11.8 C
Volos
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δίνει πρώτη πράσινο ρεύμα στο Δημόσιο – Το PPA με ΕΥΑΘ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: «Άγγελε αδελφούλη μου…»

Σε κατάσταση πένθους είναι η Ελένη Βιτάλη, η οποία...

Ιράν και Ισραήλ αναθεωρούν τους παλιούς κανόνες και παίζουν με τη φωτιά – Η ανάλυση Guardian

Το Ισραήλ φαίνεται να απάντησε στο Ιράν με μία καλά σχεδιασμένη και περιορισμένη πυραυλική...

Το δρόμο για τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας (PPA) ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο δημόσιο τομέα ανοίγουν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σήμερα 7 Μαρτίου το PPA διάρκειας 12 ετών με το οποίο η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται πράσινη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο που βρίσκεται σε λειτουργία και από φωτοβολταϊκό πάρκο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που αναπτύσσεται. Τα δύο συστήματα ισχύος 30 MW και 20 MW, αντίστοιχα είναι στη Θήβα της Βοιωτίας στην περιοχή «Ταράτσα».

Οφέλη

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προηγήθηκε διαγωνισμός για την επιλογή παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία βασίστηκε σε νόμο του 2022, τις διατάξεις του οποίου έσπευσε να εκμεταλλευτεί η εταιρεία ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη.

Από το διαγωνισμό επιλέχθηκε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία και για 8 + 4 έτη θα παρέχει μέσω εικονικού PPA πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

«Η ΕΥΑΘ καταναλώνει ετησίως 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και με τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες για 75 GWh», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλου της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμο Αμανατίδη. Οι ποσότητες αυτές θα προέρχονται από το αιολικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το φωτοβολταϊκό, το οποίο θα δώσει άλλες 25 GWh.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΥΑΘ θα καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες και το όφελος σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη θα είναι άμεσα 2,4 εκατ. ευρώ και μετά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού η ετήσια εξοικονομηση κόστους θα ανέλθει στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι 87%.

Η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του PPA είναι στα 76,6 ευρώ/MWh.

Από αριστερά ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης, ο γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο CEO της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος

Τις κυριότερες μορφές PPAs και τις διαφορές τους (σε τιμή, διάρκεια, όγκο και είδος προμήθειας ενέργειας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή) παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην αντίστοιχη αγορά της Ευρώπης: «Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας».

Το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) και τις ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση της ΕΥΑΘ ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης: «Η φύση της προμήθειας (η άυλη ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής) απασχόλησε ιδιαίτερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ».

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τόνισε ότι «στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τολμάμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA και είμαστε η εταιρεία η οποία επιδιώκει τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων για τη διασφάλιση της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ του ομίλου».

Ο κ. Βερροιόπουλος περιέγραψε το project «Taratsa» στη Βοιωτία.

Πρόκειται για αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 32,9 MW στο δήμο Θήβας. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από 7 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 4,8 MW η κάθε μία.

Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρουσίασε επίσης και τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος που έκανε στην περιοχή της Θήβας και μεταξύ άλλων ήταν η αναδάσωση 110 στρεμμάτων με 10.000 φυτάρια.

Επίσης ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε: «Τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή. Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωτοπόρος στις ΑΠΕ για περισσότερες από 2 δεκαετίες είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για το ενεργειακό κόστος, με αμοιβαία επωφελή τρόπο, όπως η σημερινή διμερής σύμβαση».

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ