Ορισμένα βιβλία δικαιούνται αναμφισβήτητα να χαρακτηριστούν έργα αναφοράς. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς ένα βιβλίο 1146 σελίδων το οποίο συνοψίζει το σύνολο της νομοθεσίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, καθώς και τις σημαντικότερες σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, των ανεξάρτητων αρχών και των διεθνών επιτροπών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στα δέκα κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζεται το σύνολο των νομοθεσιών που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα:
– Εισαγωγή στα ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα
– Ορισμοί και ορολογία
– Ίση μεταχείριση και απαγόρευση διακρίσεων
– Προστασία δεδομένων και ελευθερία έκφρασης
– Εγκλήματα μίσους
– Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου
– Γάμος και σύμφωνο συμβίωσης
– Γονεϊκότητα
– Άσυλο και διεθνής προστασία
– Υγεία και Ιατρικές πράξεις
Επιπλέον παρουσιάζονται με ενιαία μέθοδο για πρώτη φορά όλες οι σημαντικές νομοθετικές αλλαγές που αφορούν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως διαμορφώθηκαν μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.
Σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά και έκφραση φύλου είναι οι κεντρικές έννοιες υπό το πρίσμα των οποίων παρουσιάζονται οι πιο γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές δικαστικές και άλλες νομικές υποθέσεις που αφορούν ομοερωτικά, διεμφυλικά, αμφισεξουαλικά, κουίρ, ίντερσεξ, non binary άτομα και ομάδες ατόμων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Εκδήλωση στις 19/11, 19.00 στο κτίριο της Παλιάς Βουλής
Για το βιβλίο θα μιλήσουν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, επί της οδού Σταδίου αρ. 13 με ελεύθερη είσοδο, οι καθηγητές:
– Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών στο συνταγματικό δίκαιο
– Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών στο διεθνές δίκαιο, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
– Νικόλαος Κατηφόρης Αν. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών στην πολιτική δικονομία
– Ελένη Τροβά, Επ. Καθηγητρια Διεθνούς Παν. Ελλάδας στο δίκαιο του πολιτισμού
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δικηγόρος και δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Ο συγγραφέας
O Bασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και ασχολείται με υποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, πνευματικής ιδιοκτησίας, ελευθερίας έκφρασης και δημόσιας διοίκησης.
Το 2016 υποστήριξε δικαστικά την πρώτη επιτυχημένη υπόθεση νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου χωρίς την προϋπόθεση των ιατρικών επεμβάσεων του αιτούντος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφιση και της σχετικής νομοθεσίας.
Από το έτος 2017 υποστηρίζει επίσης αντίστοιχες υποθέσεις για την αναγνώριση της non – binary ταυτότητες.
Στην επόμενη δεκαετία υποστήριξε την πρώτη υπόθεση στην οποία εφαρμόστηκε δικαστικά το τρανσφοβικό κίνητρο ως λόγος επαύξησης της ποινής σε υπόθεση κακοποίησης διεμφυλικού ατόμου (εγκλήματος μίσους). Επίσης ασχολείται με εφαρμογές του αντιρατσιστικού νόμου σε δικαστικό επίπεδο.
Νομικός σύμβουλος ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, όπως του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και της Δράσης Αστυνομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συγκέντρωσε σε αυτό το βιβλίο όλο το προσβάσιμο υλικό, αλλά και αδημοσίευτες δικαστικές αποφάσεις από το αρχείο του, με στόχο να καταδείξει και τα κενά που υπάρχουν στην νομοθεσία, καθώς και τα σημαντικά νομικά αιτήματα της κοινότητας που παραμένουν σε εκκρεμότητα.