Την πρόταση να μην ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στα δια παραλείψεως αδικήματα ώστε να «λυθούν τα χέρια» της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έθεσε εκ νέου ο εισηγητής της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Μιλώντας στο Open, μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι υπεράνω των κομματικών αντιπαραθέσεων όπως η δικαίωση των αθώων θυμάτων. Δικαιολογημένα η κοινή γνώμη πιστεύει ότι δε θα βγει κάτι από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη, όταν η πλειοψηφία βιάστηκε να την κλείσει γρήγορα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Έπρεπε να κρατήσει όσο ήταν αναγκαίο. Δε μπορούσε όμως να κλείσει η Εξεταστική όταν ακόμη κάθε μέρα βλέπουν το φως δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία.
Στο δικό μας πόρισμα καταλήγουμε στην πιο ξεκάθαρη και έντιμη θέση, που πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν αρκετά κόμματα: Να λυθούν τα χέρια της Δικαιοσύνης δηλώνοντας η Εξεταστική ότι για τα αδικήματα των υπουργών που τελούνται με παράλειψη, δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ό,τι πιο ξεκάθαρο, ό,τι πιο έντιμο. Να ελέγχουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα από τη δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει αυτό το εμπόδιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το χρονικό διάστημα για την ποινική διερεύνηση θα το καθορίσει ο Εισαγγελέας σύμφωνα με την ισχύουσα παραγραφή. Εμείς ζητάμε τη διερεύνηση της σύμβασης 717 από την υπογραφή της μέχρι το τέλος και εντοπίζουμε ποινικές ευθύνες για τον κ. Καραμανλή που έχουν να κάνουν με το διορισμό του σταθμάρχη, με την ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας. Όταν γνωρίζεις ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής γιατί δεν υπάρχουν τα συστήματα ασφαλείας είσαι υποχρεωμένος ως υπουργός να θεσπίσεις εθνικούς κανόνες ασφαλείας. Κάτι που ο κ. Καραμανλής δεν έκανε. Όταν η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είχε καταστραφεί από το 2019 και δεν την αποκατέστησε κανείς ενώ απαιτούνταν δύο – τρεις μήνες για να διορθωθεί. Εκεί υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη… Πρέπει να φύγουν οι σκιές από το πολιτικό σύστημα αλλά και η απαξίωσή του από την κοινωνία. Συμφωνούν όλα τα κόμματα ότι στα δια παραλείψεως αδικήματα ότι δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Το να κάνουμε εμείς οι βουλευτές τους Εισαγγελείς και τους Δικαστές δεν είναι το πρέπον».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις