Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Philippe Lazzarini, τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
O κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε στον κ. Lazzarini τη στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή της UNRWA, η οποία έχει κομβικό ρόλο στην παροχή βασικών υπηρεσιών παιδείας, υγείας, ανακούφισης και κοινωνικών υπηρεσιών στους Παλαιστινίους.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συμφωνώντας ότι θα χρειαστεί να ενισχυθούν οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου Ahmed Aboulgheit.
Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η επιθυμία εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, ενόψει μάλιστα της έναρξης της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εκλεγμένο μέλος για τα έτη 2025-2026.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Γεραπετρίτης είχε ξανά συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διάχυση της κρίσης από τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Λίβανο σε όλη τη Μέση Ανατολή, επανεπιβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών.
«Η Ελλάδα ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ακολουθεί με συνέπεια μία εξωτερική πολιτική αρχών, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησής της με βάση τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου για την ελληνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση μίας task force Ευρωπαίων και Αράβων γπουργών Εξωτερικών.
Με τον Σέρβο ομόλογό του
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Marco Djuric.
Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών και αντηλλάγησαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων των δύο Υπουργών σε Αθήνα και βελιγράδι αντίστοιχα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, συζήτησε με τον ομόλογό του για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της ελληνοσερβικής συνεργασίας στο πλασίο διεθνών οργανισμών, ενόψει και της έναρξης της θητείας της Ελλάδας ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026.
Συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Αιθιοπίας
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον Αιθίοπα ομόλογό του, Taye Atske-Selassie Amde.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιθιοπίας, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας.
Επίσης, έκαναν αναφορά και στις διμερείς σχέσεις, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη εμβάθυνσής τους, μετά και τον πρόσφατο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στα μέσα Ιουλίου.