Καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την «ελληνοκυπριακή πλευρά της Νότιας Κύπρου» και το Ισραήλ, ένα ακόμα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία καθίσταται ανενεργό, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία από τις χώρες της περιοχής δεν μπορεί να επιβιώσει, τονίζεται σε ρεπορτάζ της τουρκικής ιστοσελίδας ensonhaber.com (απ’ όπου και η φωτογραφία, επάνω, με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ενώνουν τα χέρια τους στην πορεία υλοποίησης των κοινών σχεδίων τους στην Ανατολική Μεσόγειο).
«Η τριάδα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ετοίμασε μια σειρά από έργα που απέκλειαν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο»
Ενα ακόμη ενεργειακό έργο της Ελλάδας, της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει εγκριθεί από τους επενδυτές, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αναμενόταν να χρηματοδοτήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, απάντησε για άλλη μια φορά στους Ελληνοκύπριους ότι αυτό «δεν είναι οικονομικά βιώσιμο», και τους πρότεινε να εστιάσουν στην «ηλιακή ενέργεια», συνεχίζει η ensonhaber.com.
Και αναφερόμενη στο ιστορικό των συμμαχιών στην περιοχή, επισημαίνει ότι «η τριάδα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ετοίμασε μια σειρά από έργα που απέκλειαν την Τουρκία από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο τη δεκαετία του 2000».
Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που ονομάζεται East-Med (Ανατολική Μεσόγειος), ο οποίος θα ξεκινούσε από τις ακτές του Ισραήλ και θα εκτεινόταν υποθαλάσσια μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η ηλεκτρική διασύνδεση
Το άλλο ήταν το έργο της ηλεκτροδότησης με υποθαλάσσιο καλώδιο 1200 χιλιομέτρων που θα ακολουθούσε την ίδια διαδρομή. Οι ΗΠΑ απέσυραν πριν δύο χρόνια την υποστήριξή τους για τον αγωγό κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αναμενόταν να το χρηματοδοτήσει, τράβηξε την πρίζα και από τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την ΕΕ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Πρόκειται για το έργο που συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών κυβερνήσεων και αρχικά ονομαζόταν EuroAsia Interconnector. Στη συνέχεια ιδρύθηκε η εταιρεία Great Sea Interconnector, η οποία ανέλαβε την πραγματοποίησή του.
Στον νέο φορέα υλοποίησης συμμετέχουν ο ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και η TAQA, καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος με έδρα το Αμπού Ντάμπι.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ και θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η διοίκησή του κατά την τελευταία συνάντησή της πριν δυο μέρες με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου ενημέρωσε για την πορεία κατασκευής του έργου, γράφει το philenews.com.
Αρνητική η ΕΤΕπ
Επίσης, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της μετοχικής συμμετοχής της κυπριακής κυβέρνησης στο σχέδιο. Τα στελέχη του Διαχειριστή ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου, το οποίο αποφάσισε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσό μέχρι 100 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τον κύπριο υπουργό Οικονομικών για τα επόμενα χρηματοδοτικά βήματα και συμφωνήθηκαν οι από κοινού ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η σύναψη της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ωστόσο, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πριν λίγες μέρες στη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας (ΕΤΕπ), Κυριάκος Κακούρης, ενημέρωσε ότι η στάση της για το Great Sea Interconnector παραμένει αρνητική, όπως μεταδίδει το cyprus-mail.com.
Ο κ. Κακούρης δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν έχει υποβληθεί νέο αίτημα χρηματοδότησης του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η θέση της τράπεζας είναι γνωστή. Την έχουμε κοινοποιήσει στο υπουργείο Ενέργειας και στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετούς μήνες. Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή ήταν αρνητική », είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.
«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να επανεκτιμήσει την κατάσταση και κατάλαβα ότι θα γίνει νέα αξιολόγηση», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε λάβει αίτημα»
Ωστόσο, εκκρεμεί η εκτέλεση έκθεσης δέουσας επιμέλειας. Το έργο είχε προηγουμένως λάβει θετική αξιολόγηση από διεθνή εταιρεία συμβούλων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (CNA).
«Για να επανεξεταστεί αυτό το έργο, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υποβάλει αίτημα, και προς το παρόν δεν έχουμε λάβει τέτοιο αίτημα», επισήμανε ο κ. Κακούρης.
Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του δικτύου για την απορρόφηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Πίλαρ Σολάνο, διευθύντρια της ΕΤΕπ για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε επίσης ότι η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα.
Τόνισε τη σημασία της αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, προσθέτοντας ότι η ΕΤΕπ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.
Το «βέτο» της ΕΕ
Εκτός από το δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει ζητηθεί από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναμένεται να χορηγήσουν επιπλέον δάνεια 500 εκατ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται σε συνομιλίες με τον ΑΔΜΗΕ, ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, γράφει το energypress.eu.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, και τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίησή του χωρίς τη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΤΕπ.
Επικαλούμενη τις δηλώσεις του κ. Κακούρη, η τουρκική ensonhaber.com επισημαίνει την «αρνητική απάντηση για δεύτερη φορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική διοίκηση (της Κύπρου)».
Το 2016, ο τότε έλληνας ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (μετέπειτα ο Μητσοτάκης) και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσαν τα χέρια και ξεκίνησαν το έργο, σημειώνει στο ρεπορτάζ της.
Μάλιστα, η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάντρι Σίμσον, μετέβη στην Κύπρο πριν 2 χρόνια και πραγματοποίησε εικονική καλωδιακή σύνδεση με τον πρώην πρόεδρο Αναστασιάδη, προσθέτει η τουρκική ιστοσελίδα.
Για να καταλήξει ότι κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αποδίδοντας την άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει τα έργα, στο «βέτο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω απουσίας της Αγκυρας από αυτά.