26 C
Volos
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΝΑΤΟ: Έρχεται σύγκρουση με τη Ρωσία; Τα νέα διατάγματα Πούτιν και οι προειδοποιήσεις

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Απερρίφθη η έφεση της «διαβολικής νοσοκόμας» που σκότωσε επτά βρέφη

Απορρίφθηκε σήμερα η έφεση που είχε ασκήσει η βρετανίδα...

Ζ. Μακρή: «Καθημερινή σύνδεση Αλοννήσου με Μαντούδι»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν....

Κασσελάκης από Βουλή: Δεν θα είναι εύκολο για εμάς όταν αναλάβουμε

«Δεν θα είναι εύκολο για εμάς όταν αναλάβουμε», ανέφερε...

Αυτές οι τρεις παραλίες της Λάρισας βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία – Ποιες έμειναν φέτος εκτός

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),...

Για πόλεμο με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ φαίνεται πως ετοιμάζεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με τα νέα στρατιωτικά διατάγματα που υπέγραψε, ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τη Δύση ότι μία σύγκρουση είναι «αναπόφευκτη» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επίσης έβαλε σαφή διαχωριστική γραμμή από όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν

Όπως αναφέρει ένα αμερικάνικο think tank, τα νέα στρατιωτικά διατάγματα του Ρώσου προέδρου για την επανασύσταση των στρατιωτικών περιφερειών της Μόσχας και του Λένινγκραντ δείχνουν ότι προετοιμάζεται μακροπρόθεσμα για έναν πιθανό πόλεμο ευρείας κλίμακας με το ΝΑΤΟ.

Τα δύο διατάγματα

Ειδικότερα σύμφωνα με το Newsweek, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), αναφέρει πως τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος, υπέγραψε τα διατάγματα που αναδιοργανώνουν τη στρατιωτική και διοικητική δομή της Ρωσίας. Το ένα διάταγμα στερεί από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ο οποίος ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για το έδαφος στη Βορειοδυτική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, το καθεστώς του ως «διακλαδική στρατηγική εδαφική ένωση» ή κοινό στρατηγείο.

Το άλλο διάταγμα επαναφέρει επίσημα τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας, με τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας και τη Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, ανέφερε το think tank στην τελευταία του ανάλυση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμα στο δεύτερο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, η Ρωσία ενσωματώνει επίσης τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ο Πούτιν διακήρυξε ότι προσάρτησε το φθινόπωρο του 2022 – τις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – καθώς και την Κριμαία, η οποία κατέχεται από το 2014.

Τι εκτιμάει αμερικανικό think tank

«Η ενσωμάτωση τόσο των κατεχόμενων όσο και των μη κατεχόμενων τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας υποδηλώνει περαιτέρω ότι η Ρωσία διατηρεί μαξιμαλιστικούς στόχους στην Ουκρανία και επιδιώκει να απορροφήσει πλήρως και τα πέντε αυτά ουκρανικά εδάφη στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ακόμα το ISW.

Η αναδημιουργία της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας και της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ «υποστηρίζει τους παράλληλους στόχους της εδραίωσης του ελέγχου των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και επίσης μακροπρόθεσμα της προετοιμασίας για έναν πιθανό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ», εκτιμάει ακόμα το αμερικανικό think tank.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, Γιούρι Φεντόροφ δήλωσε προηγουμένως στον ρωσικό ερευνητικό ιστότοπο Agentstvo ότι η αναδημιουργία της στρατιωτικής περιφέρειας του Λένινγκραντ υποδηλώνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πιθανές συγκρούσεις με τις χώρες της Βαλτικής και το ΝΑΤΟ.

Η Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ, η οποία σταθμεύει κοντά στο νέο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, είναι ένα βασικό τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας που επιβλέπει τμήματα της αμυντικής στρατηγικής της χώρας στη δυτική περιοχή της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί

Από την πλευρά τους φωνές του Κρεμλίνου προειδοποιούν τακτικά για έναν επερχόμενο πόλεμο, με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ να προειδοποιεί τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μετά και τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον των δυτικών χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Μόσχας είναι πιο τεταμένες από ποτέ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση ναι μεν δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί στο μέλλον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι, Γαλλία, 26 Φεβρουαρίου 2024. (Πηγή: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον αυτών των χωρών, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», προσθέτοντας ότι πολλές χώρες «διατηρούν μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων από τέτοιες ενέργειες. Το γεγονός και μόνο ότι συζητείται η δυνατότητα αποστολής από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο».

Σημείωσε ότι το Κρεμλίνο «γνωρίζει πολύ καλά τη θέση του κ. Μακρόν για την ανάγκη να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία». Ερωτηθείς εάν η εμφάνιση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε: «Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσουμε όχι για μια πιθανότητα αλλά για το αναπόφευκτο» της αντιπαράθεσης.

«Και αυτές οι χώρες πρέπει… να αναρωτηθούν αν η αντιπαράθεση είναι προς το συμφέρον τους και, κυρίως, αν είναι προς το συμφέρον των πολιτών», προσέθεσε.

Δεν συντάσσονται με τη «γραμμή» Μακρόν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ

Πάντως, μία σειρά από ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συντάσσονται με τη γραμμή Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν η σκέψη για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς είπε για τις δηλώσεις Μακρόν που έγιναν μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα στο Παρίσι, ότι οι ηγέτες συμφώνησαν πως «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία», αλλά ότι «ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα από τα ευρωπαϊκά κράτη ή το ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος απέκλεισε προς το παρόν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  υποστηρίζοντας ότι το θέμα «δεν είναι καθόλου σχετικό», καθώς προετοιμάζεται για την επικείμενη ένταξη της ιστορικά ουδέτερης χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Κάτοικος προσπαθεί να ρυμουλκήσει αυτοκίνητο που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 26 Φεβρουαρίου 2024. (Πηγή: REUTERS/Mykola Synelnykov)

«Αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρως απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένων υλικών από τη Σουηδία στην Ουκρανία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως και πολλές άλλες χώρες. Αυτό λοιπόν είναι ένα εντελώς άλλο θέμα», δήλωσε στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Ούτε από την πλευρά της Ουκρανίας υπάρχουν σχετικά αιτήματα. Αυτό το ζήτημα δεν είναι σχετικό», προσέθεσε.

Ξεκάθαρος και ο Στόλτενμπεργκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη, η οποία έχει την πιο στενή σχέση με τη Ρωσία από τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «δεν είναι πρόθυμη να στείλει ούτε όπλα ούτε στρατιώτες στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η θέση της χώρας σε αυτό το θέμα έχει «σαφής και σταθερή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επίσης έβαλε σαφή διαχωριστική γραμμή από όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στο Associated Press ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ