18 C
Volos
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Mobbing: Καλπάζει η ηθική παρενόχληση σε χώρους εργασίας σύμφωνα με νέες μελέτες

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποιες αισθητικές επεμβάσεις επιλέγουν οι Λαρισαίοι; Ένας πλαστικός χειρουργός μιλά στο onlarissa.gr

Οι πλαστικές επεμβάσεις, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας έχουν εισέλθει...

Ούτε μία στις πέντε νέες θεραπείες δεν είναι πια ευρωπαϊκής προέλευσης

Μόλις πριν από 25 χρόνια, κάθε δεύτερη νέα θεραπεία...

Goldman Sachs: Η παγίδα ενέργειας των data centers λόγω ΑΙ

Τεράστιες θα είναι οι ανάγκες ενέργειας των data centers παγκοσμίως, σύμφωνα με...

Zελένσκι: Ζητά F-16 και διαμηνύει ότι δεν πιστεύει σε εκεχειρία με τον Πούτιν

Με αποκλειστική συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο...

Λάρισα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μπατζέλα

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο Κωνσταντίνος Μπατζέλας. Η...

Ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing) φαίνεται ότι έχει βιώσει η πλειονότητα εργαζομένων σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών.

Απώτερος σκοπός της μελέτης στις υπηρεσίες υγείας, η ευαισθητοποίηση και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την αποτροπή του φαινομένου

Οι εν λόγω μελέτες θα παρουσιαστούν με αναρτημένες ανακοινώσεις στο 13ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, το οποίο διεξάγεται 6-9 Μαρτίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ.

Από τα στοιχεία των μελετών προκύπτει ότι mobbing βίωσε το 83% των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο (το οποίο δεν κατονομάζεται) και μετείχαν στη μελέτη καθώς και το 75,2% των εργαζομένων στο ΑΠΘ που απάντησαν στα ερωτηματολόγια.

Η μελέτη, με θέμα «Εργασιακή Ηθική Παρενόχληση – Φαινόμενο mobbing: Μία σύγχρονη μελέτη σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο», που θα παρουσιαστεί στις 7 Μαρτίου (φουαγιέ-1 ΚΕΔΕΑ), πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση της συχνότητας, των μορφών και της έκτασης του φαινόμενου mobbing, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την αποτροπή του.

Μορφές mobbing

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις 200 επαγγελματιών υγείας (εκ των οποίων το 41,5% άνδρες) έδειξαν ότι το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε βιώσει mobbing, το 45% από αυτούς καθημερινά/σχεδόν καθημερινά.

To 88% των επαγγελματιών υγείας δήλωσαν ότι τα επαγγελματικά τους καθήκοντα χρησιμοποιούνταν ως τιμωρία και το 47% ότι έχει υποστεί ψυχολογική βία

Η ηθική παρενόχληση στην εργασία είχε διάφορες μορφές: 54% δήλωσαν ότι δεν τους επέτρεπαν να εκφραστούν, 19% ότι τους διέκοπταν συνεχώς, 92% ότι αισθάνονταν ότι τους απομονώνουν, 88% ότι τα επαγγελματικά τους καθήκοντα χρησιμοποιούνταν ως τιμωρία.

Το 47% θεωρούσε ότι έχει υποστεί ψυχολογική βία. Στη μελέτη αναφέρεται ότι βρέθηκε συσχέτιση συγκεκριμένων παραμέτρων με το φύλο (γυναίκες συχνότερα) ή τον χώρο εργασίας (ΜΕΘ συχνότερα).

Οι συμμετέχοντες απέδιδαν τις εχθρικές συμπεριφορές εναντίον τους «στη γενική κακή ατμόσφαιρα στην εργασία» (66%). Σε ποσοστό 53% ανέφεραν ότι μίλησαν για το πρόβλημα με συνάδελφο, ενώ 30% δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί στη διοίκηση ή εκπρόσωπο του προσωπικού ή επιθεωρητή εργασίας.

Επίδραση στην ποιότητα εργασίας

«Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν συχνά συμπεριφορές ενδεικτικές εργασιακής ηθικής παρενόχλησης που αναμένεται να επηρεάσουν την ποιότητα εργασίας», αναφέρεται στο συμπέρασμα της μελέτης, την οποία πραγματοποίησαν οι Δ. Δεληχατζόγλου, Η. Τυροδήμος, Ζ. Τσίμτσιου, Ι. Θ. Δαρδαβέσης,Π. Παναγοπούλου από το τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, και προστίθεται:

«Η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη αναγνώριση του φαινομένου είναι απαραίτητη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, προστατευτικού για την ποιότητα ζωής, την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, μιας και η ασφάλειά τους αποτελεί στοιχείο ποιότητας στη φροντίδα υγείας».

Η δεύτερη μελέτη, στο ΑΠΘ

Η δεύτερη μελέτη, με τίτλο «Ηθική παρενόχληση (mobbing) στους χώρους εργασίας του δημόσιου τομέα: Οι επιπτώσεις στην απόδοσης, στις σχέσεις και στην υγεία των εργαζομένων», που θα παρουσιαστεί στις 8 Μαρτίου (αμφιθέατρο ΙΙΙ ΚΕΔΕΑ), πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανίχνευση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης (mobbing) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Το 75,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ηθική παρενόχληση με πιο συχνή τη «λεκτική» βία (52,7%)

Από το σύνολο των 2.728 εργαζομένων του ΑΠΘ απάντησαν εθελοντικά 200 στα ανώνυμα ερωτηματολόγια στα οποία βασίστηκε η μελέτη.

Η πλειοψηφία του δείγματος ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 40-59 (69,4%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά (63,6% ). Το 75,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ηθική παρενόχληση με πιο συχνή τη «λεκτική» βία (52,7%). Στη λεκτική και ψυχολογική βία υψηλότερη τιμή παρατηρήθηκε στο Εργαστηριακό – Διδακτικό Προσωπικό (64%) και (52%) αντίστοιχα.

Οι γυναίκες ανέφεραν πιο συχνά να έχουν υποστεί σεξουαλική βία (7,7%), με το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης να εμφανίζεται στο Διοικητικό Προσωπικό (8%).

Επιπροσθέτως, αυτοί που αντιμετώπισαν βία ανέφεραν μείωση στην εργασιακή τους απόδοση (63%), ενώ το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και στις εργασιακές σχέσεις, όπου κατά μέσο όρο (55,4 %) εντόπισε αξιοσημείωτες αλλαγές.

Τέλος, στον τομέα της υγείας, το 77% δήλωσε ότι διαταράχτηκε η ποιότητα της ζωής τους, με κύρια εμφάνιση ψυχοσωματικών [72%] και ψυχοσυναισθηματικών [65%] εκδηλώσεων» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη μελέτη.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης είναι υπαρκτό στους εργαζόμενους του ΑΠΘ, με επιπτώσεις σε ατομικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο, επηρεάζοντας τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του Ιδρύματος και προτείνονται μέτρα πρόληψης μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών ενημερωτικών δράσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση του φαινομένου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Τμημάτων Ιατρικής Οδοντιατρικής και Θεολογίας του ΑΠΘ καθώς και του Εργαστηρίου Ιστολογίας Εμβρυολογίας ΑΠΘ από τους Στ. Μπαρμπούτη, Δ. Καββαδά, Π. Αναστασιάδου, Α. Κεραμά, Χρ. Τσιρώνη και Θ. Παπαμήτσου.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ