Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.
Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση εμφανίστηκε θεσμική, θέλοντας να επισημάνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν επηρεάζονται από το πρόσωπο του προέδρου, τα κόμματα της κεντροαριστεράς προβληματισμένα, ενώ η δεξιά πτέρυγα, κυριολεκτικά πανηγύριζε.
«Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε άριστο επίπεδο», είπε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος δήλωσε επί της ουσίας πως η κυβέρνηση κράτησε ίσες αποστάσεις, καθώς: «ουδέποτε υπήρξε δήλωση ή πράξη μέλους της κυβέρνησης που να δείχνει προτίμηση προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο».
«Αναδεικνύεται η ανάγκη για ενίσχυση της αυτονομίας της Ευρώπης. Και στρατηγικά και αμυντικά. Αποδεικνύεται ότι η λογική του δεδομένου συμμάχου δεν είναι αποτελεσματική όταν τα δεδομένα αλλάζουν. Και αυτή η στρατηγική ναυαγεί”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: “το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, διότι όλες οι ενδείξεις έδειχναν μία αμφίρροπη αναμέτρηση. Οποιοδήποτε από τα δύο ενδεχόμενα ήταν ανοιχτό και στο τραπέζι. Αυτό, όμως, θα έπρεπε να το έχει συνυπολογίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, η ελληνική διπλωματία, η ελληνική κυβέρνηση και να μην αφοσιώνεται στη στρατηγική του “δεδομένου συμμάχου”, τη στιγμή που όλα τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά».
«Είναι ανησυχητικό ότι επιστρέφει το ύφος του λαϊκισμού στην εξουσία», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία έχουμε δουλειά μπροστά μας» και ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική ατζέντα απέναντι σε όσους υποδύονται τους φιλολαϊκούς».
Η εκλογή Τραμπ δεν θα αλλάξει τίποτα στις ΗΠΑ, εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος και σημείωσε: “ η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήρια της στον διαβολικά καλό Τραμπ, όπως το είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατεύσει ποιος; Ποιος από τους σωτήρες; Μόνο ο λαός”.
Από την πλευρά της ΝΕΑΡ, η Πέττη Πέρκα εξέφρασε την ανησυχία της κυρίως για το τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα για την εξέλιξη του πολέμου στην Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας υπόψιν της «τη γνωστή θέση του Τραμπ για το Ισραήλ» αλλά και για το περιβάλλον, λέγοντας πως είναι «τρομακτική η στάση του νέου Προέδρου για το κλίμα».
Πανηγυρίζει η δεξιά πολυκατοικία
Τον προβληματισμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων την ανοχή που έδειξαν τα υπόλοιπα κόμματα στην εξέλιξη της εκλογής Τραμπ, δεν φάνηκε να συμμερίζονται οι σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ. Τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΥΣΗ) όσο και ο Δημήτρης Νατσιός (Νίκη) δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για την αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Ο πατριωτισμός νίκησε τον γκλομπαλισμό και ο εθνοκεντρισμός με τον πατριωτισμό ήρθαν στον πλανήτη», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: “τα τρία συστημικά κόμματα, δηλαδή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν οικτρά στις προβλέψεις τους, όταν επένδυσαν τις φρούδες, όπως αποδείχθηκε, ελπίδες τους σε μια πλευρά».
«Στις ΗΠΑ κέρδισαν η πατρίδα, η οικογένεια και η σύνεση και ηττήθηκαν η παράνοια, η πολιτική ορθότητα, η woke ατζέντα, οι αμβλώσεις, οι θεωρίες των δύο φύλων και τα πολεμοχαρή γεράκια του πολέμου», είπε ο κ. Νατσιός.