Λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μηλοκαλλιεργητές στον Δήμο Αγιάς Λάρισας απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.
Υπογράμμισε πως είναι γνωστές οι εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, τα οποία ειδικά στον Δήμο Αγιάς οδήγησαν στην διάλυση της αγροτικής οδοποιίας, στη διακοπή του κεντρικού οδικού άξονα Αγιάς-Λάρισας και σε πλημμυρισμένα χωράφια.
Ο Γ. Λαμπρούλης πρόσθεσε ότι προέκυψαν ζητήματα που εμπόδισαν για αρκετό διάστημα τη συγκομιδή, αλλά και τη μεταφορά – διάθεση της καλλιέργειας του μήλου. Τμήμα της παραγωγής -λόγω του ότι δεν μαζεύτηκε έγκαιρα- υποβαθμίστηκε ποιοτικά, ενώ πέντε και πλέον μήνες το 60% της παραγωγής παραμένει σε θαλάμους συντήρησης αδιάθετο, αφού χάθηκε ένα μεγάλο διάστημα κατανάλωσης του προϊόντος.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως γίνεται κατανοητό πως τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω των πλημμυρών έρχονται να προστεθούν στα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των αγροτών. Τεράστιο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, οι ζημιές που δεν αποζημιώνονται στο 100% της παραγωγής, το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία, η κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελούν ένα σύνολο παραγόντων που οδηγούν τους μηλοκαλλιεργητές στον Δήμο Αγιάς σε αδιέξοδο, οικονομική ασφυξία με τη διαρκή συσσώρευση χρεών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να βρίσκονται οι αγρότες μπροστά στο φάσμα που ξεκληρίσματος, εγκατάλειψης της γης και της καλλιέργειας.
Ως εκ τούτου, ζήτησε να δοθεί άμεσα και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς κρατική οικονομική ενίσχυση ad hoc, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί σε άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές (π.χ. στο Πήλιο), αλλά και οι αποζημιώσεις από τον παγετό του 2023, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα τα πορίσματα ζημιάς και να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο σύνολο της μηλοκαλλιέργειας, η οποία κόπηκε, και μάλιστα να υπάρξει ενίσχυση της τιμής της.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, εμφανίστηκε …«έκπληκτος» επειδή οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς «ενδεχομένως» να μην αντιμετωπίστηκαν όπως άλλοι πληγέντες παραγωγοί της Θεσσαλίας. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα που ισχύουν «αδιακρίτως» για όλους τους πληγέντες από τα καταστροφικά φαινόμενα του Σεπτέμβρη.
Ωστόσο, αναφερόμενος στην παροχή της προκαταβολής, σημείωσε ότι έχει αρχίσει να πραγματοποιείται, αλλά επισήμανε πως θα δίνεται σταδιακά και αναλόγως με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και του μεγέθους και της έκτασης της ζημιάς στις περιοχές και πως η τελική εξόφληση αναμένεται μέχρι τις 30 Ιούνη 2024. Το ίδιο υποστήριξε και για το ad hoc πρόγραμμα του υπουργείου, λέγοντας ότι οι παραγωγοί αποζημιώνονται ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει από τα πορίσματα, αλλά μέσω του ίδιου προγράμματος, με τους ίδιους όρους και με τις ίδιες τιμές.
Σχετικά με το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Αγιάς δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη προκαταβολή, το δικαιολόγησε, λέγοντας, πως «ήταν πολύ μικρή η έκταση της ζημιάς και δεν συμπεριλήφθηκε στην πρώτη, αλλά στη δεύτερη».
Ο Γ. Λαμπρούλης, στη συνέχεια τόνισε ότι ο υφυυπουργός επιχείρησε να θέσει αντιπαραθετικά το ζήτημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς με άλλους συναδέλφους τους στη Μαγνησία και εξήγησε ότι ζητούν να αντιμετωπιστούν ισότιμα, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στην παραγωγή στη νέα καλλιεργητική περίοδο μετά την καταστροφή που υπέστησαν, καθώς έχουν μειωθεί οι εξαγωγές, καταργήθηκε η συνδεδεμένη και έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της μη επιστροφής του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου. Υπογράμμισε ότι ένα χρόνο μετά τον παγετό του 2023, οι αγρότες ακόμα περιμένουν πορίσματα ζημιάς που δεν έχουν βγει και συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel έχει προκληθεί ένα τεράστιο μπέρδεμα σχετικά με το ποιοι δικαιούνται αποζημιώσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα κινητοποιούνται οι αγρότες, διευκρινίζοντας ότι η Αγιά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τα μήλα και το κάστανο, κινδυνεύει «να μαραζώσει», ενώ οι ίδιοι οι παραγωγοί παλεύουν να παραμείνουν στον τόπο τους. «Θέλουμε απαντήσεις και πράξεις: Ενίσχυση του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών», είπε.
Ο υφυπουργός στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, προσπάθησε να στρογγυλοποιήσει την κατάσταση με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες ΠΟΠ.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις