17.9 C
Volos
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αφγανιστάν: 3 αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύρος: Καταρρέει φάρος με ιστορία 190 ετών

Σε μια ακατοίκητη βραχονησίδα, ενάμισι ναυτικό μίλι από το...

Η επίγεια κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας και η «θεωρία της νίκης» της κυβέρνησης Νετανιάχου επί της Χαμάς

Στους επτά και πλέον μήνες αιματοκυλίσματος και σπειροειδούς ανθρωπιστικής...

Εκλογές στο ΤΕΕ: Ιστορική πρωτιά της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών – Αυξήθηκε η συμμετοχή

Ψήφος εμπιστοσύνης των Μηχανικών στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας,...

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), μερικά εικοσιτετράωρα έπειτα από αιματηρά επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις των Ταλιμπάν και καλλιεργητές παπαρούνας (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

Το πρωί, βόμβα «τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα εξερράγη (…) στην πόλη Φαϊζαμπάντ», την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπανταχσάν, ανέφερε μέσω X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΙΚΧ, ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

«Ο μηχανισμός εξερράγη καθώς οχηματοπομπή της αστυνομίας μετέβαινε για να καταστρέψει καλλιέργειες παπαρούνας. Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και (άλλοι) πέντε τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Αμπντουλ Ματίν Κανί.

Το ΙΚΧ, ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που κατ’ αυτό είχε στόχο Ταλιμπάν κι έγινε με μοτοσικλέτα «παγιδευμένη» με εκρηκτικές ύλες.

Επιτόπου, δημοσιογράφος του AFP είδε Ταλιμπάν να συλλαμβάνουν δεκάδες ανθρώπους κοντά στον τόπο της επίθεσης και να τους οδηγούν σε οχήματα, καθώς και να προχωρούν σε έρευνες σε σπίτια.

Ο Αμινουλά, αυτόπτης μάρτυρας που απέφυγε να πει το επώνυμό του, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε ισχυρή έκρηξη κι είδε οχηματοπομπή των Ταλιμπάν να γίνεται στόχος ενόπλων.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν αμέσως την πρόσβαση στη ζώνη της επίθεσης», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το κουφάρι απανθρακωμένης μοτοσικλέτας και όχημα του στρατού κόσκινο από σφαίρες.

«Θάνατος στο Εμιράτο»

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξέσπασαν επεισόδια με δυο νεκρούς στην επαρχία Μπανταχσάν. Τα θύματα ήταν αγρότες που πρόβαλαν αντίσταση σε ομάδες δίωξης ναρκωτικών των Ταλιμπάν, οι οποίοι πήγαν εκεί για την επιβολή της εξάλειψης καλλιεργειών παπαρούνας, της πρώτης ύλης στη διαδικασία παρασκευής οπίου και ηρωίνης.

Οι καλλιέργειες τέθηκαν εκτός νόμου το 2022. Χωρικοί είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη των Ταλιμπάν εισέβαλαν στα σπίτια τους σπάζοντας πόρτες κι ανοίγοντας πυρ εναντίον όποιου πρόβαλε αντίσταση.

Δεκάδες άνδρες διαδήλωσαν φωνάζοντας «θάνατος στο Εμιράτο», αναφερόμενοι στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, την επίσημη ονομασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Το καθεστώς έστειλε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην περιοχή, κατόπιν διαβεβαίωσε ότι αποκαταστάθηκε η ηρεμία.
«Τα προβλήματα που ενέσκηψαν στην εκστρατεία εξάλειψης των καλλιεργειών παπαρούνας στην Μπανταχσάν επιλύθηκαν», διαβεβαίωσε μέσω X ο εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.

Στο Αφγανιστάν διαπράττονται συχνά αιματηρές επιθέσεις του ΙΚ, οι οποίες βάζουν κυρίως στο στόχαστρο τις δυνάμεις του καθεστώτος και τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων. Εχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ