26 C
Volos
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ο άξονας Πεκίνου – Μόσχας αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης», λένε Σι και Πούτιν

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανία: Υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, αλλά…

Ένα ανεξάρτητο κράτος Παλαιστίνης παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής...

Αντιδράσεις για τις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ – Τι απαντά η Υπηρεσία;

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις...

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκαν του άξονα Πεκίνου – Μόσχας ως  παράγοντα «σταθερότητας και ειρήνης» στον κόσμο, καθώς ο Ρώσος ηγέτης ελπίζει σε αυξημένη υποστήριξη εκ μέρους της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σχέση Κίνας – Ρωσίας «είναι όχι μόνο προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά και ευνοϊκή προς την ειρήνη», εκτίμησε ο Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του στο Πεκίνο, την Πέμπτη.

Και προσέθεσε πως «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να (…) υποστηρίξουν την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η σχέση Κίνας – Ρωσίας σήμερα, «επιτεύχθηκε με κόπο, και οι δύο πλευρές οφείλουν να τη φροντίσουν και να τη μεγαλώσουν».

Πούτιν: Η σχέση Μόσχας – Πεκίνου δεν κατευθύνεται εναντίον ουδενός

Η σχέση αυτή είναι «ένας παράγοντας σταθερότητας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τονίζοντας πως «δεν είναι καιροσκοπική και δεν κατευθύνεται εναντίον ουδενός».

«Μαζί υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και μια δημοκρατική παγκόσμια τάξη, που θα αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητας και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Πούτιν.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε ο Σι

Μετά τη διμερή συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την εμβάθυνση της «σινορωσικής καθολικής στρατηγικής σύμπραξης», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε το πρωί της Πέμπτης (16/5) στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο και το δεύτερο στην Κίνα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Συμφώνησαν για «πολιτική λύση» στην κρίση στην Ουκρανία

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, το Πεκίνο και η Μόσχα εκτιμούν πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε απόφαση που θα συνέβαλε στην «παράταση των εχθροπραξιών και σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης». Μια διατύπωση, που μοιάζει να θέτει στο στόχαστρο Ευρωπαίους και Αμερικανούς, καθώς η Κίνα και η Ρωσία δηλώνουν τακτικά πως είναι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία αυτές που παρατείνουν τον πόλεμο.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι μια κρίσιμη οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία, που αντιμετωπίζει βαριές δυτικές κυρώσεις.

Λίγο μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία στην Ευρώπη, ο Σι Τζινπίνγκ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να διατηρεί με τον Ρώσο γείτονα κανονικούς οικονομικούς δεσμούς. Η Κίνα επωφελείται κυρίως από τις εισαγωγές φθηνής ρωσικής ενέργειας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως είναι «ευγνώμων» στην Κίνα για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την επίτευξη ειρήνης στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Κίνα καλεί τακτικά για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών (της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης, όπως υπονοείται), όμως καλεί επίσης να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες ασφάλειας της Ρωσίας.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», τόνισε ο Σι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Η Κίνα ελπίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν γρήγορα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο για αυτό τον σκοπό», υποσχέθηκε.

Ο σινορωσικός άξονας και η αμερικανική δυσπιστία

Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «επιβλαβή κάθε κλειστή» πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπου ο Κινέζος εταίρος του ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεργάζονται με την Αυστραλία και την Βρετανία για να αντικρούσουν την επιρροή του Πεκίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε επίσης το απόγευμα τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ, ο οποίος είπε πως το Πεκίνο επιθυμεί να συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Μόσχα σε διάφορους τομείς.

Την ίδια στιγμή, η Δύση βλέπει αυτούς τους στενούς σινορωσικούς δεσμούς με αυξανόμενη δυσπιστία. Η Ουάσιγκτον έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή στο Πεκίνο – να μην δώσει απευθείας όπλα στη Μόσχα – και λέει πως μέχρι τώρα δεν έχει απόδειξη για το αντίθετο.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως η κινεζική οικονομική υποστήριξη επιτρέπει στην Ρωσία να ενισχύσει την παραγωγή πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και αρμάτων μάχης.

Οι σινορωσικές εμπορικές ανταλλαγές εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπερβαίνοντας τα 220 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν ωστόσο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μετά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων.

Διάταγμα που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επιτρέπει στο εξής διευτερεύουσες κυρώσεις σε βάρος ξένων τραπεζών που συνδέονται με τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Πολλές κινεζικές τράπεζες διέκοψαν ή μείωσαν τις συναλλαγές τους με τους Ρώσους πελάτες τους, σύμφωνα με οκτώ υπηκόους των δύο χωρών που εμπλέκονται στο διμερές εμπόριο.

Η Κίνα επιδιώκει παράλληλα να ανανεώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να περιορίσει την ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν, ωστόσο, σήμερα πολλές εμπορικές συμφωνίες.

Αύριο, Παρασκευή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στη Χαρμπίν, για να επισκεφθεί μια έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ