26.4 C
Volos
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας στη Σλοβενία (φωτό)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το να επισκέπτεσαι άλλους τόπους ανοίγει τους ορίζοντές σου, εμπλουτίζει την ψυχή σου και βοηθά να καταλάβεις τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και οι συνοδοί καθηγητές τους βρέθηκαν στο Cresnjevec της Σλοβενίας από τις 13 μέχρι τις 17 Απριλίου για να συνεργαστούν με εταίρους τους στο σχολείο Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, στα πλαίσια κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ με κωδικό
2023-1-EL01-KA121-SCH-000145781. Η μετακίνηση έγινε οδικώς, έτσι ώστε το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα να είναι το μικρότερο δυνατό. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Σλοβένων μαθητών που ανταπέδωσαν έτσι τη φιλοξενία που τους είχε προσφερθεί, όταν επισκέφθηκαν τη Λάρισα.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες και αλληλεπιδρούσαν στα αγγλικά με τους Σλοβένους και τους Ισπανούς συνεργάτες τους, αποδεικνύοντας την ευχέρεια και την προθυμία τους να επικοινωνήσουν σε μια ξένη γλώσσα. Η πειθαρχία των Σλοβένων μαθητών, οι πόροι και οι εγκαταστάσεις του σχολείου τράβηξαν την προσοχή τους.

Επισκέφτηκαν την πόλη Maribor, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και το στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου του Β’ ΠΠ Stalag ΧVΙΙΙ-D, στο οποίο οι πρώτοι κρατούμενοι ήταν Βρετανοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες που συμμετείχαν στη μάχη της Κρήτης. Αυτός ο τόπος αποτελεί σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας της Σλοβενίας που σημάδεψε τους κατοίκους της. Σήμερα είναι ένα χώρος μνήμης και μουσείο για να θυμίζει, να διδάσκει και να λειτουργεί αποτρεπτικά για την επανάληψη ανάλογων συμπεριφορών.

Η επόμενη επίσκεψη ήταν στη Λιουμπλιάνα την πρωτεύουσα της Σλοβενίας που οι μαθητές την περπάτησαν, τη γνώρισαν, και έμαθαν την ιστορία της και τη σύνδεσή της με τον Ιάσονα της Αργοναυτικής εκστρατείας. Είδαν επίσης πώς μια πόλη, χάρη στο μελετημένο σύστημα συλλογής απορριμμάτων και στις παρεμβάσεις για την οικολογική μετακίνηση των πολιτών με τη χρήση ηλεκτρικών μέσων, μπορεί να βραβευτεί και να αναγνωριστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως “πράσινη πόλη”.
Στη Λιουμπλιάνα επισκέφτηκαν και το Κέντρο στο οποίο γίνεται συλλογή και διαχείριση αντικειμένων (ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη κ.α.) που, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια, αλλάζουν χρήση (upcycling) ή απλά διατίθενται σε νέους αγοραστές (reusing).

Στην περιοχή της Slovenska Bistrica επισκέφτηκαν το εργοστάσιο κατασκευής χάρτινων συσκευασιών από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Πολύ έντονη εμπειρία ήταν η ξενάγησή τους στους χώρους της διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και στο βιολογικό καθαρισμό της περιοχής, όπου οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις επιπτώσεις του άμετρου καταναλωτισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η διαπίστωση πάντως ήταν ότι η Σλοβενία, στο θέμα της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής φροντίδας, εκπαιδεύο υπεύθυνοι και ικαν πολίτες

Τελευταία ήταν η επίσκεψη στο Ptuj, την παλαιότερη πόλη της Σλοβενίας, στις όχθες του ποταμού Drava, με το κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και με ένα από τα πιο πολύχρωμα καρναβάλια στον κόσμο με τις μάσκες Κούρεντ, που αποτελεί μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι φορεσιές του

Καρναβαλιού θύμισαν στους μαθητές τις αντίστοιχες αποκριάτικες στολές περιοχών της Μακεδονίας.
Δραστηριότητες με υλικά υλοποιήθηκαν στο σλοβένικο σχολείο καθώς και ομαδικά αθλήματα. Όλοι οι μαθητές εργάστηκαν συνεργατικά δείχνοντας ενδιαφέρον για το τελικό προϊόν.

Λίγο πριν το τέλος, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της εταιρείας Impol aluminium, και συγκεκριμένα το τμήμα παραγωγής εξαρτημάτων για μοντέλα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και ενημερώθηκαν για την πολιτική της εταιρείας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Στο τέλος γνώρισαν και το κάστρο της Slovenska Bistrica που ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την παράδοση των πιστοποιητικών, ενώ ο αποχαιρετισμός είχε ανάμεικτα συναισθήματα εξαιτίας των δεσμών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της έντονης εβδομάδας. Καθώς οι δρόμοι της ζωής είναι μερικές φορές τόσο μυστηριώδεις που δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, πήραν το δρόμο της επιστροφής με τη βαλίτσα φορτωμένη με αναμνήσεις, εμπειρίες και διδάγματα. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ