Κίνηση-μήνυμα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη μη κρατικά ΑΕΙ. Με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν κινείται σε αυτόνομο πλαίσιο από αυτό που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού τάχθηκε κατά της νομοθέτησης χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος κι έκανε λόγο για «νομιμοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών».
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η μοναδική διαφοροποίηση που έχει εκφραστεί επισήμως ως τώρα είναι αυτή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προβλήματα με τη στάση της. Μένει να φανεί αν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις, που θα εκφραστούν στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι επαφές που έχουν γίνει στο παρασκήνιο, όμως, δεν επιβεβαιώνουν καμία εικόνα κρίσης, δεδομένου ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητική στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ συνολικότερα αλλά στους όρους με τους οποίους νομοθετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι δε επιθέσεις τέτοιου είδους λειτουργούν μάλλον συσπειρωτικά, ειδικά μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε η κοινοβουλευτική ομάδα για την εικόνα της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη πάντως είχαν, ούτως ή άλλως, εδώ και μέρες υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα η εικόνα «εσωτερικού σπαραγμού» του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της απόφασης Ανδρουλάκη για καταψήφιση του νομοσχεδίου. Αποδίδοντας τη σε «επικοινωνιακά παιχνίδια» της κυβέρνησης, που έχει στρέψει τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ, ελλείψει «συριζαικού μπαμπούλα». Αυτή η χαρακτηριστική φράση έμπειρου στελέχους περιγράφει την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι η απόπειρα της Πειραιώς είναι να παρουσιάσει το κόμμα τους σαν έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ», ένα ανεύθυνο κόμμα διαμαρτυρίας, προκειμένου να δώσει στοιχεία «ιδεολογικής μάχης» στην κυβερνητική ατζέντα.
Δεν θεωρούν δε τυχαία την κλιμάκωση αυτή από τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis (για το Mega), σύμφωνα με την οποία η ΝΔ μετράει τις μεγαλύτερες απώλειες της συσπείρωσης της προς το ΠΑΣΟΚ (5,5%) και τους αναποφάσιστους (5,2%) παρά στα δεξιά της, τοποθετώντας την κομματική αντιπαράθεση βασικά στο χώρο του πολιτικού Κέντρου.