33.2 C
Volos
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Λάρισα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Ανοίγει “πύλες” το Σάββατο η έκθεση «Το άγνωστο αριστούργημα; Δωρεά», παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Χρ. Δήμα (φωτό – βίντεο)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετέχει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, μαζί με χιλιάδες μουσεία όλου του κόσμου, με τρόπο «πανηγυρικό», με μια μεγάλη έκθεση εικοσιπέντε έργων από συλλογές και δωρεές ιδιωτών από όλη την Ελλάδα, με τίτλο «Το άγνωστο αριστούργημα; Δωρεά», το Σάββατο 18 Μαΐου.

Για τα παραπάνω ενημέρωσαν σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, και εκπρόσωποι του μουσείου και της έκθεσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος θα βρεθεί για ακόμα μία φορά στην πόλη μας.

«Η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτική της κληρονομιά, συνομιλεί με το ιστορικό της παρελθόν και βάζει στέρεα θεμέλια για το μέλλον», δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Μαμάκος και τόνισε την ανάγκη να καθιερωθεί η πόλη ως πόλος έλξης επισκεπτών με την ανάδειξη των μνημείων και των μουσείων της. «Η Δημοτική μας Πινακοθήκη, με διαρκή εξέλιξη, είναι ένας οργανισμός παραγωγής πολιτισμού, προσφοράς γνώσης, καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου με τους πολίτες, ένα πραγματικό διαμάντι».

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό -κάτοικοι και επισκέπτες- τους θησαυρούς του Μουσείου, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο διάλογο» με τα εικοσιπέντε έργα καλλιτεχνών και με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή, κ. Στεφανίδη.

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί μια σειρά παράλληλων δράσεων στα μουσεία της πόλης, το πρόγραμμα των οποίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο τη «συμμετοχή των πολιτών και τον προβληματισμό για τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα», όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, κ. Κατερίνα Κόσσυβα. «Σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου μας. Η Πινακοθήκη ξεπερνά πια τα όρια της πόλης γίνεται κτήμα όλων αυτών που καταθέτουν ένα έργο τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους σε αυτόν εδώ τον χώρο. Το να καταφέρεις να κάνεις όλους αυτούς συμμέτοχους της προσπάθειας είναι πολύ σημαντικό και το χρωστάμε στον κ. Στεφανίδη», τόνισε στη συνέχεια, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες και καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν τόσο στα εγκαίνια της έκθεσης, όσο και στις δράσεις και την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον χώρο του Μουσείου.

Ο Ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης, κ. Μάνος Στεφανίδης με τη σειρά του κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση και «να τα σχολιάσει, να τα κρίνει. Οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν συχνά εαυτούς».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχει πιο βαρετό και λυπηρό πράγμα από ένας άδειο μουσείο. Είμαι εδώ κάποιους μήνες και βλέπω πως η προσέλευση είναι πολύ περιορισμένη. Δεν μπορεί να έρχονται μόνο τα σχολεία. Αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε, τα μουσεία να γίνουν πάλι ελκυστικά, γοητευτικά. Δεν έχουμε έρθει εδώ να καταλύσουμε τον νόμο, μάλλον για να τον συμπληρώσουμε. Δεν ήρθαμε να αμφισβητήσουμε το οτιδήποτε, ήρθαμε για να πάμε αυτό το μουσείο ένα βήμα πιο πέρα, νομίζω ότι και το μπορούμε και το θέλουμε».

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωη Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ