17.9 C
Volos
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Οι πολιτικές της Κυβέρνησης αφαιρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαλκιδική: Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Νέου Μαρμαρά

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 32χρονος αλλοδαπός από τη...

Κατερίνα Λέχου: Είμαι μελαγχολική φύση και κλειστή και μου αρέσει να είμαι μόνη μου

Την Κατερίνα Λέχου υποδέχτηκε η Αθηναΐς Νέγκα. H αγαπημένη...

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα εντός της...
Στη Βουλή έφερε με Ερώτηση του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την απόφαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Υγείας να μειώσουν δραστικά, αν όχι να εξαλείψουν, τον κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων παροχών υγείας. «Οι τελευταίες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης με τη θέσπιση των επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων, την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων και την απόφαση αφαίρεσης δύο γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων, συντονισμένα μετακυλίουν δυσανάλογο βάρος της υγειονομικής κάλυψης στους πολίτες, συμπιέζοντας ασφυκτικά όσους ανήκουν σε μη προνομιούχες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες», ανέφερε ο Βουλευτής. Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να παρέμβει με ενεργές πολιτικές για την στήριξη και την περαιτέρω στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων, αλλά και να αναιρέσει την απόφαση αφαίρεσης των γνωστών παυσίπονων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων.
Την ίδια ώρα, επανέφερε το αίτημα για στήριξη των μικρών και μεσαίων διαγνωστικών/εργαστηριακών κέντρων, καλώντας τον κ. Γεωργιάδη να επανεξετάσει το μνημονικό μέτρο του clawback και του rebate που πλέον δημιουργεί ασφυκτική οικονομική πίεση στους εργαστηριακούς γιατρούς.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων το οποίο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε νοσοκομεία της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. «Στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σημαντική αύξηση του κόστους των δημόσιων παροχών υγείας η Κυβέρνηση παρέχει την εύκολη απάντηση της συνέχισης των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπορεί να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Εξαιτίας ωστόσο της τεράστιας υποστελέχωσης που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ως απότοκο της κυβερνητικής άρνησης να στελεχώσει τις υγειονομικές δομές με μόνιμο προσωπικό και να αυξήσει τις αντίστοιχες αποδοχές, οι λίστες των τακτικών χειρουργείων παραμένουν μακρές και ένας ενδιαφερόμενος ασθενής γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί χειρουργικά με καθυστέρηση μηνών», ανέφερε ο Βουλευτής.
Από 1η Απριλίου τώρα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της συμμετοχής που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους. Το μέτρο ήρθε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των μικρών και μεσαίων κλινικών για τις τεράστιες οφειλές που έχουν σωρεύσει λόγω clawback και rebate. Τα έσοδα που θα εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη κάθε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το clawback. Σύμφωνα όμως με τους εκπροσώπους του κλάδου, το εν λόγω μέτρο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ευρώ την ώρα που το ετήσιο clawback που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Τελευταία πράξη της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας είναι απόφαση αφαίρεσης των γνωστών παυσίπονων LONARID-N και LONALGAL tb από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για τα σκευάσματα τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση πολύ ισχυρών πόνων σε πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πανελλαδικά εξέφρασαν την έκπληξη τους για την απένταξη των δύο φαρμάκων και κάλεσαν τον Υπουργό Υγείας να αναιρέσει την ακατανόητη απόφαση να επιβαρύνει οικονομικά ασθενείς που είναι αντιμέτωποι με βαριά, επίπονα νοσήματα».
Ο Βουλευτής σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες επίκειται η κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει από το βήμα της Βουλής για τις εν λόγω πολιτικές που αφαιρούν από τη δημόσια υγεία το προνοιακό και κοινωνικό της πρόσημο.
spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ