Την ευθύνη της δημοτικής αρχής Βόλου για την παράλειψη γνωμοδότησης επί του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, επισημαίνουν με Ερώτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Νίκο Παπαπέτρο, καταγγέλλοντας ότι η στάση αυτή επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή. Η «Συμμαχία για τον Βόλο» ζητεί να ενημερωθεί για ποιο λόγο έως και σήμερα δεν ήρθε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση και λήψη γνωμοδοτικής απόφασης επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και προτείνει την εισαγωγή του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση και την αποστολή των θέσεων του Δήμου Βόλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να ληφθούν αυτές υπόψη.
Το κείμενο της Ερώτησης:
Στις 25.09.2024 λήγει η προθεσμία διαβούλευσης για το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό (ΕΧΠ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, οι σχετικές προτάσεις που διατυπώθηκαν θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση του νέου ΕΧΠ για τον τουρισμό. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας του άρθρου 4 του N. 4447/2016 (Α’ 241) όπως ισχύει, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια η έγκριση του νέου ΕΧΠ για τον τουρισμό και της ΣΜΠΕ αυτού, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.
Είναι σαφές ότι η σημασία του νέου Ε.Χ.Π. είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού με το χωροταξικό αυτό εργαλείο καθορίζεται η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας για τα επόμενα χρόνια και θα δεσμεύει πολιτικές, πολεοδομικά εργαλεία, όρους δόμησης, χρηματοδοτικά εργαλεία για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό ο Βόλος και η Πορταριά έχουν ενταχθεί στην κατηγορία Β, δηλαδή στις ανεπτυγμένες περιοχές. Η Αγριά, η Αρτέμιδα στην κατηγορία Γ, δηλαδή στις αναπτυσσόμενες περιοχές, η Ιωλκός, η Μακρυνίτσα, η Ν. Αγχίαλος στην κατηγορία Δ’ δηλαδή στις περιοχές με δυνατότητα ανάπτυξης και η Αισωνία και η Ν. Ιωνία στην κατηγορία Ε’, δηλαδή στις μη ανεπτυγμένες περιοχές, παρόλο που ειδικά η Αισωνία έχει αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως γνωστούς και ένα ξεχωριστό παραδοσιακό οικισμό του Παλιουρίου.
Για κάθε κατηγορία προβλέπονται διαφορετικές κατευθύνσεις που αφορούν την παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό τουριστικών εγκαταστάσεων, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού κλπ
Παρά την προφανή σημασία του Ε.Χ.Π. ο Δήμος Βόλου έως σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί αρνητικά ή θετικά στους όρους και στις προβλέψεις του, επιδεικνύοντας παντελή αδιαφορία για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή.
Ερωτάται η δημοτική αρχή :
- Έχει γνώμη η δημοτική αρχή για το Ε.Χ.Π. ή θεωρεί ότι δεν αφορά την πόλη;
- Για ποιο λόγο έως και σήμερα δεν ήρθε ως θέμα στο Δ.Σ. η συζήτηση και λήψη γνωμοδοτικής απόφασης επί του Ε.Χ.Π.;
- Σκοπεύετε να ενημερώσετε, έστω και τώρα, τους επαγγελματίες για τις νέες κατευθύνσεις που δίνει το Ε.Χ.Π.;
Προτείνουμε την συζήτηση του Ε.Χ.Π. στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και την αποστολή των θέσεων του Δήμου Βόλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να ληφθούν αυτές υπόψη.