11.2 C
Volos
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Τέλος στα μπουκαλάκια σαμπουάν των ξενοδοχείων

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με λέξεις αγρίμια: Ο Μιχάλης Γκανάς με δικά του λόγια

Ο Μιχάλης Γκανάς υπήρξε -υπάρχει μέσα από το ευλογημένο...

Κλιματική αλλαγή, ο σιωπηλός νέος «εχθρός» των ενόπλων δυνάμεων παγκοσμίως

Στις τάξεις των επιστημόνων έχει πλέον σημάνει συναγερμός,  καθώς...

ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Μισθοί στα τάρταρα, απογοήτευση στα ύψη

Κάθε άλλο παρά «καταπληκτική ποιότητα ζωής» απολαμβάνουμε στην Ελλάδα,...

Οι Βρυξέλλες θέλουν όλες οι συσκευασίες της ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα μέτρα για τη μείωση των περιττών συσκευασιών και δοχείων.

Η διαβούλευση κατέληξε σε συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προβλέπει την απαγόρευση των PFAS στις συσκευασίες τροφίμων ή τη χωριστή συλλογή μεταλλικών ή πλαστικών δοχείων ποτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών μελών κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο ευρωπαϊκό νόμο που επιδιώκει να καταστήσει τις συσκευασίες πιο βιώσιμες και να μειώσει τα απόβλητα.

Επομένως, εκτός από την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών, θα συνεπάγεται απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων, όπως τα μπουκαλάκια σαμπουάν στα ξενοδοχεία. Μέτρα που είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερο από επείγοντα: κάθε Ευρωπαίος πολίτης παρήγαγε σχεδόν 190 κιλά απορριμμάτων από συσκευασίας το 2021, πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους στο σύνολο, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 209 κιλά το 2030 εάν δεν είναι μπει τέλος σε αυτού του είδους τα προϊόντα.

Ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες συσκευασίες

Η πρόταση εξετάζει τον «πλήρη κύκλο ζωής» της συσκευασίας και επιδιώκει να εγγυηθεί ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες, τόνισε το Συμβούλιο αφού έμαθε τη συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο μέρη προτού τεθεί σε ισχύ.

Εκτός από την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών, θα συνεπάγεται απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων, όπως τα μπουκαλάκια σαμπουάν στα ξενοδοχεία

Το κείμενο που διαπραγματεύθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση την πρόταση της Επιτροπής στα τέλη του 2022 θα απαιτεί όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030, να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία επιβλαβών ουσιών και να μειωθούν οι «περιττές» συσκευασίες.

Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, τα καταστήματα γρήγορου φαγητού να σας επιτρέπουν να φέρετε το δικό σας δοχείο για φαγητό ή ποτό για να το πάρετε σπίτι χωρίς επιπλέον κόστος και, από το 2030, θα πρέπει να προσφέρουν το 10% των προϊόντων τους σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς πρέπει να μειώσουν τα πακέτα στο ελάχιστο, στα οποία ο μέγιστος κενός χώρος σε αυτά θα είναι 50%, με την ιδέα να αποτρέψουν παραγγελίες όπως αυτές που γίνονται από ψηφιακές πλατφόρμες το να φτάνουν σε μεγάλες συσκευασίες

Με τους νέους κανονισμούς, θα προωθηθεί επίσης η βελτιωμένη συλλογή και ανακύκλωση: για παράδειγμα, το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης έως 3 λίτρων πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά από το 2029.

Στόχοι

Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση διατηρεί τους παγκόσμιους στόχους μείωσης των συσκευασιών που προτείνονται στον κανονισμό (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) και καλεί τις χώρες να μειώσουν επίσης τα απορρίμματα συσκευασίας. Εάν τελικά εγκριθεί, ο «κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας» θα οδηγήσει στην απαγόρευση, από την 1η Ιανουαρίου 2030, ορισμένων πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή για τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σε καφετέριες ή εστιατόρια.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δεν θα προσφέρονται μεμονωμένες μερίδες από καρυκεύματα, σάλτσες ή γλυκαντικά, ούτε τα μικροσκοπικά μπουκάλια σαμπουάν ή κρέμας που υπάρχουν σε πολλά ξενοδοχεία. Όποιος θέλει η βαλίτσα του να φτάσει ολόκληρη στον τελικό προορισμό της θα πρέπει επίσης να αναζητήσει εναλλακτικές από το 2030, όταν θα απαγορεύεται να τυλίγονται οι αποσκευές με σελοφάν στα αεροδρόμια.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, εκτός από λόγους «υγιεινής» ή ότι αποτελούν την «πρωταρχική συσκευασία» για χύμα τρόφιμα στα καταστήματα, ως τρόπο αποφυγής σπατάλης τροφίμων, εξηγεί το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο.

Μαραθώνια συνάντηση με αντιπαραθέσεις

Μετά από μια τελευταία οκτάωρη μαραθώνια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης να απαγορεύσουν, έως το 2026, τη χρήση χημικών ενώσεων που ονομάζονται υπερφθοροαλκύλια και πολυφθοροαλκύλια (PFAS), ευρέως γνωστά ως «αιώνιοι ρύποι», σε περιτυλίγματα και συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως κουτιά πίτσας ή ψήγματα.

Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία επιδιώκει να επιτρέψει στην ΕΕ να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο της μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας κατά 15% έως το 2040, περιορίζοντας παράλληλα τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η όλη διαπραγμάτευση συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις λόγω των πιέσεων που πραγματοποιούν πολλές ομάδες συμφερόντων για λογαριασμό της βιομηχανίας συσκευασίας και γρήγορου φαγητού. Μια πίεση που οδήγησε ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια λιγότερο φιλόδοξη διαπραγματευτική θέση από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και στον τελικό κανόνα που περιέχει αρκετές εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, παρά τις οποίες οι κοινοβουλευτικοί διαπραγματευτές χαιρέτησαν τώρα τη συμφωνία.

«Για πρώτη φορά σε έναν περιβαλλοντικό νόμο, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται», δήλωσε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής Frédérique Ries. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η προσωρινή συμφωνία αποτελεί επίσης επίτευξη ισορροπίας με τις απαιτήσεις του κλάδου. «Ήταν σημαντικό οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες να αντιμετωπίσουν τη βιομηχανική πραγματικότητα», σημείωσε σχετικά.

Εξαιρέσεις

Μάλιστα, οι κανονισμοί περιέχουν διάφορες εξαιρέσεις, όπως για δοχεία τροφίμων από ξύλο, πορσελάνη ή κερί. «Διαβεβαιώνω τους ερασιτέχνες του camembert, mont d’or ή gorgonzola ότι το κείμενο που εγκρίθηκε δεν θέτει σε κίνδυνο τις ξύλινες συσκευασίες. «Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη διαμάχη», είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ευρωβουλευτής Pascal Canfin, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες σε χώρες όπως η δική του, η Γαλλία, όπου δηλώθηκε ότι οι κανονισμοί επρόκειτο να τερματίσουν εθνικές συσκευασίας όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό ξύλινο καραβάκι στο οποίο είναι τυλιγμένο το περίφημο τυρί Camembert.

Η συμφωνία εισάγει επίσης μια ανανεώσιμη πενταετή γενική παρέκκλιση από την επίτευξη στόχων επαναχρησιμοποίησης υπό «ειδικές συνθήκες», εφόσον τα κράτη υπερβαίνουν ορισμένους στόχους ανακύκλωσης ή πρόληψης αποβλήτων. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα εξαιρούνται επίσης από τους νέους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν επίσης τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να σχηματίζουν ομάδες έως πέντε τελικών διανομέων για την επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης στον τομέα των ποτών.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ