21.7 C
Volos
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος αξιολογεί «αν το Ισραήλ παραβίασε τις κόκκινες γραμμές» του με το χτύπημα στη Ράφα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεωργιάδης: Δεν θα εκδώσω την απόφαση για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ένα βήμα πίσω κάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης,...

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς στη νησιωτική Ελλάδα

Συναγερμός σε σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας για...

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα...

Καρλ-Χάιντς Καμπ: Η Ουκρανία είναι η πρώτη πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία, η ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας,...

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να αξιολογεί «αν το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τουλάχιστον 45 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα την Κυριακή αποτελεί παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» του προέδρου Μπάιντεν», δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Ο Μπάιντεν απείλησε νωρίτερα αυτό το μήνα να αναστείλει την παράδοση ορισμένων επιθετικών όπλων αμερικανικής κατασκευής εάν το Ισραήλ εισέλθει σε πληθυσμιακά κέντρα στη Ράφα, αλλά συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και «φίλια πυρά» από Δημοκρατικούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν αργότερα ότι η ανθρωπιστική κρίση ως αποτέλεσμα του μαζικού εκτοπισμού αμάχων από τη Ράφα, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει παραβίαση της κόκκινης γραμμής των ΗΠΑ. Η αεροπορική επιδρομή αποτελεί το πιο θανατηφόρο περιστατικό στη Ράφα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στην πόλη στις αρχές Μαΐου, με αξιωματούχους του τομέα της υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς να αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά. Κάτι που πιστοποιείται από βίντεο και φωτογραφίες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. Οι IDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ξεκίνησαν επιχειρησιακή έρευνα για την αεροπορική επιδρομή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε με την σειρά του τους θανάτους αμάχων «τραγικό λάθος».

Εκτοπισμένη οικογένεια στη Ράφα, ετοιμάζεται να μετακινηθεί σε άλλο μέρος εξαιτίας του βομβαρδισμού στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ ζητούν πληροφορίες από το Ισραήλ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στη διαδικασία να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβη, προκειμένου να αποφασίσει αν οι συνθήκες δικαιολογούν αμερικανική δράση. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Axios, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέπλεξε ενεργά τις IDF και τους εταίρους της επί τόπου για να αξιολογήσουν τι συνέβη.

«Οι καταστροφικές εικόνες μετά το χτύπημα των IDF στη Ράφα χθες το βράδυ που σκότωσε δεκάδες αθώους Παλαιστίνιους είναι σπαρακτικές. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς … αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν βρέθηκε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχε πολύωρες συζητήσεις με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους για την επιχείρηση στη Ράφα.Οι συνομιλίες αυτές περιελάμβαναν λεπτομερή ενημέρωση από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χερζί Χαλεβί.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σάλιβαν θεώρησε (και δήλωσε) ότι πολλές από τις ανησυχίες της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκαν στα επικαιροποιημένα σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα και ότι ήταν δυνατόν να δούμε πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί μια επιχείρηση χωρίς να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του Μπάιντεν. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε τις ΗΠΑ να αμβλύνουν την αντίθεσή τους στην επέκταση των επιχειρήσεων των IDF στη Ράφα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής.

Από το πρωί, οικογένειας που δεν επλήγησαν από την επίθεση, μάζευαν τα πράγματά τους για να φύγουν. Ο καταυλισμός της Ράφα είχε το πλεονέκτημα πως ήταν κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι πριν το κλείσιμο του περάσματος.

«Οι βόμβες έπεσαν μακριά από τον καταυλισμό, οι Παλαιστίνιοι πέθαναν από την πυρκαγιά» λέει το Ισραήλ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το περιστατικό στη Ράφα είναι πιθανό να αυξήσει την πολιτική πίεση στον Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα. Η έρευνα των IDF θα διεξαχθεί από μια ειδική μονάδα που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών πριν ο Γενικός Εισαγγελέας του στρατού αποφασίσει αν θα ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι ο Μηχανισμός Διερεύνησης και Αξιολόγησης Γεγονότων του Γενικού Επιτελείου των IDF είναι ένα ανεξάρτητο όργανο. Οι IDF δήλωσαν ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με βάση προηγούμενες πληροφορίες που έδειχναν την παρουσία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς που σχεδίαζαν επιθέσεις στη Δυτική Όχθη. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας δήλωσε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποίησε «δύο πυρομαχικά με μειωμένη κεφαλή», τα οποία, όπως είπαν, προορίζονται ειδικά για χτύπημα τέτοιου είδους στόχων. Ο αξιωματούχος είπε ότι «οι βόμβες έπεσαν σε απόσταση περίπου 40 μέτρων από τον καταυλισμό των σκηνών και πιθανότατα προκάλεσαν την πυρκαγιά που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους».

«Πριν από το χτύπημα, ελήφθησαν διάφορα μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι πολίτες που δεν συμμετείχαν στο χτύπημα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εναέριας επιτήρησης, της ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας από την ισραηλινή αεροπορία και πρόσθετων πληροφοριών. Με βάση αυτά τα μέτρα, εκτιμήθηκε ότι δεν αναμένεται να προκληθεί βλάβη σε μη εμπλεκόμενους πολίτες. Οι IDF εκφράζουν τη λύπη τους για οποιαδήποτε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους πολίτες κατά τη διάρκεια της μάχης» δήλωσαν οι IDF.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ