Να δηλώσει παρούσα στη διεθνή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, ενώ δύο πόλεμο είναι σε εξέλιξη θέλει η Ελλάδα. Η Αθήνα επιθυμεί να βγει και η ίδια από το κάδρο των όποιων επικρίσεων έχει δεχθεί βάζοντας ψηλά την υπερψήφιση από την πλευρά της και του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Γεραπετρίτης στη Γενεύη
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε την Τετάρτη στη Γενεύη για να λάβει μέρος στην 55η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε προβλήματα ύφεσης των ανθρωπίων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την κλιματική κρίση, με την επισιτιστική κρίση και με την κρίση υγείας, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διεθνή αυτή συζήτηση».
Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Απευθυνόμενος στη Σύνοδο ο Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στη συμπλήρωση των δύο ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσο και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Δήλωσε ότι η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι στη Μέση Ανατολή, «δοκιμάζονται σοβαρά οι αρχές του ανθρωπισμού, με τραγικές απώλειες αμάχων και χρήση ομήρων ως διαπραγματευτικό όπλο, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια ανθρώπινης αξίας».
Ζήτησε απρόσκοπτη συνέχεια της ανθρωπιστικής βοήθειας και τόνισε ότι «οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και η ειρήνη πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ την Αθήνα απασχολούν επίσης «οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις παγκοσμίως, όπου τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών παραβιάζονται ουσιωδώς».
Ο νόμος για τα ομόφυλα
Ο Γεραπετρίτης στην ομιλία του υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει «πολύπλευρα στρατηγικά σχέδια για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, με βάση τις αρχές της μη διάκρισης και της διαφορετικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε διάφορα σχέδια δράσης, μεταξύ άλλων, για την Ισότητα των Φύλων, την Προστασία των Ανηλίκων, τις Ίσες ευκαιρίες για τα Άτομα με Αναπηρία, την Ένταξη των Προσφύγων, και τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+».
Πρόβαλε ιδιαίτερα την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις διασώσεις μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή, που από το 2015 ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο στη θάλασσα.
Αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, και στη σημασία που της αποδίδει η Αθήνα, λέγοντας ότι τα «τα μέλη της απολαμβάνουν τόσο ειδική προστασία ως μειονότητα όσο και πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ». Χαρακτήρισε δε «ανυπόστατα» τα σχόλια και τις επικρίσεις που ακούστηκαν την Τρίτη.
Οι υποψηφιότητες
Ο Γεραπετρίτης έδωσε έμφαση και στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, καθώς και την υποψηφιότητά ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030.
Συναντήσεις στο περιθώριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Γενεύη συναντήθηκε επίσης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, καθώς και με τον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2024, Omar Zniber.
📍Geneva, #HRC55
FM George Gerapetritis’ meeting with @UNHumanRights High Commissioner @volker_turk📍Γενεύη, #HRC55
Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με Ύπατο Εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk pic.twitter.com/9d6lpzsvBD— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 28, 2024
📍Geneva, #HRC55
FM George Gerapetritis with Omar Zniber, Human Rights Council President for 2024📍Γενεύη, #HRC55
O ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2024, Omar Zniber@GreeceInGeneva pic.twitter.com/oBGDfT6Elb— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 28, 2024
Η αλήθεια πάντως είναι πως στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να καλύψει, αφού έχει εκατοντάδες καταδίκες στον συγκεκριμένο τομέα.