33.4 C
Volos
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ισλανδία: Εξέδωσε άδεια θήρευσης στην τελευταία εταιρεία φαλαινοθήρων για 128 φάλαινες

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: Στις 17 Ιουνίου η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Αττικής

Ο οργανωτικός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης συνεχίζεται με την...

Ο Κασσελάκης καλεί εκ νέου τον Μητσοτάκη να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Εκ νέου κάλεσμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να...

Δράση ενημέρωσης για την αιμοδοσία από την 11η Το.Μ.Υ Φιλιππούπολης Λάρισας

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί από την παγκόσμια κοινότητα...

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2024 – Αφιερωμένη στην Κύπρο

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μέσω του Φορέα...

Οι οικολόγοι επικρίνουν την «απογοητευτική» και «επικίνδυνη» κίνηση να επιτραπεί το κυνήγι φαλαινών με καμάκι μετά τον περιορισμό τους πέρυσι. Η Ισλανδία χορήγησε άδεια στην τελευταία εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ευρώπης να θανατώσει περισσότερες από 100 φάλαινες φέτος, παρά τις ελπίδες ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να έχει σταματήσει μετά τις ανησυχίες σχετικά με τη σκληρότητα που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή πέρυσι.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων χαρακτήρισαν την είδηση ως «βαθιά απογοητευτική» και «επικίνδυνη». Η Hvalur, μια ισλανδική εταιρεία που διοικείται από τον Kristján Loftsson, θα έχει τώρα την άδεια να σκοτώσει 128 πτεροφάλαινες κατά τη διάρκεια της φετινής κυνηγετικής περιόδου.

Πέρυσι, θανατώθηκαν μόλις 24 πτεροφάλαινες μετά από έκθεση που ανέθεσε η κυβέρνηση, η οποία διαπίστωσε ότι οι φάλαινες που καμακώθηκαν με καμάκι χρειάστηκαν δύο ώρες για να πεθάνουν και εισήχθησαν νέοι κανονισμοί, καθυστερώντας την περίοδο φαλαινοθηρίας.

Η Ισλανδία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ιαπωνία, που επέτρεψε την επανάληψη της φαλαινοθηρίας φινλανδών φέτος. Οι φάλαινες, το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο, περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ως ευάλωτες στην εξαφάνιση. Ο αριθμός τους έχει ανακάμψει από τότε που απαγορεύτηκε το κυνήγι σε πολλές χώρες από τη δεκαετία του 1970.

Χορηγώντας την άδεια, η υπουργός τροφίμων, αλιείας και γεωργίας της Ισλανδίας, Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, δήλωσε ότι η απόφασή της δεν ήταν κατ’ ανάγκη σύμφωνη με τις απόψεις της ίδιας ή του κόμματός της, του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος. «Ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσω τους νόμους και τους κανονισμούς, και αυτό είναι το συμπέρασμά μου τώρα», δήλωσε η Gunnarsdóttir στο RÚV, την ισλανδική εθνική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία.

Τι ανέφερε η επίσημη κυβερνητική έκθεση

Οι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι μια πρόσφατη έκθεση του Mast, της κτηνιατρικής αρχής της Ισλανδίας για τα τρόφιμα, απέτυχε να καταδείξει σημαντικές βελτιώσεις στην ευζωία των ζώων για το κυνήγι του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά την εφαρμογή νέων κανονισμών που αποσκοπούν στη μείωση της ταλαιπωρίας.

Ο Patrick Ramage, διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και γιατί δόθηκε αυτό το πράσινο φως για τη θανάτωση 128 φαλαινών. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τρόπος να σκοτώσει κανείς μια φάλαινα στη θάλασσα χωρίς να επιφέρει αδιανόητη σκληρότητα».

Ο Luke McMillan, υπεύθυνος εκστρατείας κατά της φαλαινοθηρίας από την οργάνωση Whale and Dolphin Conservation, δήλωσε: «Είναι απίστευτο και βαθιά απογοητευτικό ότι η ισλανδική κυβέρνηση χορήγησε (τις άδειες) , αψηφώντας τα εκτεταμένα επιστημονικά και οικονομικά στοιχεία κατά τέτοιων ενεργειών». Η απόφαση δημιουργεί ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο για την εμπορική φαλαινοθηρία σε όλο τον κόσμο, είπε, καθώς και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης.

Ο προηγούμενος υπουργός αλιείας της Ισλανδίας ανέστειλε τη φαλαινοθηρία μετά από έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυνήγι του 2022 δεν συμμορφωνόταν με τη νομοθεσία της χώρας για την καλή διαβίωση (ευζωία) των ζώων, καθώς οι φάλαινες αργούσαν πολύ να πεθάνουν.

Τι ανέφερε η έκθεση και η ανάλυση του αρμόδιου οργανισμού

Η έκθεση του Mast διαπίστωσε ότι ορισμένες φάλαινες που καμάκωσαν με καμάκι χρειάστηκαν δύο ώρες για να πεθάνουν και αμφισβήτησε το κατά πόσον το κυνήγι μεγάλων φαλαινών θα μπορούσε ποτέ να ανταποκριθεί στους στόχους για την καλή διαβίωση των ζώων. Μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων, που συστάθηκε στη συνέχεια για να εξετάσει κατά πόσον το κυνήγι θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να πληροί τους νόμους περί ευζωίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν λόγοι για να γίνουν βελτιώσεις στις μεθόδους κυνηγιού.

Ωστόσο, μια ανάλυση του Mast για το περσινό κυνήγι φαλαινών, την οποία είδε ο Guardian, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η αποτελεσματικότητα της θανάτωσης των φαλαινών το 2023 φάνηκε να είναι καλύτερη από ό,τι το 2022, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, ενδεχομένως λόγω του μικρού αριθμού των ζώων που θανατώθηκαν το 2023. Το 2022 κυνηγήθηκαν 148 φάλαινες.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι η φαλαινοθηρία πτεροφαλαινών μπορεί να επαναληφθεί, προσθέτοντας το κητώδες στον κατάλογο άλλων ειδών που επιτρέπει να αλιεύονται εμπορικά. Αν και ο πληθυσμός των πτεροφαλαινών φέρεται να αυξάνεται, χάρη στη ρύθμιση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως απειλούμενες με εξαφάνιση μόλις το 2018 και αντιμετωπίζουν επίσης άλλες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ