33.2 C
Volos
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερές» οι τιμές σε όλα τα προϊόντα και στα κρέατα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοζάνη: Καλλιεργούσαν πάνω από 950 δενδρύλλια κάνναβης – Έκαναν… κάμπινγκ για να τα φυλάνε

Χειροπέδες σε τρία άτομα πέρασαν οι αστυνομικοί του τμήματος...

Μίμης Πλέσσας: Συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του...

«Το Βασίλειο Του Πλανήτη Των Πιθήκων» στο Disney+ από 2 Αυγούστου

Η μοίρα του κόσμου διακυβεύεται, με την εντυπωσιακή, νέα...

Χιροσίμα: Όταν έσβησε ο ήλιος – Μνήμες των hibakusha της Ιαπωνίας για την κόλαση που έζησαν

Χιροσίμα 08:15 στις 6 Αυγούστου 1945.Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν...

Δύο συλλήψεις σε Λάρισα και Φάρσαλα για μουσική στη διαπασών

Συνελήφθησαν, σήμερα Σάββατο τις μεταμεσονύχτιες ώρες στη Λάρισα και...

Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες, αλλά το τραπέζι φαίνεται ότι φέτος κοστίζει πιο ακριβά εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε όλα τα προϊόντα και στα κρέατα.

Στην Βαρβάκειο αγορά η κίνηση είναι σχετικά ικανοποιητική, όμως οι περισσότεροι καταναλωτές είχαν κάνει τα ψώνια για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης ήδη από τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι τιμές στα κρέατα είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα κατά 2 με 3 ευρώ. Ειδικότερα ένας πολίτης που θα έρθει σήμερα στη Βαρβάκειο μπορεί να βρει το αρνί και το κατσίκι από 7 έως 10 ευρώ, το χοιρινό από 4 έως 6 ευρώ το κιλό, ενώ το κοτόπουλο από τρεισήμισι έως τέσσερα ευρώ το κιλό.

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη δίνει  την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Από πού προέρχεται η λέξη «Τσικνοπέμπτη»

Από την λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη »Πέμπτη». Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή, τη νηστεία πριν από το Πάσχα.

Αγαπημένη ημέρα για τους κρεατοφάγους

Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη

Είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Πολλές παραδόσεις και έθιμα ανά την Ελλάδα

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό. Πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Παραδόσεις και εορταστικό κλίμα πριν τη Σαρακοστή

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ