10.1 C
Volos
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διχασμένη η ελληνική κοινωνία – Διαφορετικές γενιές, διαφορετικές απόψεις

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάρης Ρώμας: Όταν είχα 13 κιλά παραπάνω, δέχτηκα τρομερό bullying, συνάδελφος είπε ότι έγινα βόδι

“Πολλές φορές με σταματούσαν στον δρόμο κάτι τεράστιοι και...

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ευκαιρία διορθώσεων σε φοροκίνητρο για κενές κατοικίες και Airbnb

Παράθυρο για βελτιώσεις σε διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου όπως...

Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης 59 προσφύγων – Τους εντόπισε η Frontex

Επιχείρηση στήθηκε τα ξημερώματα για την διάσωση 59 προσφύγων,...

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έγινε νόμος με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο (2024) χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία που παραμένει διχασμένη.

Ο αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών ενώ εκφράζεται ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία τους, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση και δημόσιο διάλογο σε σχέση με τις προοπτικές του θέματος.

Οι Έλληνες εκφράζουν ανασφάλεια σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Η πανελλαδική έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο με θέμα «Οι Απόψεις και οι Προκλήσεις για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα» φανερώνει ισχυρούς προβληματισμούς για μια από τις πιο εμβληματικές «μεταρρυθμίσεις» που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ο αποκλεισμός των οικονομικά αδύναμων η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών

Σύμφωνα με έρευνα, ένα ποσοστό 30% είναι αντίθετο με τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το 32% κρατά ουδέτερη στάση ενώ το 34% τάσσεται υπέρ της λειτουργίας τους.

Οι απόψεις διαφέρουν ανά γενιές: οι μεγαλύτεροι (55+) υποστηρίζουν τα ιδιωτικά ιδρύματα σε ποσοστό 43%, οι 25-34 εκφράζουν αντίθεση σε ποσοστό 37%, ενώ οι νεότεροι (18-24) παραμένουν ουδέτεροι ή αρνητικοί σε ποσοστό 34%, δείχνοντας μια στάση αναμονής ή και σύγχυσης.

Ο κυριότερος προβληματισμός των πολιτών (34%) για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, αφορά στον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση με τη σταδιακή κατάργηση (ή και υποβίβαση) των Δημόσιων Δομών.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ο δεύτερος προβληματισμός με ποσοστό 19%. Η ανισότητα στην εκπαίδευση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και η αμφιλεγόμενη ποιότητα εκπαίδευσης λόγω του κερδοσκοπικού προσανατολισμού των ιδρυμάτων, ακολουθούν.

Εκπαίδευση μετά το Λύκειο και αγγλικά

Σε άλλα ευρήματα της έρευνας διαβάζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της μετά το Λύκειο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με αντίστοιχη πτωτική ανδρών, φέρνει στο προσκήνιο προκλήσεις και ευκαιρίες στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της χώρας.

Οι Έλληνες επιλέγουν να μάθουν κυρίως Αγγλικά, με τέσσερις στους πέντε να δηλώνουν ότι μιλούν τη γλώσσα αυτή, ενώ τα Γαλλικά ακολουθούν με μεγάλη διαφορά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1003 άτομα πανελλαδικά με τη διαδικασία online συνεντεύξεων.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ