Επιχείρηση αποκλιμάκωσης επιχειρεί η κυβέρνηση στις τεταμένες σχέσεις με την εκκλησία που επηρεάστηκαν σφοδρά μετά την ψήφιση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.
Η πρώτη κίνηση που φανερώνει τις κυβερνητικές προθέσεις σύγκλησης ήταν η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Εξίσωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστούν τις αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη ενώ συζητήθηκε και μία ενδεχόμενη επαφή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ωστόσο, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια τέτοιου είδους συνάντηση.
Η μεγάλη ένταση με την Εκκλησία ξεκίνησε μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για «αποκλεισμό» της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Με την 25η Μαρτίου και το Πάσχα να πλησιάζει αρκετοί ιεράρχες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην παραστούν ούτε οι ίδιοι στις παρελάσεις ανά την Ελλάδα και να μην αποδοθούν τιμές στα πολιτικά πρόσωπα κατά την επίσημη δοξολογία.
Μάλιστα, οι Μητροπόλεις Πειραιώς και Κερκύρας ανακοίνωσαν πως διακόπτουν την κοινωνία με τους βουλευτές των περιοχών τους που ψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ ο μητροπολίτης Κισσάμου Αμφιλόχιος, δήλωσε πως τα πρόσωπα αυτά δεν θα τιμώνται και δεν θα προσκαλούνται σε εκδηλώσεις και τελετές της Μητρόπολης.
Αντίστοιχα σκληρές είναι οι αντιδράσεις και των τοπικών κοινωνιών, ειδικά μικρότερων περιφερειών. Ειδικά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δέχονται πυρά από τους ψηφοφόρους τους, που αποτελούν και -κατά κανόνα- σφαίρα επιρροής της Εκκλησίας.
Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τα κόμματα της Δεξιάς της ΝΔ πολυκατοικίας να δείχνουν λαμβάνουν απώλειες του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί εξίσωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστούν τις αντιδράσεις. Εξού και η συνάντηση Ιερώνυμου – Γεραπετρίτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα παρευρεθεί στη Μονή Πετράκη αλλά ούτε σε κάποιον άλλο ναό. Η στάση εκτιμάται αντίστοιχα ως μια προσπάθεια χαμήλωμα των τόνων.
Άλλωστε, το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως θα αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τμήμα του εκλογικού σώματος, γεγονός το οποίο γνωρίζουν οι βουλευτές. Και, παρά τα κελεύσματα περί μη εμπλοκής στις πολιτικές εξελίξεις, στα οποία έχει προβεί κατά καιρούς και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, κανείς δεν αγνοεί πως οι ιεροί ναοί λειτουργούν ενίοτε και ως εκλογικά κέντρα…
Οι σκέψεις του διαχωρισμού στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Παρότι οι παραδοσιακοί και ιστορικοί δεσμοί του Ελληνικού κράτους με την ορθοδοξία είναι πράγματι υπαρκτοί και ισχυροί, είναι γεγονός ότι σε σκέψεις των κυβερνώντων είναι ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.
Ακόμη, στην τελευταία Ιερά Σύνοδο, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας ανέφερε, μεταξύ των άλλων, πρώτον, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της Εκκλησίας με το Κράτος και δεύτερον, ότι όσα έχουν συμβεί ως τώρα είναι τα προεόρτια των όσων πρόκειται να συμβούν.
Σημειώνεται ότι ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας ένα αίτημα που και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει, και αναμένεται να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.
Όμως, δε, δύσκολο θα πρέπει να θεωρείτε αυτή τη χρονική περίοδο να τεθεί επί τάπητος ο επίσημος διαχωρισμός, καθώς, η ΝΔ θα έχει μόνον να χάσει, όσο οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Ωστόσο σε επόμενο χρονικό διάστημα τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, κάτι, που όμως, δεν θα έβρισκε εύκολα σύμφωνη την Εκκλησία που στο παρελθόν έχει σηκώσει ψηλά το θέμα της αντίδρασης στο συγκεκριμένο ζήτημα.