16 C
Volos
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτηρεί τη διοργάνωση στο Παρίσι

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη διάρκεια συναυλίας των Depeche Mode που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία δοκίμασε κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτηρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το φετινό καλοκαίρι.

Παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Γαλλία ψήφισε το 2023 νόμο που επιτρέπει τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με ΑΙ για μια δοκιμαστική περίοδο που καλύπτει τους αγώνες.

Αλγόριθμοι θα εξετάζουν τις εικόνες και θα ανιχνεύουν ασυνήθιστες συμπεριφορές ή συμβάντα σε μαζικές συναθροίσεις.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προλάβει καταστάσεις όπως η βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996 ή η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια το 2016.

Λίστα συμβάντων

Τέσσερις εταιρείες -Videtics, Orange Business, ChapsVision και Wintics- ανέπτυξαν λογισμικό που αναλύει εικόνες από τις υπάρχουσες κάμερες παρακολούθησης για να ανιχνεύει πιθανές απειλές σε δημόσιους χώρους.

Οι αλγόριθμοι σχεδιάστηκαν να σημαίνουν συναγερμό σε για οκτώ προκαθορισμένα «συμβάντα» που προβλέπει ο νόμος: απότομη προσέλευση κόσμου, συνωστισμός, εγκαταλειμμένα αντικείμενα, παρουσία ή χρήση όπλων, πεσμένους ανθρώπους, πυρκαγιές και κίνηση οχημάτων αντίθετα στην ομαλή κυκλοφορία.

Οι προειδοποιήσεις του συστήματος θα ελέγχονται στη συνέχεια από ανθρώπους πριν ληφθούν μέτρα.

To σύστημα ΑΙ θα συνδεθεί στις υπάρχουσες κάμερες παρακολούθησης (Reuters)

Πρόσβαση στο σύστημα ΑΙ θα έχουν η εθνική και η τοπική αστυνομία, η πυροσβεστική και οι δυνάμεις ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Ταυτοποίηση προσώπων;

Αλγόριθμοι βιομετρικής αναγνώρισης προσώπων δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, καθώς ο νέος νόμος απαγορεύει τις χρήσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, οργανώσεις και ακτιβιστές ανησυχούν ότι οι Αγώνες ανοίγουν το δρόμο για ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας.

«Το λογισμικό ΑΙ που χρησιμοποιείται για βιντεοεπιτήρηση μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και για αναγνώριση προσώπων. Είναι απλά θέμα ρυθμίσεων» προειδοποίησε η Κάτια Ρου του γαλλικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση προσώπων παραμένει ασαφές και οι τεχνικές και νομικές ασφαλιστικές δικλείδες είναι ανεπαρκείς.

Η Wintics πάντως διαβεβαίωσε ότι τα συστήματά της δεν έχουν εκπαιδευτεί να ταυτοποιούν πρόσωπα.

«Δεν υπάρχει μέθοδος αναγνώρισης προσώπων στους αλγορίθμους μας» δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας Ματίας Ουλιέ.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες, το υπουργείο Εσωτερικών συνέστησε επιτροπή που θα παρακολουθεί τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα στη διάρκεια της περιόδους δοκιμής.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, ενώ ως μέλη συμμετέχουν ο επικεφαλής της αρχής προσωπικών δεδομένων, τέσσερις βουλευτές και ένας δήμαρχος.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ