33.4 C
Volos
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Γάζα: Παιδιά ζωγραφίζουν βομβαρδισμένα ιστορικά μνημεία εν μέσω πολέμου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό τον παλαιστινιακό πολιτισμό, τα παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα στη νότια Γάζα δημιούργησαν εκπληκτικές εικόνες ιστορικών κτιρίων που καταστράφηκαν στον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα.

Η Ράφα συνεχίζει να πολιορκείται και να δέχεται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Τα παιδιά – τα χαμογελαστά πρόσωπα των οποίων έρχονται σε αντίθεση με τη φρίκη που βιώνουν – ποζάρουν με εντυπωσιακές εικόνες του Κασρ αλ-Μπάσα και του τζαμιού Ομάρι, τα οποία έχουν γίνει ερείπια στην πόλη της Γάζας, γράφει το Al Jazeera.

Για πολλούς από τους συμμετέχοντες στις καλλιτεχνικές συνεδρίες που χρηματοδοτούνται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid του Ηνωμένου Βασιλείου και διοργανώνονται από τον παλαιστίνιο εταίρο της Culture and Free Thought Association, είναι η πρώτη φορά που πιάνουν μολύβι ή μπογιές εδώ και μήνες.

Το Κασρ Αλ-Μπάσα του 13ου αιώνα, γνωστό και ως παλάτι του Πασά, στέγαζε παλαιότερα ένα μουσείο αρχαιοτήτων και το γυμνάσιο θηλέων αλ-Ζαχράα πριν γίνει ερείπιο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πηγή φωτογραφίας: Christian Aid / CFTA

«Να γίνουν ξανά παιδιά»

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Μπελ, επικεφαλής της Christian Aid για τη Μέση Ανατολή, τα παιδιά όχι μόνο μπορούν να αφήσουν για λίγο τον καταστροφικό πόλεμο στο πίσω μέρος του μυαλού τους και να γίνουν ξανά παιδιά, αλλά τα έργα τέχνης τους εδραιώνουν επίσης την πολιτιστική ταυτότητα της Γάζας και την κρατούν ζωντανή – μαζί και τις ελπίδες τους.

Η Μπουθάινα αλ-Φακάουι, η οποία βοηθά στη διεξαγωγή των συνεδριών στην αλ-Μαουάσι, στη βόρεια Ράφα, περιγράφει την αλλαγή που παρατηρεί στα παιδιά που συμμετέχουν: «Το πρώτο βλέμμα είναι η απελπισία και η δυστυχία», λέει. «Το δεύτερο βλέμμα είναι η ελπίδα. Το τρίτο βλέμμα είναι η αγάπη για τη ζωή και την παιδική ηλικία. Σας παρακαλώ, μας αξίζει η ζωή, μας αξίζει κάτι καλύτερο», σημειώνει.

Μέχρι τις αρχές Απριλίου 2024, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) είχε εξακριβώσει ζημιές σε 43 πολιτιστικά αγαθά από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δέκα θρησκευτικοί χώροι, 24 κτίρια ιστορικού ή/και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, τρία μνημεία, ένα μουσείο και τρεις αρχαιολογικοί χώροι.

Δείτε φωτογραφίες:

Η 13χρονη Ιμπτισάμα,13 ετών κρατάει ζωγραφιά του Μεγάλου Τεμένους Ομάρι που έχει καταστραφεί στην πόλη της Γάζας. Πηγή φωτογραφίας: Christian Aid / CFTA

Πηγή φωτογραφίας: Christian Aid / CFTA

Η δεκατριάχρονη Σαφά’α ποζάρει περήφανα με τη ζωγραφιά του Κασρ αλ-Μπάσα στην στην πόλη της Γάζας. Πηγή φωτογραφίας: Christian Aid / CFTA

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ