23 C
Volos
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μπαράζ αγωγών από εκδότες για το ChatGPT και το Copilot

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρεμλίνο: Ο στρατός θα πραγματοποιήσει πυρηνικά γυμνάσια στον κατάλληλο χρόνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι τα γυμνάσια που περιλαμβάνουν...

Στη λαϊκή αγορά της Περαίας ο Κασσελάκης – «Οι Θεσσαλονικείς αξίζουν καλύτερη μεταχείριση»

Τη λαϊκή αγορά της Περαίας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε...

Ευχές για την ονομαστική του εορτή θα δεχθεί ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης

Την Τρίτη 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου...

Οκτώ εκδότες εφημερίδων των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση κατά των Microsoft και OpenAI σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, ισχυριζόμενοι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας επαναχρησιμοποιούν τα άρθρα τους χωρίς να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από αυτές, σε προϊόντα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης και τους αποδίδουν εσφαλμένα ανακριβείς πληροφορίες.

Η ομάδα των οκτώ εκδοτών εφημερίδων διαφωνεί με το ChatGPT και τον ψηφιακό βοηθό Copilot της Microsoft — διαθέσιμο στο λειτουργικό σύστημα Windows, στη μηχανή αναζήτησης Bing και σε άλλα προϊόντα που παράγει ο κατασκευαστής λογισμικού. Το ChatGPT και το Copilot «παρασύρουν εκατομμύρια άρθρα των εκδοτικών εταιρειών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια και χωρίς πληρωμή», σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία είχε κατατεθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη έρχεται τέσσερις μήνες αφότου οι New York Times μήνυσαν την OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Οι εφημερίδες οι οποίες έχουν προχωρήσει στην αγωγή εκδίδουν τις εφημερίδες New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel, Sun Sentinel στη Φλόριντα, Mercury News στην Καλιφόρνια, Denver Post, The Orange County Register στην Καλιφόρνια και Pioneer Press στη Μινεσότα.

Οι εκδότες των εφημερίδων όπως καταγγέλλουν στην αγωγή τους η OpenAI έχει βασιστεί σε σύνολα δεδομένων που περιέχουν κείμενο από τις εφημερίδες τους για να εκπαιδεύσει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα GPT-2 και GPT-3, τα οποία μπορούν να παρουσιάζουν ένα κείμενο ως απάντηση σε κάποια σχετική ερώτηση. .

«Το τρέχον GPT-4 LLM θα παράγει σχεδόν κατά λέξη αντίγραφα σημαντικών τμημάτων των έργων των εκδοτών όταν ζητηθεί να το κάνει», ανέφερε η αγωγή, παρουσιάζοντας πολλά παραδείγματα όπου το ChatGPT και το Copilot φέρονται να το κάνουν.

Οι εκδότες υπογράμμισαν ότι η Microsoft αντιγράφει πληροφορίες από τις εφημερίδες τους για το ευρετήριο αναζήτησης Bing, το οποίο βοηθά στην ενημέρωση των απαντήσεων στο Copilot. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα δεν παρέχει πάντα συνδέσμους σε ιστότοπους εφημερίδων, όπου μπορούν να βλέπουν διαφημίσεις μαζί με άρθρα ή να πληρώνουν για συνδρομές.

Οι εκπρόσωποι της Microsoft και της OpenAI δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό από το CNBC.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη έρχεται τέσσερις μήνες αφότου οι New York Times μήνυσαν την OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο chatbot ChatGPT που κυκλοφόρησε η startup στα τέλη του 2022. Η OpenAI σε μια ανάρτησή της τον Ιανουάριο υποστήριξε από την πλευρά της ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, προσθέτοντας ότι θέλει να υποστηρίξει «ένα υγιές οικοσύστημα ειδήσεων». Τον ίδιο μήνα, ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε ότι η startup ήθελε να πληρώσει τους New York Times και εξεπλάγη όταν έμαθε για τη μήνυση.

Τους τελευταίους μήνες, η OpenAI υπέγραψε συμφωνίες με μερικές εταιρείες πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων των Axel Springer και των Financial Times, δίνοντας τη δυνατότητα στην startup που υποστηρίζεται από τη Microsoft να αντλήσει από το περιεχόμενο των εκδοτών για να βελτιώσει τα μοντέλα AI.

Η Google , η οποία διαθέτει το δικό της chatbot γενικής χρήσης για να απαντά σε ερωτήματα χρηστών, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Reddit, στην οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα εκπαίδευσης μοντέλων AI στο περιεχόμενο της πλατφόρμας.

Η υπόθεση των New York Times έθιξε επίσης το θέμα των μοντέλων OpenAI που ανακαλούν πληροφορίες από τα άρθρα τους. Η OpenAI χαρακτήρισε μια τέτοια συμπεριφορά ως «μια σπάνια αποτυχία της διαδικασίας μάθησης στην οποία σημειώνουμε συνεχώς πρόοδο».

Συμφωνία OpenAI με FT

Σε συμφωνία με την OpenAI κατέληξαν, από τη μεριά τους, οι Financial Times, επιτρέποντας στην εταιρεία να χρησιμοποιεί το αρχειοθετημένο περιεχόμενο του εκδότη για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι FT θα χορηγήσουν άδεια χρήσης του υλικού της στον κατασκευαστή ChatGPT για να βοηθήσει στην ανάπτυξη δημιουργικής AI που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και κώδικα που δεν διακρίνονται από ανθρώπινες δημιουργίες.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στο ChatGPT να απαντά σε ερωτήσεις με σύντομες περιλήψεις από άρθρα FT, με ενεργό σύνδεσμο στο FT.com. Αυτό σημαίνει ότι οι 100 εκατομμύρια χρήστες του chatbot παγκοσμίως μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αναφορές FT μέσω του ChatGPT, παρέχοντας παράλληλα μια διαδρομή πίσω στο αρχικό υλικό πηγής.

«Εκτός από τα οφέλη για τους FT, υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις για τον κλάδο. Είναι σωστό, φυσικά, ότι οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης πληρώνουν τους εκδότες για τη χρήση του υλικού τους. Το OpenAI κατανοεί τη σημασία της διαφάνειας, της απόδοσης και της αποζημίωσης — όλα απαραίτητα για εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των FT, John Ridding.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ