29.5 C
Volos
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Αμπέλι: Αύξηση των συλλήψεων της ευδεμίδας – Τρόποι αντιμετώπισης

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι

Γράφαμε πριν λίγες μέρες για τη δύσκολη εξίσωση της...

Λάρισα: Έβαλε φωτιά σε οικόπεδο και το πλήρωσε «χρυσάφι»

Λαρισαίος εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών έβαλε φωτιά σε...

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα – Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας

Αναστολή λειτουργίας ή αλλαγή του ωραρίου αποφάσισαν πολλοί δήμοι...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο νέος «Μεγάλος Αδελφός» στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Το Παρίσι ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε απέραντο ψηφιακό Πανόπτικον, εν όψει...

Μικρή αύξηση συλλήψεων ακμαίων του εντόμου ευδεμίδα έδειξαν οι παρατηρήσεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων στα αμπέλια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Την εποχή αυτή η αύξηση των συλλήψεων ακμαίων της ευδεμίδας στις φερομονικές παγίδες σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου.

Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού καιΦυτοϋγειονομικού Ελέγχου, συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4- 5 ημέρες αργότερα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.

Η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες

Προληπτική καταπολέμηση

Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.

Το έντομο ευδεμίδα

Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο δράση, συστήνεται 4-5 ημέρες αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

Προσβολή από ευδεμίδα

Επανάληψη του ψεκασμού

Για επανάληψη του ψεκασμού να ληφθεί υπόψη:

1. η διάρκεια δράσης του εντομκτόνου

2. η δραστηριότητα του εντόμου έτσι όπως αυτή διαπιστώνεται από τις συλλήψεις ακμαίων αλλά και τις παρατηρήσεις για ωοτοκίες και προσβολές

3. η ταχύτητα αύξησης των νεαρών ραγών που αυτή την εποχή είναι μεγάλη

4. οι καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές θα πρέπει να καταστρώσουν το πρόγραμμα καταπολέμησης της ευδεμίδας με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων του δικού τους αμπελώνα, διότι η πτήση των ακμαίων του εντόμου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή τόσο χρονικά, όσο και πληθυσμιακά.

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ