25.9 C
Volos
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: Σε λάθος δρόμο η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του ΕΣΥ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Aκροδεξιά απειλεί το «Green Deal» στην Ευρώπη

Ταρακούνημα, φρενάρισμα ή πισωγύρισμα; Ποια θα είναι η επίπτωση...

O Mητσοτάκης στο παζάρι… των ηγετών της ΕΕ

Μπορεί οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του BBC, για τον πνιγμό...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Τούλα Πράππα

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών η Τούλα Πράππα. Η...

Γλυφάδα: Ανασύρθηκε σορός γυναίκας από τη θάλασσα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/6) στο Λιμενικό του...

Με επιστολή του στον Αδωνι Γεωργιάδη o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Βενέτη,  παρουσιάζει την απόλυτη αντίφαση μεταξύ λόγων, πράξεων, ρεαλισμού , αναγκών και κυβερνητικής πραγματικότητας.

 

 

Προς:

τον Υπουργό Υγείας

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Βόλος, 20/03/2024

Αρ. Πρωτ.: 000477

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Υγείας,

 

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, είναι προτεραιότητα  για την κυβέρνηση της τετραετίας 2023 – 2027 η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Αναβάθμιση και σύγχρονη υγεία σημαίνει:

 

  1. Πλήρης στελέχωση όλων των κλινικών του ΕΣΥ. Για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτούνται μισθοί ανάλογοι του κύρους και της ευθύνης του ιατρικού λειτουργήματος (τουλάχιστον ανάλογοι των δικαστικών και στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ´Ένωσης) και ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα ώστε οι θέσεις να γίνουν ελκυστικές για τους γιατρούς. Επιπλέον αποφεύγεται η εργασιακή εξάντλησή τους (burnout) και τους δίνονται περιθώρια μελέτης και μετεκπαιδεύσεων που είναι απολύτως απαραίτητες για την παραμονή τους εντός των εξελίξεων της ιατρικής επιστήμης.

 

  1. Υγειονομικός χάρτης της χώρας. Με επιδημιολογικές μελέτες συνεχής καταγραφή όλων των στατιστικών παραμέτρων (επιπολασμού, επίπτωσης, νοσηρότητας, θνητότητας) των νοσημάτων και  της κατανομής των υγειονομικών της χώρας (γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, φαρμακοποιών).

 

  1. Αναμόρφωση των οργανισμών των Νοσοκομείων της χώρας σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη και συνεχής υποχρεωτική  επικαιροποίηση τους (ανά 5ετία).

 

  1. Οργανωμένες υπηρεσίες σύγχρονης τηλεϊατρικής ώστε σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια να παρέχονται ισότιμες, υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες περίθαλψης.

 

  1. Σύγχρονος εξοπλισμός των Νοσοκομείων που θα λειτουργούν και ως διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα για τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις της ιατρικής. Επίσης να έχουν τη δυνατότητα να υποδέχονται και ασθενείς από το εξωτερικό και ο ιατρικός τουρισμός να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης του ΕΣΥ.

 

Αντ´αυτών με λύπη ακούμε ότι:

 

  1. Δεν υπάρχουν χρήματα για αύξηση μισθών στους γιατρούς (ο διπλασιασμός απαιτεί 3 δις ευρώ που δεν υπάρχουν σύμφωνα με δήλωσή σας).

 

  1. Νομοθετούνται τα απογευματινά χειρουργεία  στο ΕΣΥ ώστε οι γιατροί να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους (το προτελευταίο στην ΕΕ με τελευταία πολύ λίγο πιο κάτω τη Βουλγαρία) πέραν του εξαντλητικού ωραρίου εργασίας τους, που ξεπερνά κάθε ευρωπαϊκό εργατικό όριο. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διευθέτηση τυχόν επειγόντων, σύγχρονων περιστατικών ιδιαίτερα στα μοναδικά στο νομό επαρχιακά Νοσοκομεία που εφημερεύουν καθημερινά.

 

  1. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για σύγχρονο εξοπλισμό στα Νοσοκομεία και για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

 

  1. Δεν εφαρμόζονται, δεν επικαιροποιούνται και δεν ελέγχονται τα προγράμματα εκπαίδευσης των ειδικευομένων και αυτό τους οδηγεί σε ιατρική μετανάστευση (braidrain).

 

Η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία και στα ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα, κλινικές και εταιρείες ΔΕΝ αποτελεί απόδειξη επιτυχίας και αποδοχής του νομοθετήματός σας, αλλά απόδειξη της εξαθλίωσής τους.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί για να βελτιώσουν το ανεπαρκές εισόδημά τους  στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής και στην ακρίβεια, εξωθούνται σε αδιάλειπτη, πέραν κάθε εργασιακού ορίου εργασία. Αυτή η υπεραπασχόληση, πιθανά θα αυξήσει και τις επιπλοκές και παραλείψεις, με κόστος όχι μόνο στην υγεία των ασθενών, αλλά και στα οικονομικά της.

 

Είναι προφανές επίσης ότι με τα αμειβόμενα απογευματινά χειρουργεία παραβιάζεται και η ανθρώπινη θεμελιώδης αξία της ισότιμης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην υγεία, το βασικότερο αγαθό της ζωής.

 

Ελπίζοντας σε επανεκτίμηση της κατάστασης στο ΕΣΥ και στην πολιτική γενναιότητα της αλλαγής κατεύθυνσης, ώστε το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για όλους τους γιατρούς και αποτελεσματικό για όλους τους ασθενείς, είμαστε στη διάθεσή σας.

 

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Μ.,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Βενέτης

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ