Βαρυχειμωνιά επικρατεί σε Μαξίμου και Πειραιώς παρ’ ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου. Το εκλογικό στραπάτσο της Νέας Δημοκρατίας, σε επίπεδο ποσοστών, στις ευρωεκλογές, δεν έχει ξεπεραστεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) χωρίς «καύσιμα».
Οι ευρωεκλογές σήμαναν τα πρώτα ηχηρά «καμπανάκια» και προσγείωσαν απότομα τη Νέα Δημοκρατία από το 41% των βουλευτικών εκλογών στο 28% με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα να είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα: H ακρίβεια παραμένει θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών, το ΕΣΥ δείχνει σημάδια κατάρρευσης η ανασφάλεια διευρύνεται ολοένα και περισσότερο και ο πνεύμονας πρασίνου της Αττικής στα βορειοανατολικά δεν υπάρχει πια.
41% στις βουλευτικές εκλογές, 28% στις ευρωεκλογές και 27,7% στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τα «μπάνια του λαού»
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα «μπάνια» του λαού, για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας (OPEN TV), ήρθε σαν «κερασάκι στην τούρτα» με τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να κινούνται χαμηλότερα από αυτά των εκλογών, με αναγωγή των ψήφων. Χωρίς αναγωγή, μιλάμε για ελεύθερη πτώση.
Κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών η ΝΔ
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία μετριέται στο 21,6% και ανεβαίνει στο 27,7% με αναγωγή των ψήφων. Το μόνο παρήγορο για το κόμμα της Πειραιώς είναι η εξίσου χαμηλές πτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνουν να καρπωθούν τη φθορά της «γαλάζιας» παράταξης γεγονός που αποτυπώνεται και στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει το 21%.
Ανάλογα είναι τα ευρήματα και της δημοσκόπησης Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24. Η ΝΔ προηγείται με 27,1% στην πρόθεση ψήφου.
Επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελούν όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας κοινής γνώμης για λογαριασμό του OPEN. Ο δείκτης αισιοδοξίας της κοινωνίας ολοένα και συρρικνώνεται φτάνοντας τον Αύγουστο (2024) στο πενιχρό ποσοστό του 10,8%. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (63%), στο ερώτημα «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα», δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Πρόκειται για έναν δείκτη με αλματώδη αύξηση μέσα σε δύο μήνες αφού τον Ιούνιο είχε μετρηθεί στο 56,3%.
Σε αναζήτηση αφηγήματος για τη ΔΕΘ
Με τα σύννεφα να έχουν πολλαπλασιαστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ψάχνει αφήγημα για την 88η ΔΕΘ σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες εισοδημάτων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τις επιπτώσεις της ακρίβειας αλλά και να «μαζέψει» τις εκλογικές απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα το «καλάθι» που κρατά θα είναι μικρό καθώς, οι… «δημοσιονομικές ασκήσεις» δεν βγαίνουν.
Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο η χώρα έχει κερδίσει», καθώς «στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν πάση θυσία να τη διατηρήσουν». Γεγονός που προμηνύει ότι τα φάλτσα της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική δεν επρόκειτο να αλλάξουν, πέραν μικρών διορθώσεων που προαναγγέλλονται.
Η τακτική της… Θεσσαλίας
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο οι προετοιμασίες για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχουν κορυφωθεί προσδοκώντας ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελέσει αφετηρία ανάκαμψης και επανεκκίνησης, προβάλλοντας θέματα καθημερινότητας.
Μια «πρόβα» μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία που ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel» εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Το σκηνικό παρέπεμπε στο κράτος βρίσκεται κοντά στους πολίτες αλλά οι πλημμυροπαθείς στον Παλαμά, με τη διαμαρτυρία τους, χάλασαν την εικόνα.
«Αν είσαι πρωθυπουργός όλης της Ελλάδας, να έρθεις να μιλήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους. Έλα να μιλήσεις μαζί μας» ακούστηκε από τους εξαγριωμένους πολίτες. «Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε εισόδημα, ντροπή. Αυτή είναι η δημοκρατία του Μητσοτάκη» έλεγαν με οργή.
Χειμώνας με «καύσωνα» τιμών και «τραυματισμένο» ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή ένα φθινόπωρο ανατιμήσεων με τσουχτερές τιμές φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά μας. Ο Αύγουστος μας αποχαιρέτησε με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να πέφτει (2,2%) και στην Ελλάδα να ανεβαίνει (3,1%) και την κυβέρνηση να «παίζει κρυφτούλι» με την ακρίβεια και παραπέμπει στις έρευνες των σουπερμάρκετ για να δείξει ότι υπάρχει… μείωση τιμών ωστόσο, η πραγματικότητα την διαψεύδει.
Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών μας προετοιμάζουν για μεγάλες ανατιμήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, που, όπως μας λένε, θα αποτελέσει το προμήνυμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. «Θα υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν θα υπάρχουν προϊόντα, με αυτές τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν. Τελειώνουμε. Ξεραινόμαστε τελείως. Ποτίζουμε μόνο για να σώσουμε τα δέντρα μας», λέει (MEGA) απελπισμένος ένας πωλητής – παραγωγός.
Εκτός από την ακρίβεια οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι και με ένα τραυματισμένο ΕΣΥ και έναν υπουργό Υγείας (Άδωνις Γεωργιάδης) που προσπαθεί με «ενέσεις αισιοδοξίας» να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια κρίση που είναι σε εξέλιξη και απαιτεί από την κυβέρνηση χειροπιαστές ενέργειες για την ενίσχυση του.