33.4 C
Volos
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

«Ποίηση: Το Αρνητικό της Σιωπής» – Μία νέα ενότητα στο Ε.Κ.Π.Α.

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: Στις 17 Ιουνίου η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Αττικής

Ο οργανωτικός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης συνεχίζεται με την...

Ο Κασσελάκης καλεί εκ νέου τον Μητσοτάκη να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Εκ νέου κάλεσμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να...

Δράση ενημέρωσης για την αιμοδοσία από την 11η Το.Μ.Υ Φιλιππούπολης Λάρισας

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί από την παγκόσμια κοινότητα...

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2024 – Αφιερωμένη στην Κύπρο

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μέσω του Φορέα...

Μία νέα ενότητα προστίθεται στον κύκλο επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη», που συνδιοργανώνονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων:

«Ποίηση: Το Αρνητικό της Σιωπής» / Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου

Στόχος αυτής της ενότητας είναι  η διάχυση της δύναμης και της μαγείας της Ποίησης στους ανθρώπους της πόλης, αλλά και η μεταστοιχείωση των απλών, καθημερινών στιγμών σε αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Η Ποίηση, αρχετυπική χοάνη γλώσσας και φαντασίας, έρχεται να αγκαλιάσει και να συνοδεύσει τις άπειρες ανυσματικές διαδρομές των ανθρώπων μέσα στην πόλη της Αθήνας. Επαναπροσδιορίζει την καθημερινότητά μας και επεκτείνει την αστική και προσωπική μας τοπιογραφία, τη μονόχορδη συχνά ζωή μας σε μυριάδες άλλες ζωές.

Η Ποίηση, «το αρνητικό της σιωπής» κατά τον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο, απευθύνεται και συναντά τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά, σε ένα πλήθος εκδηλώσεων της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου μας και μας καλεί να φανταστούμε και να ονειρευτούμε.

Με Λόγο, με Μουσική, με Απαγγελία, με Τέχνες, με ποικίλες πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του, κυρίως όμως με την ελεύθερη, αυθόρμητη και ευφρόσυνη συμμετοχή όλων των πολιτών, η Ποίηση θα γιορτάζεται σε όλη την πόλη, θα αντιπαλεύει το σκοτάδι, θα διασκεδάζει την απόγνωση, θα αντιτάσσεται στη σιωπή. Θα μας φωτίζει και θα μας συγκινεί. Γιατί, κατά τον άλλο κορυφαίο ποιητή μας, τον Τίτο Πατρίκιο, «είναι εκεί απάνω που η Ποίηση βρίσκει τον καθένα μας».

Στόχος αυτής της ενότητας είναι  η διάχυση της δύναμης και της μαγείας της Ποίησης στους ανθρώπους της πόλης, αλλά και η μεταστοιχείωση των απλών, καθημερινών στιγμών σε αξιομνημόνευτες εμπειρίες

Μια ποίηση που διαρκώς αντιστέκεται

Η ενότητα αυτή εγκαινιάζεται γιορτάζοντας τον μεγαλύτερο εν ζωή ποιητή μας, τον κορυφαίο, αειθαλή στο μυαλό και στην καρδιά, τον σπουδαίο στοχαστή και ανθρωπιστή, τον Τίτο Πατρίκιο. Η Ποίησή του βαθιά πολιτική, όπως άλλωστε ανέκαθεν υπήρξε και ο ίδιος, παραμένει μια πράξη απόλυτης, άοκνης και ατελεύτητης αντίστασης στην απραξία και στην ευκολία.

Είναι μια ποίηση που διαρκώς αντιστέκεται, αμφιβάλλει για όλα τα ανθρώπινα, δίχως όμως να αμφιβάλλει ούτε στιγμή για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι μια ποίηση που δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να μας χαρίζει βαθιά ανθρωπιά και ελπίδα.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Ε.Κ.Π.Α. (ώρα 19:00), οργανώνεται η εκδήλωση «Τίτος Πατρίκιος, η Ποίηση της Ανθρωπιάς», όπου ο ποιητής θα συνομιλήσει με τα μέλη του Ε.Κ.Π.Α., ιδίως με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, αλλά και με τους πολίτες της Αθήνας, για την ποίησή του.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κυρία Maria Caracausi θα παρουσιάσει την πρόσφατη έκδοση ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου Πολιορκημένος Χρόνος/Tempo Assediato στα ιταλικά.

Ποιήματα του ποιητή θα απαγγείλουν οι:

Paola Gullo & Thea Messina, φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Παλέρμο
(επιμέλεια Maria Caracausi)
Ιωάννα Καραμαλή, Ποιήτρια – Μεταφράστρια
Αιμιλία Καραντζούλη, Δρ. Παιδαγωγικής του Θεάτρου και διδάσκουσα Ε.Κ.Π.Α.
Δημήτρης Καρασμαΐλης, φοιτητής του ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
Πάνος Κορογιαννάκης, φοιτητής του ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
Νίκος Κουλουράς, φοιτητής του ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
Γιώργος Μπαρτατίλας, φοιτητής του ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
Μιράντα Νάκα, φοιτήτρια του ΤΑΓΦ, Ε.Κ.Π.Α.
Κωστής Ντούμπας, φοιτητής του ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.
Κυριακή Παπαλεωνίδα, υπ. Δρ. ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.0 αξιοποιείτε usb,
Αμάντα Σκαμάγκα, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και διδάσκουσα Ε.Κ.Π.Α.
Ιωάννα Τύρου, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
(επιμέλεια Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης, μέλος ΕΕΠ, ΠΤΔΕ, Ε.Κ.Π.Α.)

Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Γιολάντα Αμαξοπούλου (φωνή) και Κωνσταντίνος Βουρλής (πιάνο), θα ερμηνεύσουν το έργο Πολιορκημένος χρόνος σε ποίηση Τίτου Πατρίκιου και μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Συμμετέχει τιμητικά ο συνθέτης, κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ