«Θητεία – Ευκαιρία». Ένα νομοσχέδιο που ο Νίκος Δένδιας έχει προαναγγείλει ήδη από την αρχή της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει στόχο την αξιοποίηση της θητείας και των προσόντων που φιλοδοξεί να αποκτήσουν οι στρατεύσιμοι και μετά την ολοκλήρωση της, αλλά και για μία στρατιωτική εκπαίδευση που θα αναβαθμίζει την εφεδρεία. Το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας ενδιαφέρει την Αθήνα, όσον αφορά τις δυνατότητες προσαρμογής στοιχείων του στα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι δύο χώρες παρουσιάζουν ομοιότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη Δένδια στο Ελσίνκι την Τρίτη, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ομόλογο του, Άντι Χακάνεν, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες… pic.twitter.com/XWlsHEQ17m
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 27, 2024
Η εκπαίδευση
Εστιάζοντας στο ζήτημα της θητείας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που παρακολούθησε εκπαίδευση σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους».
Το φινλανδικό μοντέλο αναμένεται να αξιολογήσουν και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θα κληθούν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές σύμφωνα με το Δένδια «είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα».
Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες… pic.twitter.com/XWlsHEQ17m
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 27, 2024
«Ατζέντα 2030»
Την «ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Δένδιας συζήτησε και με το φινλανδό υπουργό Άμυνας, και την πρόθεση όπως είπε «να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η διάρκεια της θητείας, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δένδιας δεν θα επηρεαστεί.
Το φινλανδικό μοντέλο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας, για όσους το έχουν παρακολουθήσει είναι εντυπωσιακό. Σε αποστολή του in το 2022 στη Φινλανδία, την περίοδο που ακόμα περίμενε την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, όπου δημοσιογράφοι από ΝΑΤΟικές χώρες είχαν προσκληθεί προκειμένου να ενημερωθούν μεταξύ άλλων και πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας, μας είχαν ενημερώσει πως Εν καιρώ πολέμου οι μάχιμοι αριθμούν 280.000 στρατιώτες – γυναίκες και άνδρες – ενώ οι εφεδρείες φτάνουν συνολικά τις 900.000.
Η αποστολή έγινε σε ημερομηνίες που ο στρατός πραγματοποιούσε άσκηση στην πόλη του Ελσίνκι, την οποία παρακολουθήσαμε, με το σενάριο να αναφέρεται σε πόλεμο στον αστικό ιστό. Κάτι που στην Αθήνα δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Εκεί ωστόσο αυτή είναι η κανονικότητα. Όπως έλεγαν οι αξιωματικοί, που συνόδευαν τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο σενάριο, στις ασκήσεις καλούνται και έφεδροι και η παρουσία τους είναι υποχρεωτική.
Αμυντική συνεργασία
Στις συνομιλίες που είχε ο Δένδιας στη Φινλανδία συζήτησε και με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς στόχος της Αθήνας όπως είπε ενόψει και της παρουσίασης του νόμου για την καινοτομία στην Άμυνα στην Βουλή των Ελλήνων της επόμενες μέρες, και την προσπάθεια δημιουργίας ενός αμυντικού οικοσυστήματος, είναι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και φινλανδικές εταιρείες, μερικές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «παγκοσμίου επιπέδου».
Εκπλήξεις
Στις «εκπλήξεις» που περίμεναν τον Δένδια στο Ελσίνκι ήταν και οι συναντήσεις του με έλληνες, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών, όπου είναι τοποθετημένος και Έλληνας αξιωματικός, όσο και στην στρατιωτική εκπαίδευση που παρακολούθησε.
Eνημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών, όπου είναι τοποθετημένος και Έλληνας αξιωματικός, από τη Διευθύντρια του Κέντρου Τeija Tiilikainen. pic.twitter.com/loibQzuAUG
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 27, 2024