21.7 C
Volos
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

6o Λύκειο Λάρισας: Ενημέρωση μαθητών και μαθητριών σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα...

Καρλ-Χάιντς Καμπ: Η Ουκρανία είναι η πρώτη πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία, η ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας,...

Επιδόματα: Αλλαγές για ανέργους και εργαζομένους στον τουρισμό

Από το φθινόπωρο ξεκινά η εφαρμογή του νέου επιδόματος...

Το Μαξίμου απέναντι στα μέτωπα με γιατρούς και λογιστές

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να τηρήσει μια λεπτή ισορροπία:...

Τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια, φαίνεται πως επέλεξαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του 6ου Λυκείου Λάρισας, καθώς είχαν την ευκαιρία, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες με δράσεις να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Εισηγητής της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης, την Παρασκευή 8/3/2024, ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτρης Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του Λυκείου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Αρχικά η καθηγήτρια Πληροφορικής και Υποδ/ντρια του σχολείου κα. Κατερίνα Γκορίλα τόνισε ότι το πρώτο ζητούμενο στην προσπάθεια να γίνουμε ψηφιακοί πολίτες είναι η ασφάλειά μας στον εικονικό κόσμο του Διαδικτύου ειδικά για τη γενιά Ζ που δεν έχει καθόλου ανάμνηση από έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο. Στη συνέχεια ο κ. Λιόβας επικεντρώθηκε στα φαινόμενα της διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού γνωστά και ως Cyber Bullying.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με γονική συναίνεση.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 13/3/2024, οι μαθητές/τριες της Α’ και Β’ Λυκείου παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου, ενημέρωση για την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, από το σύνδεσμο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Υποδιεύθυνση ασφαλείας Λάρισας, κ. Απόστολο Καψάλη σχετικά με την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Η θεματολογία της παρουσίασης αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), τα διαδικτυακά παιχνίδια και τον εθισμό, τις διαδικτυακές απάτες και τις ασφαλείς διαδικτυακές αγορές κ.ά. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και δόθηκαν τρόποι επικοινωνίας για καταγγελίες (τηλ 11188).

Η Διευθύντρια του σχολείου κα. Σπυροπούλου και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 6ου ΓΕΛ Λάρισας ευχαριστούν πολύ τους δύο εισηγητές των εκδηλώσεων, κ. Λιόβα και κ. Καψάλη, για τις ενδιαφέρουσες και χρήσιμες παρουσιάσεις τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση της
τεχνολογίας.

Το μήνυμα και των δύο εκδηλώσεων είναι οι μαθητές να συζητούν με γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς και να τους εμπιστεύονται για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ