22.8 C
Volos
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νίκος Παπαγεωργίου: «Εδώ και 100 χρόνια, το ΤΕΕ σχεδιάζει το μέλλον της χώρας – Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα 100, ξεκινώντας από τη νέα θητεία»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε...

Μεξικό: Ο Ομπραδόρ ζητά “πλήρη αναφορά” για τη σύλληψη του αρχηγού του καρτέλ Σιναλόα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ  ζήτησε...

Χόλιγουντ: Νέα απεργία πλήττει την Μέκκα του θεάματος

Ξανά εκτός… λειτουργίας τίθεται το Χόλιγουντ. Αυτή τη φορά...

«Εδώ και 100 χρόνια, το ΤΕΕ σχεδιάζει το μέλλον της χώρας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα 100, ξεκινώντας από τη νέα θητεία. Και προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας, καλώ όλους τους συναδέλφους μου, να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή και να στηρίξουν μαζικά τη ΔΚΜ και τον Γιώργο Στασινό». Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για τον κλάδο.

 

Κύριε Παπαγεωργίου φέτος γιορτάσατε την συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του φορέα σας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τι έχει κάνει το ΤΕΕ για τους Μηχανικούς;

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω δημοσίως σε μια ερώτηση που δέχομαι συχνά σε συζητήσεις με συναδέλφους μου. Καταλαβαίνω ότι η σκληρή καθημερινότητα της δουλειάς μας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αναζήτησης της απάντησης και παρακολούθησης των ενεργειών και πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανικός σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν επτά χρόνια. Αυτή η βελτίωση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα του ΤΕΕ και στις πρωτοβουλίες της διοίκησής του, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.  Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο περισσότερο.

Το ΤΕΕ έχει αναλάβει την ευθύνη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για τον κλάδο μας.  Δημιούργησε και λειτουργεί ήδη με επιτυχία ψηφιακές υπηρεσίες και προωθεί νέες δραστηριότητες, έργα και προγράμματα, που κάνουν πράξη τις μεγάλες αλλαγές, που θέσαμε εδώ και χρόνια στο δημόσιο διάλογο ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της χώρας. Υλοποιούμε όσα δεν έχουν μπορέσει να γίνουν – αν και έπρεπε να έχουν ήδη γίνει– στο παρελθόν.

Πλέον, όλοι οι Μηχανικοί έχουμε δουλειά. Σχεδόν για κάθε οικονομική δραστηριότητα, πολίτες και επιχειρηματίες θα αναζητήσουν τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου μας. Ενδεικτικά να αναφέρω: e-άδειες, e-κτηματολόγιο, τακτοποίηση αυθαιρέτου, δήλωση κτηματολογίου, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, άδεια λειτουργίας, Πιστοποιητικά Ενεργητικής Πυροπροστασίας, ελεγκτές δόμησης, μελέτη φυσικού αερίου, προγράμματα «Εξοικονομώ» είτε για κατοικίες είτε για επιχειρήσεις, ελεγκτές ΑΠΕ, ελεγκτές προσβασιμότητας, προσεισμικός έλεγχος, και πολλά ακόμη.

Αυτά δεν έχουν γίνει τυχαία. Με σχέδιο και επιμονή «τρέχουμε» όλα τα παραπάνω προς όφελος των μηχανικών και της κοινωνίας. Επιπλέον, οι ψηφιακές πλατφόρμες του ΤΕΕ, όπως η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών για παράδειγμα, έχουν βοηθήσει τους μηχανικούς στο καθημερινό τους έργο. Από τη μία έχουμε κερδίσει χιλιάδες εργατοώρες ως οικονομία καθώς δεν απαιτείται πλέον να πηγαίνουμε στις υπηρεσίες δόμησης, από την άλλη, φανταστείτε εν μέσω πανδημίας πώς και πόσες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονταν όταν λόγω εγκλεισμού δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε. Η αρχειοθέτηση ατελείωτων φακέλων και οι χρονοβόρες και κοστοβόρες επισκέψεις σε υπηρεσίες αποτελούν πλέον παρελθόν και για τους μηχανικούς και για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω και τα εργαλεία που σχεδιάσαμε και προτείναμε ως Τμήμα και υλοποίησε το ΤΜΕΔΕ προς όφελος των Μηχανικών. Με το Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων του ΤΜΕΔΕ, πλέον κάθε μηχανικός έχει πρόσβαση από το γραφείο του με λίγα «κλικ», σε κεφάλαια έως 25.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του γραφείου τουκαι να ενισχύσει τη ρευστότητά του. Επιπλέον, για τα Δημόσια Έργα της Θεσσαλίας οι εγγυητικές του ΤΜΕΔΕ έχουν έκπτωση 30%. Και τέλος, σύντομα θα μπορούν όλοι οι μηχανικοί να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης και καλής λειτουργίας για όλα τα μικρά ή μεγάλα ιδιωτικά έργα, παρέχοντας έτσι εγγυήσεις προς τους ιδιώτες για την ποιότητα των έργων τους, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό, ενώ θα καλύπτονται και με ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρω τη σημαντική συμβολή μας στα προγράμματα «Εξοικονομώ». Έχοντας εντοπίσει από την νωρίς τα προβλήματα και τις αστοχίες των προγραμμάτων, μελετήσαμε και συντάξαμε προτάσεις για την βελτίωσή τους, προς όφελος μηχανικών αλλά και πολιτών. Η παλιά λογική  «όποιος προλάβαινε να κάνει αίτηση» (first come – first served) που μας καθήλωνε στα γραφεία μας μέχρι τα ξημερώματα κάνοντας συνεχώς «refresh» στην πλατφόρμα, αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα υποβολής αίτησης με μοριοδότηση, πολύ πιο δίκαιο για όλους. Και βεβαίω, πολλές ακόμη παρεμβάσεις που προτείναμε και αποδέχθηκε το ΥΠΕΝ.

Αυτά είναι ορισμένα από αυτά που κάνει το ΤΕΕ, μαζί με δεκάδες παρεμβάσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της δουλειάς μας και την ανάδειξη του ρόλου του μηχανικού, αλλά και την πρόοδο της κοινωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανικός σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν επτά χρόνια. Αυτή η βελτίωση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα του ΤΕΕ και στις πρωτοβουλίες της διοίκησής του, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

 Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Τεχνικό Κόσμο; Τι σχεδιάζει το ΤΕΕ για το επόμενο διάστημα;

Είναι ακριβώς το μέλλον στο οποίο εστιάζουμε ως ΤΕΕ. Ήδη, υλοποιούνται έργα που θα βοηθήσουν περισσότερο την καθημερινότητα του μηχανικού και θα προσθέσουν αξία στην οικονομία μόλις ολοκληρωθούν. Για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας, ένα έργο που υλοποιεί το ΤΕΕ και ξεκίνησε από την Λάρισα. Σκεφτείτε ότι σήμερα όταν κάποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί αντίγραφο τους φάκελου μίας άδειας από την Υπηρεσίας Δόμησης, πρέπει να κάνει αίτηση και μετά από λίγες ημέρες -αφού γίνει η ανάκτηση του φακέλου από το αρχείο της Υπηρεσίας στο Αμαξοστάσιο στο Κουλούρι- θα το παραλάβει. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, μέσω ηλεκτρονικής αίτησης, αμέσως θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά ο φάκελος.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων το οποίο επίσης έχει αναλάβει το ΤΕΕ. Ως χώρα δεν έχουμε ακόμη έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό. Αναλάβαμε λοιπόν την ολοκλήρωση του. Με όσα ίσχυαν έως σήμερα το Ελληνικό κράτος θα χρειαζόταν 80-85 χρόνια για να το υλοποιήσει. Το Τεχνικό Επιμελητήριο θα το ολοκληρώσει σε μόλις τρία!

Επιπλέον, υλοποιούμε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Ένα πληροφοριακό σύστημα που θα μας δίνει την ταυτότητα των υποδομών της χώρας, από τα χαρακτηριστικά της κατασκευής ως το εάν και πότε έχουν συντηρηθεί. Θα μας λύσει τα χέρια και θα ενισχύσει τη λογοδοσία. Στο Μητρώο θα αναφέρονται ο χρόνος κατασκευής, ο αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση και τον έλεγχό τους, τα βασικά χαρακτηριστικά των εργασιών συντήρησης και ελέγχου και ο χρόνος στον οποίο αυτές πρέπει να διενεργούνται.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Υπάρχει και το μεγάλο έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.

Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που προτάθηκε, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το ΤΕΕ ηγείται της προσπάθειας του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας. Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Στασινός, η στρατηγική στόχευση του ΤΕΕ είναι ξεκάθαρη και το αποτύπωμά του είναι σταθερά θετικό για τον κλάδο και την κοινωνία. Με ηλεκτρονικές υπηρεσίες παντού, με το κράτος βοηθό, με στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό στην πράξη και όχι στα λόγια, με ενισχυμένο ρόλο των Μηχανικών και με βιώσιμη ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους.

Εδώ και 100 χρόνια, το ΤΕΕ σχεδιάζει το μέλλον της χώρας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα 100, ξεκινώντας από τη νέα θητεία. Και προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας, καλώ όλους τους συναδέλφους μου, να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή και να στηρίξουν μαζικά τη ΔΚΜ και τον Γιώργο Στασινό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ