36.7 C
Volos
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Καταναλωτές σε απόγνωση – Το εκρηκτικό κοκτέιλ των ανατιμήσεων

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποσβολωμένα παρακολουθούν τα νοικοκυριά το ράλι των τιμών με τις μικρές ανάσες στο καλάθι να μην είναι αρκετές αφού ξεπετάγονται σαν μανιτάρια νέες κατηγορίες προϊόντων που είναι ικανές να συμπαρασύρουν τις τιμές στο ράφι και τις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων.

Σε μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες η μάχη κατά της ακρίβειας δεν αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς, οι κερδοσκόποι αλωνίζουν και ακόμα και το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης για μόνιμη μείωση τιμών κατά 5% κάνει… νερά.

Ακριβή μου αμόλυβδη με τις τιμές στα νησιά να ξεπερνά τα 2 ευρώ πριν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Μετρώντας αντίστροφα για την 25η Μαρτίου και ένα ακόμα τριήμερο να βρίσκεται προ των πυλών πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αποτελεί σταθερά η αυξανόμενη τιμή των καυσίμων.

Με τη μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης να έχει σημειώσει μία αύξηση 5,7% τους τελευταίους δύο μήνες πλέον τη συναντάμε στα 1,919 €/λίτρο ενώ στις 18 Ιανουαρίου ήταν στα 1,814 €/λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή της ντίζελ στις 18 Ιανουαρίου ήταν στα 1,644 €/λίτρο ενώ στις 20 Μαρτίου έφτασε τα 1,703 €/λίτρο. Αύξηση 4% δηλαδή.

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ στα νησιά

Την πρωτιά στην αύξηση φαίνεται πως την έχουν τα νησιά, με την αμόλυβδη να φτάνει:

  • Μήλος: 2,35
  • Πάτμος:  2,299
  • Σέριφος:  2,269
  • Μύκονος 2,255
  • Σαντορίνη:  2,229
  • Κάλυμνος:  2,22
  • Άνδρος:  2,195
  • Πάρος:  2,195

Πλησιάζει τα δύο ευρώ το λίτρο

Το «ψάρι του φτωχού» γίνεται χρόνο με το χρόνο ακριβότερο

Την ίδια ώρα, το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου που έχει συνδεθεί με τα πατροπαράδοτα έθιμα της ημέρας, έρχεται από την ισλανδικά και τη Νορβηγία σε τιμές τσιμπημένες.

Ο μπακαλιάρος που έχει ονομαστεί και «ψάρι του φτωχού» έχει απολέσει τον τίτλο αφού έχει καταντήσει απλησίαστο με την τιμή του να εκτινάσεται τα τελευταία χρόνια και να φτάνει ακόμη και τα 21 ευρώ το κιλό.

«Λέγαμε πριν από 10 -15 χρόνια ότι ο μπακαλιάρος είναι το ‘’ψάρι του φτωχού’’, τώρα 16,90 και 20 ,90 με φτώχεια δεν πάει. Οι τιμές εδώ και 2 -3 χρόνια είναι ίδιες, αν είχαν ξεφύγει, θα ήμασταν για κλάματα», δηλώνει (MEGA) ιχθυοπώλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «μεγάλου καναλιού» οι τιμές για τον αυθεντικό μπακαλιάρο Νορβηγίας με κόκαλο και για μπακαλιάρο φιλέτο κυμαίνονται από 7,50 έως 11,50 ευρώ το κιλό. Εάν η προέλευση είναι Ισλανδίας, οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 14 ως 20,90 ευρώ ενώ για τον μπακαλιάρο λινγκ οι τιμές είναι πιο χαμηλές και κυμαίνονται από 7 έως 16,90 ευρώ.

Πολλοί θα προτιμήσουν, όπως φαίνεται, τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο με τιμές από 4,35 έως 9,95 ευρώ το κιλό.

Ο φρέσκος μπακαλιάρος είναι επίσης άλλη μια επιλογή για αρκετούς, με τιμές που ξεκινούν από 10 και φθάνουν στα 16 ευρώ.

Το κακάο από χρυσάφι

Με τον Μάρτη να μας αποχαιρετά εορταστικά επόμενος σταθμός είναι το ορθόδοξο Πάσχα που θα γιορταστεί φέτος στις αρχές του Μαΐου. Παρ’ ότι απέχουμε 40 ημέρες από την  έλευση του τα αγαπημένα σοκολατένια αυγά θα αρχίσουν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους φτιάχνοντας… κλίμα.

Όμως, οι τιμές του κακάο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθιστώντας το δημοφιλές γλυκίσματα και τα παράγωγά του… αλμυρά σαν τον μπακαλιάρο.

Ρεκόρ 50ετίας και η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος

Ο καρπός του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η περίφημη σοκολάτα κινείται σε τιμές ρεκόρ 50ετίας, κοστίζοντας ακριβά στους ζαχαροπλάστες – σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Τα αίτια των υψηλών τιμών είναι έχουν τις ρίζες τους στις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική που έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών. Αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος, όπως γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Οι σοκολατοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκρατήσουν το κόστος. Από την αλλαγή της συνταγής μέχρι την αλλαγή της ποσότητας η οποία μειώνεται ενώ η τιμή αυξάνεται, σε περιπτώσεις που ούτε η συνταγή μπορεί να αλλάξει ούτε να μειωθεί η συσκευασία απλά το κόστος εκτινάσσεται.

Πασίγνωστη σοκολάτα 100 γραμμαρίων με νούγκατ κόστιζε:

-1.10€ (Μάρτιος 2023)
-1.57€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση: 0.47€ ή 42.7%

Άλλη σοκολάτα γεμιστή με φράουλα πάλι στα 100 γραμμάρια κόστιζε:

-1.40€ (Μάρτιος 2023)
-1.59€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση: 0.19€ ή 13.5%

Ρεκόρ τιμής για το κακάο

Ενώ, σε τρίτη σοκολάτα υγείας με φρούτα και στέβια η τιμή στα 90 γραμμάρια είναι:

-1.27€ (Μάρτιος 2023)
-1.90€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση 0.63€ ή 49.60%

Ακόμα πιο εκρηκτική είναι η αύξηση στις σοκολάτες που έχουν και ξηρούς καρπούς πλάκα των 100 γραμμαρίων:

-1.59€ (Μάρτιος 2023)
-2.15€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση 0.56€ ή 35.22%

Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι επενδυτές

Η απότομη άνοδος των τιμών για το κύριο συστατικό της σοκολάτας ξεκίνησε με τις κακές καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο. Οι κερδοσκόποι που στοιβάζονται σε ένα από τα πιο καυτά επαγγέλματα, εκτός της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν προσθέσει «καύσιμα στο ράλι», όπως επισημαίνει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Στις παγκόσμιες αγορές ο νέος χρυσός είναι το κακάο καθώς αυτοί οι σπόροι μπορεί να μην γίνονται κοσμήματα αλλά κοστίζουν κυριολεκτικά χρυσάφι.

Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν φέτος, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η αύξηση στο κακάο φέρνει «αλμυρά» πασχαλινά αυγά

Πασχαλιάτικα σοκολατένια αυγά

Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας. Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.

Οι τιμές σε αυγά στα ζαχαροπλαστεία και πολυκαταστήματα θα εκτιναχτούν και εφέτος σε επίπεδα που πλέον οι νονοί θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν τηρήσουν το έθιμο.

Ένα μεσαίο σοκολατένιο αυγό σε ζαχαροπλαστείο κοστίζει:

-2022: 15-22€

-2023: 17-25€

-2024:  20-28€

Ενώ, μεσαίο σοκολατένιο αυγό σε πολυκατάστημα φθάνει στα:

-2023: 12-25€

-2024: 15-30€

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί, δεν βλέπουν στον ορίζοντα αποκλιμάκωση των τιμών σε ένα προϊόν που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε βασικό είδος διατροφής αλλά η συνήθεια το έχει κάνει απαραίτητο συστατικό των ημερών.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ