Με την αποστροφή «ό,τι έγινε, έγινε, η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά», δύο 24ωρα ύστερα από ένα «δυσάρεστο μεμονωμένο περιστατικό» όπως χαρακτήρισε τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριακός Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον στόχο να κλείσει τις συζητήσεις, ξορκίζοντας την εσωστρέφεια.
Επιπλέον στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Bloomberg, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο μότο «οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό Κέντρο».
Ο απόηχος ωστόσο της διαγραφής, παραμένει ισχυρός. Φαίνεται στο μπαράζ τοποθετήσεων, αλλά και διαμορφώνεται μέσα από σειρά ερωτημάτων που απασχολούν το παρασκήνιο.
Στο μεταξύ καταγράφηκε η ενόχληση της Λευκωσίας για τα περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη: «Ήταν συζήτηση. Για πρώτη φορά από το 1963, τούρκος πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον πρόεδρο της Κύπρου» είπε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρ Παπαδόπουλος.
Πιθανές οι πρόωρες εκλογές;
Την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιρού του 2027 δείχνει ως ορίζοντα εθνικών εκλογών το Μαξίμου, θέλοντας να προλάβει έναν νέο γύρο… εκλογολογίας. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε (εκδήλωση Bloomberg) την εξάντληση της τετραετίας ως «σαφή προσωπική» του δέσμευση. Στόχος, να… φυσήξει περισσότερος αέρας στη «σημαία» της πολιτικής σταθερότητας, την οποία εμφανώς (ξανα)σηκώνει. Εξού και θα συνεχίσει τις παραπομπές σε ευρωπαϊκές χώρες, που απειλούνται από δίνη πολιτικής αστάθειας, ελπίζοντας ότι εντός συνόρων κατοχυρώνει για τον εαυτό του ρόλο εγγυητή της σταθερότητας, βλέποντας ότι την ίδια… λέξη βάζει στο δικό του λεξιλόγιο το ΠΑΣΟΚ.
«Αντάρτικα» σε ψηφοφορίες;
Από υπουργούς και βουλευτές ακούγεται μονότονα η φράση «είμαστε αρραγής ομάδα». Τυχόν «αντάρτικα» ανησυχούν το Μαξίμου – δεν πάει καιρός από το μπαράζ ομαδικών ή ατομικών αιχμηρών ερωτήσεων. «Δεν υπάρχει ανάγκη» – λέει το Μαξίμου – να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφιση του προϋπολογισμού στην πραγματικότητα αποκτά τέτοιο χαρακτήρα. Ενδεικτικό το μήνυμα (ή προειδοποίηση;) του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οι βουλευτές εξελέγησαν επί τη βάσει του προγράμματος της ΝΔ, αντιλαμβάνονται το καθήκον τους».
«Εξοδοι» βουλευτών;
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν «έξοδοι» βουλευτών με βάση την εικόνα των πρώτων 24ώρων και με δεδομένο ότι δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια τα επόμενα βήματα Σαμαρά. Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει «Συμπιλίδηδες» (σ.σ.: ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Συμπιλίδης προσχώρησε το 1993 στο κόμμα Σαμαρά με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη). Ωστόσο, πιεσμένοι υπάρχουν – και αναμένεται να τοποθετηθούν προσεχώς.
Στήριξη Σαμαρά από Καραμανλή;
Νέα δεδομένα για τη διαμόρφωση ισορροπιών και κλίματος στο εσωκομματικό πεδίο θα δώσει η στάση του Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος επέλεξε τη σιωπή για τις εξελίξεις στη ΝΔ χθες στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για συναντήσεις με την ιδιότητα του προέδρου της SYNDEA – Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Ομως θα παρέμβει την Παρασκευή στην Πάτρα – όχι νωρίτερα. Πληροφορίες μιλούν για δυσθυμία του. Θεωρεί «ακραία» ενέργεια τη διαγραφή και μένει να φανεί ο τρόπος (οι διατυπώσεις) που θα επιλέξει για να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση Μητσοτάκη.
Επεδίωξε διαγραφή ο Σαμαράς;
Με το σκεπτικό του Κωστή Χατζηδάκη, «το πράγμα «στράβωνε» ολοένα και περισσότερο» και από ένα σημείο και μετά «ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα». Συνεργάτες του Σαμαρά το απορρίπτουν, λέγοντας ότι έσπασε η νεοδημοκρατική παράδοση ότι οι πρώην πρωθυπουργοί μιλούν ελεύθερα. Χρεώνουν μάλιστα στο Μαξίμου ότι ήταν «προδιαγραμμένη η διαγραφή». Από τις συζητήσεις του παρασκηνίου επιβεβαιώνεται ότι, ακόμα κι αν είχε περάσει από το μυαλό του Σαμαρά μια τέτοια δραστική απόφαση, ο ίδιος αιφνιδιάστηκε στην τρέχουσα συγκυρία.
Νέο κόμμα;
Παρότι συνεργάτες του Σαμαρά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας φορέα από τον Σαμαρά, κυρίαρχη εκτίμηση στο γαλάζιο οικοσύστημα είναι ότι δεν αναμένεται άμεση κίνηση. Εξελίξεις, λένε οι περισσότεροι, μπορεί να υπάρξουν μετά την άνοιξη του 2025. Στην ΚΟ της ΝΔ αποτελούν την πλειονότητα εκείνοι που… στοιχηματίζουν ότι δεν θα υπάρξει κόμμα Σαμαρά αλλά και ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν λάθος. «Σπίτι πάντως δεν θα καθίσει» λένε συνεργάτες του – ούτε έδρα θα παραδώσει προφανώς.
Καραμανλής για ΠτΔ;
Η φράση του Σαμαρά («Το Βήμα της Κυριακής») «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή» για την Προεδρία έβαλε στον κάδρο τον έτερο πρώην πρωθυπουργό. Η σαμαρική πλευρά θεωρεί ότι αυτός είναι ο λόγος της διαγραφής, το Μαξίμου το αρνείται, ενώ συνομιλητές του Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται. Γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι η προοπτική, ακόμα κι αν υπήρχε, «κάηκε». Το βέβαιο είναι ότι στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Σαμαράς θέλησε να «παγιδεύσει» τον Μητσοτάκη με ένα θέμα το οποίο θα απαιτήσει σε λίγους μήνες ευαίσθητες σταθμίσεις.
Δίαυλοι με Λατινοπούλου;
Οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα διεκδικήσει ισχυρό ρόλο στο δεξιό τοπίο. Μία από τις εκτιμήσεις είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα θελήσει να κατοχυρώσει ηγετική φωνή στο δεξιό – πατριωτικό μέτωπο και από τα κόμματα στα δεξιότερα της ΝΔ προσπάθειες για… διαύλους καταγράφονται από εκείνο της Αφροδίτης Λατινοπούλου: έριξε αυτομάτως σήμα στήριξης στον Σαμαρά, το είχε κάνει αστραπιαία στον διαγραφέντα Μάριο Σαλμά και με μεταγραφές προσπαθεί να λειτουργεί ως υποδοχέας κάθε γαλάζιας δυσαρέσκειας.
Πού απευθυνόταν η διαγραφή;
Με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης επέλεξε, σύμφωνα με συνεργάτες του, να στείλει ευρύτερα το εξής μήνυμα: ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές «διαφοροποιήσεις» που, με το σκεπτικό της κυβερνητικής έδρας, υποσκάπτουν τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να εμφανίζεται αιχμάλωτος συσχετισμών» λέει γαλάζιο στέλεχος. Δεν ήταν μόνο μια κίνηση – μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ. Ηταν και ένα σινιάλο έξω από την παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων – στο κεντρώο ακροατήριο.
Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου;
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει πίσω της άμεσα το θέμα Σαμαρά. Το πόσο εύκολο και ανώδυνο θα είναι αυτό, μένει να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις – και από τις πρώτες μετρήσεις. Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η διαγραφή ήταν «μονόδρομος». Και πλέον ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι κινείται με τη λογική ότι οι εσωτερικές κομματικές διεργασίες δεν αφορούν τους πολίτες, αντίθετα τους κουράζουν εντείνοντας το αίσθημα απογοήτευσης για την πολιτική σκηνή..
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ