Δήλωση έξι ανεξαρτητοποιηθέντων βουλευτών και βουλευτριών από τον ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τις πιέσεις που δέχονται οι τελευταίοι αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου, Γιάννης Σαρακιώτης και Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα.
«Τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος όπως, η Δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές, η δημοκρατική διαφάνεια στη λειτουργία τους, δεν νομιμοποιούνται να ζητούν ‘εργολαβικά’ έδρες», σημειώνει ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας, μία πρόταση η οποία ανήκει στους ανεξάρτητους βουλευτές και περιλαμβάνεται σε ανακοίνωσή τους, με την οποία καλούν τους δύο συναδέλφους τους «να παραμείνουν ακλόνητοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού τους».
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει στην ανάρτησή του πως «το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η Ιστορία που γράφουν οι πολλοί, όταν σπάνε τον τοίχο που τους έχτισαν οι λίγοι. Φιλοδοξούμε να γίνουμε η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι το δικό σας κίνημα».
«Τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος όπως, η Δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές, η δημοκρατική διαφάνεια στη λειτουργία τους, δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες.»
Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η Ιστορία που γράφουν οι πολλοί, όταν σπάνε τον… pic.twitter.com/hMbQkj3bfp
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 29, 2024
Κασσελάκης: Είχε καταλυθεί η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου δεχόμενος ερώτηση φοιτητών για τους βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «αυτοί πρέπει να λογοδοτούν στον κόσμο που τους έδωσε την ευκαιρία να είναι στη Βουλή. Όλοι αντλούν νομιμοποίηση από το λαό».
Μάλιστα, σημείωσε πως «σε ένα κόμμα που έχει συνταγματικά την ευθύνη να λειτουργεί υπέρ του πολιτεύματος, της δημοκρατίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος, όταν σε ένα τέτοιο κόμμα καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία, αποκλείεται. Δηλαδή υπάρχει αποκλεισμός της πλειοψηφίας της βάσης του κόμματος».
«Δεν νομίζω ότι κανείς αμφιβάλλει ότι θα κέρδιζα την επανεκλογή μου, εάν με άφηναν να κατέβω στον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «όταν λοιπόν αποκλείεις το λαό που σε ανέδειξε στη θέση σου στη Βουλή, ποιος είσαι; Δεν έχεις αλλάξει, Δεν έχεις φανερώσει ένα νέο δείγμα ηθικής; Έχει ξαναγίνει στη μεταπολίτευση κάτι τέτοιο; Άρα, ας αρχίσουμε από αυτό. Όταν λοιπόν ένα κόμμα έχει παρανομήσει, καταπατώντας τα συνταγματικά δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, κάποιος πρέπει να αντισταθεί σε αυτό. Κάποιος πρέπει να πει ότι αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Δεν μπορώ να παραμείνω να νομιμοποιήσω κάτι τέτοιο».
«Η νομοθετική εξουσία είναι δουλική στην εκτελεστική»
Μιλώντας για την πολιτική κατάσταση, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «απλά χειροκροτούν την κυβέρνηση, αντί να την ελέγχουν», ενώ υποστήριξε πως «στην ουσία έχουμε την νομοθετική εξουσία να είναι δουλική προς την εκτελεστική εξουσία. Αν είσαι ένα κυβερνών κόμμα και έχουμε μια δικαστική εξουσία η οποία επηρεάζεται από την εκτελεστική εξουσία, από τους διορισμούς που γίνονται για τα πιο υψηλά κλιμάκια», όπως είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό ζήτημα στη χώρα μας για να το αλλάξουμε».
Και κατέληξε ότι «πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε την αμαρτωλή σχέση χρήματος και πολιτικής και δεύτερον να κάνουμε ένα ένα πεδίο στο οποίο να είναι ισότιμη η δυνατότητα του να πολιτεύεσαι. Το να μπορείς δηλαδή να πολιτευτείς με έναν τρόπο που αναδεικνύει τη δικιά σου διάδραση με την κοινωνία και όχι τη σχέση που μπορεί να έχεις με κάποια πολιτική ηγεσία».