ότι η Λαγκάρντ είχε κακές επιδόσεις και σχεδόν έξι στους 10 δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν ή στο διοικητικό συμβούλιο.

Τα σχόλια του Έλντερσον, τα οποία ανέφερε πρώτο το Politico, προκάλεσαν επίσης πολιτική αναταραχή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την ΕΚΤ να διερευνήσει τη δήλωσή του και να «αντιμετωπίσει γρήγορα κάθε υποψία ιδεολογικής προκατάληψης» σε ψήφισμα που ενέκρινε σχετικά με την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους για τα σχόλιά του, ζήτησαν από την ΕΚΤ να έχει «απτόητη εστίαση» στην πρωταρχική της εντολή για σταθερότητα των τιμών -που ορίζεται ως πληθωρισμός στο 2%- και τόνισαν «τη σημασία του πλουραλισμού για τη θεσμική κουλτούρα της ΕΚΤ».

Η Λαγκάρντ δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με τον Έλντερσον: «Αν και υποστηρίζω πλήρως όλους τους συναδέλφους μου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στον οποίο αναφερθήκατε, αντιλαμβάνομαι ότι μερικές φορές τα λόγια μπορεί να υπερβαίνουν λίγο το πάθος που υπογραμμίζει αυτό που εκφράζουν».

Η «πράσινη πολιτική» της ΕΚΤ

«Πιστέψτε με ότι η ποικιλομορφία δεν θα αμβλυνθεί από το πάθος για κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και επηρεάζει τη δραστηριότητά μας», είπε.

Η Λαγκάρντ αύξησε τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, προσαρμόζοντας τους κανόνες της για τις εξασφαλίσεις και τις επανεπενδύσεις ομολόγων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πράσινοι παράγοντες και δημιουργώντας έναν εσωτερικό κόμβο για το κλίμα.

Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, ο Έλντερσον έχει θέσει το θέμα στο επίκεντρο της προσοχής του ως αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο Ολλανδός Φ.Έλντερσον προειδοποίησε πρόσφατα 20 τράπεζες ότι η ΕΚΤ θα τους επιβάλει ημερήσια πρόστιμα αν δεν αρχίσουν σύντομα να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν τους κλιματικούς κινδύνους. Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει μια «πράσινη στροφή» τόσο στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ύψους 4,7 εκατ. ευρώ όσο και στη φθηνή χρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών.

Η εννεαμελής επιτροπή προσωπικού, η οποία εκλέγεται από όλους τους εργαζόμενους, δήλωσε: «Πολλοί συνάδελφοι υποστηρίζουν μεμονωμένα την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή στην εντολή της ΕΚΤ». Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει μόνη της τα όρια της εντολής της χωρίς καμία τροποποίηση του νομικού πλαισίου και με βάση τις απόψεις της ηγεσίας της».

Η επιστολή της επιτροπής προσωπικού συνέκρινε την προσέγγιση της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή με θέματα όπως η μετανάστευση και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, λέγοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιδιώξει την ποικιλομορφία της σκέψης «αντί να έχει μονομερείς απόψεις που επιβάλλονται μονομερώς από την κορυφή προς τη βάση».

Ακόμα, υπενθύμισε ότι τα σχόλια του Elderson ακολούθησαν «άλλες δημόσιες δηλώσεις μελών του εκτελεστικού συμβουλίου που θεωρήθηκαν ως ασέβεια προς το προσωπικό της ΕΚΤ».

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ