Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδεύει προς τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να εξουσιοδοτεί το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να εξαπολύσει πλήγματα κατά της Μόσχας, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που είναι καταιγιστικές.
Από τη Σύνοδο της G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, o Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία αν και δεν αναφέρθηκε στην απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τη χρήση ATACMS.
Δεν θέλησε να αναφερθεί στους πυραύλους ATACMS ο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας
«Όλοι πρέπει να εργαστούμε για να τερματίσουμε τις συγκρούσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» καλώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ να κάνουν να κάνουν το ίδιο.
Ο συντηρητικός πολιτικός και συγγραφέας Τσάρλι Κερκ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι «προσπαθεί να ξεκινήσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο» χαρακτηρίζοντας την απόφαση «τρελή» επισημαίνοντας πως «τα αμερικανικά όπλα ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της Ρωσίας».
Η αντίδραση της Μόσχας στους πύραυλος ATACMS
Ο Ρώσος αξιωματούχος Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποσχόμενος ταχεία απάντηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS.
Στη Μόσχα στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ που μπορεί να περιπλέξει την αντίδραση της στην απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε στο CNN ο Αλεξέι Ναούμοφ, Ρώσος πολιτικός αναλυτής.
«Το Κρεμλίνο θα δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ κάποιο χρόνο για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να την αναπροσαρμόσει», δήλωσε ο Ναούμοφ.
Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες, έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το κάνει.
Αν και ο Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση του Μπάιντεν, ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, την έχει επικρίνει.
Η πρόταση Ερντογάν για ειρήνευση
Με την Αμερική να εμφανίζεται διχασμένη, ευρισκόμενη σε ένα μεταβατικό στάδιο αφού σε δύο μήνες αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία και αναβολή της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος ηγέτης προσέρχεται στη Σύνοδο της G20 με ειρηνευτικό σχέδιο στη βαλίτσα του ανέφερε το Bloomberg. Η πρόταση του Ερντογάν θα περιλαμβάνει την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια, το «πάγωμα» του σημερινού μετώπου, την παροχή όπλων στην Ουκρανία και την ανάπτυξη διεθνών στρατευμάτων σε μια αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στο Ντονμπάς.
Όπλα made in Germany
Και ενώ στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις για ειρήνευση η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παραδίδει 4.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης, ελεγχόμενα με τεχνητή νοημοσύνη, στην Ουκρανία στη σκιά των αντιδράσεων του Κιέβου για τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κατασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία Helsing, «μπορούν να προσεγγίσουν στόχους έως και 30-40 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα, ιδίως θέσεις διοίκησης και κόμβους εφοδιασμού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.