36.5 C
Volos
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση δυο κόσμων σε μια μαραθώνια συνεδρίαση και στο βάθος δημοψηφίσματα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κιρ Στάρμερ: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό»

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δήλωσε...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Απέσυρε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τους ορθοφωτοχάρτες του 2017...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: κριτικές παρατηρήσεις για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Παρατηρήσεις για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλειος Καλτσογιάννης

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Βασίλειος Καλτσογιάννης. Η...

Μία σαββατιάτικη, μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η οποία τα έχει όλα: καρφιά, αιχμές, παρασκήνιο (εντός και εκτός αίθουσας) αλλά και «μούδιασμα» στελεχών -μετά τις προτάσεις της ηγεσίας για τις ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος.

Στην κορύφωση των διεργασιών ο πρόεδρος του κόμματος πήρε το λόγο και στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης έκανε παρέμβαση.

Το κλίμα φάνηκε πως θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης πλαισίου των περί 80 στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής. Το κείμενο πλαίσιο -το οποίο δημοσίευσε το in νωρίς το πρωί και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση- αφήνει αιχμές, περιλαμβάνει δε και προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Αφορά τις καταστατικές αλλαγές και τα ανοίγματα για τη διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών στην Κεντροαριστερά.

Μπρα ντε φερ και ψηφοφορία

Διαφαίνεται μέχρι ώρας πως θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο το κείμενο – εισήγηση του προέδρου στην πολιτική γραμματεία αλλά και οι προτάσεις των «87» στελεχών και βουλευτών που αφορούν τα δημοψηφίσματα.

Στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, υπογράμμισαν ότι «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει. Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αλλαγές μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο

Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα για να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είπε κ. Όλγα Γεροβασίλη στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση, υπογράμμισε ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης αναρωτήθηκε με νόημα να συμφωνήσουμε ότι οποίος λέει την γνώμη του δεν λειτουργεί ως υπονομευτής;

Κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Παππάς στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων», ανέφερε και τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος που προτείνει μία σειρά κορυφαίων στελεχών για τις συνεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Θέσεις και αιχμές

Πρωτοκλασάτα στελέχη καταθέτουν από το πρωί τις θέσεις και τις προτάσεις τους, αλλά και τις αντιρρήσεις τους για επιλογές και στρατηγικές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που ουσιαστικά πρότεινε κατάργηση της ισχύουσας οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία είχε πολλές αιχμές, χάραξη διαχωριστικών γραμμών με το παρελθόν αλλά και τονωτικές ενέσεις ηθικού, με αρκετούς να μιλούν για την πρώτη ηγετική ομιλία και ξεκαθάρισμα προθέσεων και προτάσεων.

Ο συναγερμός της… πυρασφάλειας

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι έχουν μαζευτεί πολλά, καθώς λόγω εκλογών αρκετοί επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αλλά το τελευταίο διάστημα έχει μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ των διαφόρων τάσεων και οι διαφωνίες με επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία και τη βαρύτητα των επίσημων κομματικών οργάνων στην λήψη αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό περίσσεψε το χιούμορ και συνοδεύτηκε με δηκτικά σχόλια η ενεργοποίηση από λάθος του συναγερμού για φωτιά στην αίθουσα που διεξάγεται η συνεδρίαση. Προμηνύει κάτι αναρωτήθηκαν αρκετοί.

Επεισόδιο ανάμεσα σε Κασσελάκη και Θύμιο Γεωργόπουλο

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο κ. Γεωργόπουλος μιλούσε στους δημοσιογράφους, εξηγώντας τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε προς τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, λέγοντας ενοχλημένος: «Το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό; Αυτά πρέπει να τα λες μέσα στα όργανα».

Εκείνος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου».

Στη συνέχεια, μάλιστα, μία συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη ρώτησε τον Θύμιο Γεωργόπουλο πώς διορίστηκε, με τον ίδιο να απαντάει πως διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τι προτείνει ο Κασσελακης για την αλλαγή στα όργανα

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αλλαγές μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο, όπως είπε. Μπορουν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε να αντικατασταθεί η Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).

Κατά την τοποθέτηση τόνισε ότι στη δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος.

Είπε ότι δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου.
Υπογράμμισε ότι η Αριστερά είναι τρόπος να ζεις και όχι τρόπος για να ζεις.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας. «Είναι δεκάδες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα σταθώ μόνο σε κάποιες που θα αποτελέσουν έναυσμα σκέψης για την Επιτροπή», είπε και συνέχισε «με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη. Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος. Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους».

Είπε προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

-Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

  • τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος
  • τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
  • τις Προκριματικές Εκλογές.

-Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
-Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:

  • Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
  • Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις, θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

-Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Η πρόταση για δημοψήφισμα των στελεχών

Σύμφωνα με το κείμενο συμβολή, όπως πληροφορείται το in, τα στελέχη αναφέρουν «Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα : “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη -χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν- δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ;».

Όπως αναφέρουν «ένα δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες».

Σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού «προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας».

Τέλος, αναφέρουν, «τα θέματα των δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά σε όλες τις οργανώσεις. Για την ουσιαστική συζήτηση τους, προτείνουμε την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη».
Στο κείμενο τα στελέχη ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας πως το κόμμα πριν και κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών «πορεύτηκε χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, καθώς όλα τα εκλεγμένα όργανά του, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία δεν συνεδρίασαν ούτε μια φορά. Δόθηκε για πρώτη φορά εκλογική μάχη, χωρίς την ενεργοποίηση της πλειοψηφίας των στελεχών μας».

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ