18 C
Volos
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Μετά τα δάνεια, έχουμε την είσοδο των funds και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς χάνουμε τέσσερις ΕΝΦΙΑ τον χρόνο

Όταν η συζήτηση επικεντρώνεται στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία...

Ποιες αισθητικές επεμβάσεις επιλέγουν οι Λαρισαίοι; Ένας πλαστικός χειρουργός μιλά στο onlarissa.gr

Οι πλαστικές επεμβάσεις, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας έχουν εισέλθει...

Ούτε μία στις πέντε νέες θεραπείες δεν είναι πια ευρωπαϊκής προέλευσης

Μόλις πριν από 25 χρόνια, κάθε δεύτερη νέα θεραπεία...

Goldman Sachs: Η παγίδα ενέργειας των data centers λόγω ΑΙ

Τεράστιες θα είναι οι ανάγκες ενέργειας των data centers παγκοσμίως, σύμφωνα με...

«Καθαρές κουβέντες: Σε αυτό το εμπόριο πτυχίων και ψευδούς εικόνας εμείς λέμε ‘όχι’. Λέμε όμως ‘ναι’ στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, λέμε ‘ναι’ σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε ‘ναι’ σε ένα ενισχυμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέμε ‘ναι’ σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο που δεν θα έχει ως προτεραιότητα την επένδυση στο κέρδος με κάθε τίμημα, αλλά την επένδυση στους φοιτητές και στην Παιδεία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν συνιστά ούτε μεταρρύθμιση ούτε ιστορική στιγμή, γιατί δεν απαντά σε κανένα από τα καθολικά αιτήματα της εποχής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά μόνο στα αιτήματα και τις ανάγκες «κάποιων επιχειρηματιών, φίλων της κυβέρνησης που, πάνω στις δικές τους επιχειρηματικές επιδιώξεις, στήθηκε αυτό το νομοσχέδιο».

«Θα έρθει η Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κύπρου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να κάνει καλύτερη την Ιατρική της Αθήνας που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου;»

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από επιχειρηματίες, μέσω εμπορικών συμφωνιών-franchise, που βαφτίζονται «ακαδημαϊκές συμφωνίες».

«Μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Να μην μας κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι που είδαν φως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μπήκαν»

Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως μπορούν να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσέθεσε: «Αυτές τις προϋποθέσεις, όμως, δεν θέλετε να τις συζητήσουμε γιατί ακυρώνουν τις επιχειρηματικές επιδιώξεις των φίλων σας».

Υπενθύμισε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει τα δημόσια πανεπιστήμια. Γιατί αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως προτεραιότητα τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και «όχι την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων», όπως είπε.

«Διακινείται ως επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν σε βελτίωση τα δημόσια πανεπιστήμια μέσω του ανταγωνισμού. Δηλαδή, θα έρθει η Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κύπρου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να κάνει καλύτερη την Ιατρική της Αθήνας που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου; Και πώς; Με φοιτητές που θα εισάγονται με 8.300 μόρια, όταν η βάση για την Ιατρική της Αθήνας είναι πάνω από 19.000 μόρια;», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Να μην μας κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι που είδαν φως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μπήκαν. Να μην κουνάνε το δάχτυλο στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα ξαναγίνει μεγάλη και θα σαρώσει νοσηρές νοοτροπίες και καταστάσεις. Όσο για τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό και τη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, ένα μόνο: είναι η μόνη κυβέρνηση μετά το 1969 που καταδικάστηκε από ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό τα λέει όλα», σημείωσε καταληκτικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ