Με γνώμονα το μέλλον της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική αλλά και τη βελτίωση των θεσμών και μηχανισμών λειτουργίας της Δημοκρατίας, το φετινό συνέδριο του δικτύου Women Political Leaders (WPL), διεξάγεται στην Αθήνα.
Το συνέδριο διεξάγεται με τη συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Τις εργασίες άνοιξε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει διατελέσει και πρέσβειρα του δικτύου WPL στην Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό ότι η Αθήνα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας φιλοξενεί αυτή την σύνοδο με τίτλο “Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα”. Παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για το πώς οι γυναίκες θα έχουν φωνή και λόγο στα πολιτικά πράγματα, για το πώς θα δικτυωθούμε ώστε να υποστηρίζουμε η μία την άλλη», δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο MEGA.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέδειξε το μέλλον της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική αλλά και την βελτίωση των θεσμών
Περισσότερες από 270 γυναίκες από 57 χώρες, δίνουν το «παρών» στο φετινό συνέδριο του δικτύου, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν έξι πάνελ σε διάφορες πολιτικές θεματικές, θα υπάρξουν ομιλίες και fire side chats ενώ θα δοθεί έμφαση στο networking μεταξύ των γυναικών πολιτικών.
Η Silvana Koch – Mehrin, Πρόεδρος του WPL SUMMIT ανέφερε: «Το WPL έχει ως στόχο να φέρει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις δύναμης, αλλά επίσης να δώσει περισσότερη δύναμη στις γυναίκες. Εδώ υπάρχουν γυναίκες πολιτικοί από όλο τον κόσμο, από όλες τις ηπείρους, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις ιδέες τους για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα».
Αύριο (21/3) αντιπροσωπείες θα μεταβούν στην αίθουσα της Γερουσίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής με ομιλίες γυναικών-μελών κοινοβουλίων απ’ όλο τον κόσμο.
Η ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη στη Σύνοδο
Στην εναρκτήρια ομιλία των εργασιών της διήμερης Συνόδου η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το μέλλον της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική αλλά και την βελτίωση των θεσμών και μηχανισμών λειτουργίας της Δημοκρατίας, με την ισότιμη συμμετοχή ανεξαρτήτως φύλο.
«Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που εμπνεύστηκαν οι Αθηναίοι πολίτες – η Δημοκρατία- συνεχίζει να υπάρχει και να εξελίσσεται», τόνισε η κα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε: «Σε αυτό το σύστημα που ξεκίνησε από άνδρες πολιτικούς, οι γυναίκες δεν περιλαμβάνονταν. Ο ρόλος τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Έπρεπε να παραμείνουμε πολιτικά αόρατες για αιώνες και να φτάσουμε στον Διαφωτισμό και στη βιομηχανική επανάσταση».
Η υπουργός Τουρισμού, περιγράφοντας την σταδιακή εξέλιξη της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική κατέληξε λέγοντας: «Και σήμερα, είμαστε εδώ… Γυναίκες πολιτικοί από 57 χώρες του πλανήτη. Γυναίκες του 21ου αιώνα με διεκδικήσεις, με θάρρος, με θέληση να προσφέρουμε στις κοινωνίες μας».
Επίσης, απευθυνόμενη στις συνέδρους εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «το πρόγραμμα των συζητήσεων θα αναδείξει τα ζητήματα της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε μια ισότιμη πολιτική του μέλλοντος, της βίας οποιασδήποτε μορφής κατά των γυναικών πολιτικών, τη στάση των κομμάτων ως φορέων δημοκρατίας. Αναμένονται και πρόσφορες συζητήσεις για το μέλλον της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική, αλλά και για τη βελτίωση των θεσμών και μηχανισμών της Δημοκρατίας με την ισότιμη συμμετοχή ανεξαρτήτως φύλου, καθώς οι γυναίκες πολιτικοί είναι εδώ και συζητούν για μια Δημοκρατία ανοιχτή, σύγχρονη και συμμετοχική. Μια Δημοκρατία που πρέπει να μας εμπεριέχει ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους. Μια Δημοκρατία του 21ου αιώνα».