Την έντονη αντίδραση και σε ορισμένες περιπτώσεις οργή σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κονταίνει τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Συγκεκριμένα στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για την ενσωμάτωση οδηγίας για τη κυβερνοασφάλεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν το άρθρο 32 του νομοσχεδίου που καταργεί αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε ελέγχους παρόχων δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και στην επιβολή προστίμων.
Σύμφωνα μάλιστα με την αντιπολίτευση, αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ περνούν στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που αμφισβητείται ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της λειτουργίας της.
Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, ο υπουργός, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το νομοσχέδιο κάνει πιο ασφαλείς τις τηλεπικοινωνίες.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
«Θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνήσει σε κάτι που οδηγεί την Ευρώπη να νιώσει ασφαλέστερη. Υπάρχουν ψιλά γράμματα; Στο νομοσχέδιο τα μικρά διαβολάκια της κυβέρνησης. Έχοντας βεβαρημένο παρελθόν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και ενώ είστε ακόμα υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το predator περνάτε το άρθρο 32 που παίρνετε την αρμοδιότητα για την ασφάλεια δικτύων και τις δίνετε εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας», είπε η Πόπη Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Αν κάποιος θέλει να μάθει αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του θα πρέπει να απευθυνθεί όχι στην ΑΔΑΕ αλλά σε αρχή που φτιάχνεται τώρα και εποπτεύεται από σας από το Μαξίμου. Με τέτοιο παρελθόν κάνοντας την κίνηση αυτή τώρα από το παράθυρο αναρωτιέμαι τι θέλει ένα μας πείτε. Θα πάρουν τα τηλέφωνα φωτιά; ή αποφασίσατε να απογυμνώσετε πλήρως την αρχή του κ. Ράμμου; Γιατί ταράζετε τον ρόλο της ΑΔΑΕ που περιλαμβάνει και το ζήτημα του απορρήτου; Πάρτε πίσω τώρα αυτές τις ύποπτες διατάξεις που μπήκαν από το παράθυρο».
«Το κύριο άρθρο που μας απασχολεί ιδιαίτερα ως παράταξη είναι το άρθρο 32 για την ΑΔΑΕ, από την οποία το υπουργείο όχι μόνο δεν ζήτησε ποτέ την άποψη αλλά βλέπουμε τη μετακίνηση της εθνικής αρχής και δεν έχουμε καταλάβει το λόγο που έγινε αυτό», είπε ο Απόστολος Πάνος από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως το επίμαχο άρθρο διαμορφώνει και την πολιτική διάθεση του κόμματος ως προς το νομοσχέδιο. «Θα το δούμε, αλλά να ξέρετε είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα που μας προβληματίζει», είπε.
«Η νέα αυτή αρχή με τη δομή αυτή και τις αρμοδιότητες, αποτελεί βήμα στην ενίσχυση της επιτελικότητας του εχθρικού επιτελικού αστικού κράτους», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ με τον Νάσο Ηλιόπουλο της Νέας Αριστεράς να διαβάζει την αντίδραση της ΑΔΑΕ στη δημόσια διαβούλευση και να επισημαίνει:
«Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όταν λέει η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι κεντρικό ζήτημα. Συζητάμε σε χώρα που είχαμε 27 κοινούς στόχους σε ΕΥΠ και Predator. Όλα έγιναν από κοινό κέντρο με ευθύνη του Κυριάκου Μητοστάκη που έδιωξε τον Δημητριάδη θεωρώντας ότι έκλεισε η υπόθεση αλλά δεν έκλεισε. Η διάταξη έρχεται με σχεδιασμό Μαξίμου».
Απαντώντας, ο κ. Παπαστεργίου, δήλωσε αρχικά πως το νομοσχέδιο δεν αφορά στον απόρρητο χαρακτήρα των επικοινωνιών αλλά με την κυβερνοασφάλεια που αφορά στην προστασία στο διαδίκτυο.
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα σε σχέση με την ύπαρξη και λειτουργία της ΑΔΑΕ. Στο άρθρο 29 σημειώνουμε ότι η Αρχή δύναται να υποχρεώνει τους παρόχους να λαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας. Στο άρθρο 29 ξεκαθαρίζουμε τι κάνει η ΑΔΑΕ. Δεν καταργούμε τίποτα από την ΑΔΑΕ αλλά κάνουμε πιο ασφαλείς τις τηλεπικοινωνίες. Η ΑΔΑΕ συνεχίζει να κάνει αυτά που έκανε νωρίτερα. Τι καταργούμε; δεν πάμε να πειράξουμε τίποτα από την ανεξαρτησία και το απόρρητο. Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει υπόνοια ότι πάμε να αφαιρέσουμε αρμοδιότητες», είπε χαρακτηριστικά.