24 C
Volos
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Μπελεροποίηση και ‘Βόρειος Ήπειρος’» – Για εθνικισμό κατηγορεί Μητοστάκη και Κασσελάκη η Νέα Αριστερά

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για «μπελεροποίηση» της πολιτικής κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, με αφορμή την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στα «γαλάζια» ευρωψηφοδέλτια, ενώ εξαπολύει επίθεση και στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για εθνικισμό – τον δεύτερο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «μας ενημέρωσε ότι ο κύριος Κασσελάκης θα επισκεφτεί τη ‘Βόρειο Ήπειρο‘», όπως υποστηρίζει για την περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μεινοτικά χωριά της Αλβανίας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καρπόζηλος, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, «για να κατευνάσει την άκρα Δεξιά, μπελεροποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας, είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Ενισχύει τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβαρύνει τις διακρατικές σχέσεις και στοχοποιεί τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες – πρώτης και δεύτερης γενιάς – που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας».

Επιπλέον, σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να ακολουθήσει τον επικίνδυνο αυτό δρόμο. Χτες, το γραφείο τύπου του κόμματος, μας ενημέρωσε ότι ο κύριος Κασσελάκης θα επισκεφτεί τη ‘Βόρειο Ήπειρο’».

«Σε μια εξαιρετικά ρευστή συνθήκη γεωπολιτικής αστάθειας και ανόδου του εθνικισμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη»

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, «πρόκειται για έναν φορτισμένο όρο, που συνδέεται με τον ελληνικό αλυτρωτισμό και για αυτό τραγουδήθηκε ευρέως από τους αυθεντικούς εκφραστές τού ‘πατρίς-θρησκεία-οικογένεια’».

«Ο κύριος Κασσελάκης έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να μιλήσει την ίδια γλώσσα. Και για αυτό επιλέγει, αυτή τη στιγμή, να επισκεφτεί τη ‘Βόρειο Ήπειρο’, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω εργαλειοποίηση της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της νοτίου Αλβανίας. Πλειοδοτεί έτσι στον ανταγωνισμό της πατριδοκαπηλίας», υποστηρίζει επίσης ο κ. Καρπόζηλος.

Για να καταλήξει πως «η ζημιά αυτών των επιλογών, επιλογών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μακροπρόθεσμη. Υπονομεύουν το μέλλον και την ευημερία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και το ίδιο το μέλλον των ελληνο-αλβανικών σχέσεων».

Η ανάρτηση Καρπόζηλου

Μπελεροποίηση και «Βόρειος Ήπειρος»

Ζούμε μια ιδιόμορφη επιστροφή στη δεκαετία του 1990. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ως υποψήφιό της τον Φρέντυ Μπελέρη, έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών, με στόχο τη δολιοφθορά στη γειτονική Αλβανία.

Το παρακρατικό παρελθόν της ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) είναι γνωστό και θα αρκούσε από μόνο του.

Το γεγονός όμως ότι η Νέα Δημοκρατία, για να κατευνάσει την άκρα Δεξιά, μπελεροποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Ενισχύει τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβαρύνει τις διακρατικές σχέσεις και στοχοποιεί τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες – πρώτης και δεύτερης γενιάς – που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να ακολουθήσει τον επικίνδυνο αυτό δρόμο. Χτες, το γραφείο τύπου του κόμματος, μας ενημέρωσε ότι ο κύριος Κασσελάκης θα επισκεφτεί τη «Βόρειο Ήπειρο».

Πρόκειται για έναν φορτισμένο όρο, που συνδέεται με τον ελληνικό αλυτρωτισμό και για αυτό τραγουδήθηκε ευρέως από τους αυθεντικούς εκφραστές τού «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Ο κύριος Κασσελάκης έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θέλει να μιλήσει την ίδια γλώσσα. Και για αυτό επιλέγει, αυτή τη στιγμή, να επισκεφτεί τη «Βόρειο Ήπειρο», συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω εργαλειοποίηση της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της νοτίου Αλβανίας. Πλειοδοτεί έτσι στον ανταγωνισμό της πατριδοκαπηλίας.

Η ζημιά αυτών των επιλογών, επιλογών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μακροπρόθεσμη. Υπονομεύουν το μέλλον και την ευημερία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και το ίδιο το μέλλον των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Έχουμε πληρώσει στο παρελθόν ακριβά τέτοιες επιλογές. Σε μια εξαιρετικά ρευστή συνθήκη γεωπολιτικής αστάθειας και ανόδου του εθνικισμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ