11.8 C
Volos
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ερώτηση Νέας Αριστεράς για προπηλακισμούς στη Θεσσαλονίκη – Η κρατική αδιαφορία οδηγεί σε κοινωνικό ρατσισμό

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αϊτή: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών όσο η διεθνής κοινότητα διστάζει να δράσει λέει ο ΟΗΕ

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τη...

Standard & Poors: Διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ-, αναβάθμισε τις προοπτικές

Σε αναβάθμιση του outlook (προοπτικές) του ελληνικού αξιόχρεου σε...

Χατζηδάκης για αναβάθμιση από S&P: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

Στην αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s αναφέρεται...

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο – Επικαιροποιημένο δελτίο EMY

Το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη...

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κατέθεσαν επτά βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής την Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή τους πρόσφατους ακραίους προπηλακισμούς σε βάρος τρανς συμπολιτών μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, «η βία, είτε λόγω φύλου, είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δεδομένου του υψηλού αριθμού θυμάτων και του χαμηλού ποσοστού ποινικής δίωξης των δραστών, συνιστά προνομιακό πεδίο καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

Και σημειώνουν πως «η σοκαριστική επίθεση που δέχθηκαν δύο διεμφυλικοί συμπολίτες μας, από πλήθος νεαρών ατόμων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και καταδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, μέσα από τις αδράνειες και τις ανοχές, την αμφιλεγόμενη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στις διακρίσεις, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την διαφορετικότητα».

«Υπάρχει σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της ανόδου του φασισμού και της έξαρσης φαινομένων βίας στα σχολεία;»

«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δραματικά αυξανόμενες γυναικοκτονίες, συνιστούν ένα ζοφερό τοπίο που εκτρέφει ακραία φαινόμενα ρατσιστικής, ομοφοβικής, έμφυλης και κάθε είδους βίας, με χαρακτηριστικό και επικίνδυνο παράδειγμα την έξαρση της επιθετικότητας μεταξύ ανηλίκων και μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια και οι παρεμβάσεις οφείλουν να στοχεύουν όχι μόνο στην καταστολή αλλά κυρίως στην πρόληψη», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Προσθέτουν πως επειδή «η καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας πρέπει να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες μιας ευνομούμενης Πολιτείας, που οφείλει να εγγυάται την κοινωνική συνοχή και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών της, καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση και, μεταξύ άλλων, ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς να μας απαντήσουν για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν άμεσα, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα».

Η ερώτηση της Νέας Αριστεράς

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Προστασίας του Πολίτη

Δικαιοσύνης

Θέμα: Οι πρόσφατοι ακραίοι προπηλακισμοί σε βάρος των τρανς συμπολιτών μας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μας δείχνουν πως η κρατική αδιαφορία οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικό ρατσισμό.

Η απρόκλητη επίθεση σε δύο τρανς άτομα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις λίγες μέρες πριν, η επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η απαράδεκτη και χυδαία αποκριάτικη εκδήλωση στην Κέρκυρα σε βάρος του, έρχονται να προστεθούν στα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας των τελευταίων ετών που νομιμοποιούν την ομοφοβία, τη ρητορική μίσους  και εντέλει την καταπάτηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βία που υποκινείται από διακρίσεις και μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι διαδεδομένη, βάναυση και συχνά διαπράττεται ατιμώρητα και είναι ακόμη χειρότερη για όσες και όσους ανήκουν σε φυλετικοποιημένες κοινότητες. Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς αυξάνεται και το εύρος των ευάλωτων ομάδων που γίνονται αποδέκτες αυτής της βίας και μέρος του κοινωνικού αποκλεισμού.

Λίγο μόνο διάστημα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που αποτελεί πια νόμο του κράτους, αποδεικνύεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι με τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση, απέναντι σε έναν νόμο που η ίδια θεσμοθέτησε, δεν υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμα στη συμπερίληψη και στην καταπολέμηση του ρατσισμού.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το ελεύθερο στους βουλευτές του να πράξουν κατά βούληση στην σχετική ψηφοφορία του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να καταψηφίσουν και άλλοι να απέχουν, δίνοντας σαφές μήνυμα στην κοινωνία, πως δεν αποδέχονται την κατοχύρωση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Ακόμα περισσότερο, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδόθηκε σε μια ρατσιστική και μισαλλόδοξη ρητορική από το βήμα της Βουλής χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ο γάμος των ομόφυλων δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα», «επικίνδυνο νομοσχέδιο», «ποτέ δεν είδα ένα τόσο ζοφερό τοπίο στη Δύση, όσο αυτό που ζούμε σήμερα», με την ανοχή της κυβέρνησης αλλά και τα χειροκροτήματα κάποιων βουλευτών της πλειοψηφίας.

Επιπλέον, η εκκλησία όλο αυτό το διάστημα εξέδωσε εγκύκλιο κατά του νομοσχεδίου που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η ομοφυλοφιλία έχει καταδικαστεί από τη σύνολη εκκλησιαστική παράδοση, αρχής γενομένης από τον Απόστολο Παύλο και αντιμετωπίζεται με τη μετάνοια, η οποία είναι αλλαγή τρόπου ζωής». Αποκορύφωμα αποτέλεσε ο αφορισμός στον οποίο έχουν προχωρήσει κάποιοι ιερείς εις βάρος βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αλλά και κινήσεις όπως η εκδίωξη από την εκκλησία κάποιων από αυτών, με την Πολιτεία να στέκει άπραγη και να μην καταδικάζει αυτά τα περιστατικά, ενισχύοντας το νοσηρό κλίμα.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δραματικά αυξανόμενες γυναικοκτονίες, συνιστούν ένα ζοφερό τοπίο που εκτρέφει ακραία φαινόμενα ρατσιστικής, ομοφοβικής, έμφυλης και κάθε είδους βίας, με χαρακτηριστικό και επικίνδυνο παράδειγμα την έξαρση της επιθετικότητας μεταξύ ανηλίκων και μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια και οι παρεμβάσεις οφείλουν να στοχεύουν όχι μόνο στην καταστολή αλλά κυρίως στην πρόληψη. Ο ρόλος της Παιδείας στη διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησης είναι καθοριστικός και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η κατάργηση του μαθήματος της κοινωνιολογίας στα σχολεία, που στερεί από τους μαθητές βασικές γνώσεις απαραίτητες για τη δημιουργία υπεύθυνων και δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενικότερης αντίληψης, με συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο, της ΝΔ.

Επειδή, τα περιστατικά αυτά αποδεικνύουν ότι το ρατσιστικό φαινόμενο δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών,

Επειδή, οι κάθε είδους κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές, σεξουαλικές «μειονότητες» λόγω της περιθωριοποίησης που υφίστανται,  έχουν ανάγκη  προστασίας απέναντι στη ρητορική μίσους και διακρίσεων,

Επειδή, οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι εξίσου σοβαρές με τις διακρίσεις λόγω φυλής, καταγωγής ή χρώματος,

Επειδή,η καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας πρέπει να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες μιας Πολιτείας που οφείλει να εγγυάται τη συνοχή και το σεβασμό των δικαιωμάτων,

Επειδή, η Πολιτεία δείχνει να αδρανεί μπροστά σε αυτά τα περιστατικά,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

– Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο των αρμόδιων Υπουργείων για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

– Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα;

– Υπάρχει σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της ανόδου του φασισμού και της έξαρσης φαινομένων βίας στα σχολεία; Και αν ναι σε ποιές ενέργειες έχει μέχρι σήμερα προβεί;

– Πότε επιτέλους θα ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα, ως ελάχιστο μέτρο αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών;

– Τον ερχόμενο Ιούνιο, που η Θεσσαλονίκη πρόκειται να φιλοξενήσει το Europride 2024 -μια καθιερωμένη εδώ και χρόνια γιορτινή παρέλαση, που συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από την διεθνή κοινότητα- μετά από τα πρόσφατα σοκαριστικά περιστατικά τρανσφοβικής βίας στο κέντρο της πόλης – με ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται θα διασφαλιστεί η προστασία των συμμετεχόντων σ’αυτήν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ