22.3 C
Volos
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αφιέρωμα στον Γιούργκεν Κλοπ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε μια πολύ αποκαρδιωτική είδηση για όλους τους οπαδούς της Λίβερπουλ σε όλο τον κόσμο, ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε ότι θα φύγει από τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν. «Μου τελειώνει η ενέργεια», είπε ο Κλοπ.

Ο Κλοπ μετά τη Ντόρτμουντ, ανέλαβε προπονητής της Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015. Η Λίβερπουλ ήταν σπουδαίος σύλλογος πριν έρθει ο Κλοπ και θα είναι μεγάλος σύλλογος μετά την αποχώρησή του, αλλά το περιβάλλον στο οποίο έφτασε το 2015 δεν θα πρέπει να ξεχαστεί. Ήταν μια ομάδα που μόλις είχε τερματίσει όγδοη στην Πρέμιερ Λιγκ και έπεσε στην 10η θέση τον Οκτώβριο εκείνον, και επίσης ταλαιπωρημένη από την αποχώρηση του θρύλου του συλλόγου Στίβεν Τζέραρντ.

Πλέον, οι στοιχηματικες εταιριες, έχουν βγάλει αποδόσεις από την επόμενη ομάδα του Γερμανού τεχνικού, αλλά και τον επόμενο τεχνικό της Λίβερπουλ. Πρώτο φαβορί είναι ο Κλοπ να αναλάβει ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, ενώ επόμενη είναι η Γρμανική Ντόρτμουντ.

Ενώ από την άλλη φαβορί για να αναλάβει την Λίβερπουλ, είναι ο Τσάβι Αλόνσο, που εντυπωσιάζει με την Μπαγερ Λεβεκούζεν στην Bundesliga.

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπογράφει στη Λίβερπουλ, στις 8 Οκτωβρίου 2015.
Στην πρώτη του σεζόν, ο Κλοπ μόλις κατάφερε να σταθεροποιήσει τον σύλλογο. Ο σύλλογος κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Λιγκ Καπ, χάνοντας από τη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία η Λίβερπουλ θα είχε μια τεράστια αντιπαλότητα, και ήταν φιναλίστ στο Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας από τη Σεβίλλη στον τελικό της Βασιλείας. Η ήττα από τη Σεβίλλη προκάλεσε μεγάλη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες μεταγραφές, με τους πρώην θρύλους των Κόκκινων, Όουέν και ΜακΜάναμαν, να ζητούν να γίνουν μερικές νέες υπογραφές. Η Λίβερπουλ τελείωσε τη σεζόν στην όγδοη θέση και η ήττα από τη Σεβίλλη σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν ευρωπαϊκές βραδιές στο Άνφιλντ για ένα χρόνο.

Η επόμενη σεζόν είχε την άφιξη τριών παικτών, οι οποίοι θα γίνονται βασικά γρανάζια στη μηχανή του Κλοπ. Ο σύλλογος ξόδεψε 36 εκατομμύρια για τον Σενεγαλέζο επιθετικό της Σαουθάμπτον, Σάντιο Μανέ, και άλλα 23 εκατομμύρια για τον Ολλανδό μέσο, Τζορτζίνιο Γουαϊνάλντουμ, από τη Νιούκαστλ. Επίσης έγινε η προώθηση στην πρώτη ομάδα ενός νεαρού δεξιού μπακ, του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ο Μάριο Μπαλοτέλι έφυγε δωρεάν, ενώ ο Κρίστιαν Μπεντέκε πήρε ένα συγκλονιστικά τεράστιο ποσό από την Κρίσταλ Πάλας. Ενισχυμένος από τις μεταγραφές στην πρώτη του πλήρη σεζόν ως επικεφαλής, ο Κλοπ ανέβασε τη Λίβερπουλ σε μια αξιοσέβαστη θέση, στην τέταρτη θέση και στην επιστροφή στο Champions League την επόμενη σεζόν, ενώ η ανερχόμενη αντίπαλος της Μάντσεστερ Σίτι, υπό την καθοδήγηση ενός συγκεκριμένου Πεπ Γκουαρδιόλα, τερμάτισε τρίτη.

Την επόμενη σεζόν, εκείνη που πραγματικά απογειώθηκε η Λίβερπουλ του Κλοπ, είχε την άφιξη τριών εντυπωσιακών σούπερ σταρ. Η Λίβερπουλ υπέγραψε τον πρώην αποτυχημένο παίκτη της Τσέλσι, Μοχάμεντ Σαλάχ, και τον νεαρό αριστερό μπακ, Άντι Ρόμπερτσον, το καλοκαίρι, και τον χειμώνα, τη μεταγραφή του Φιλίπε Κουτίνιο και υπέγραψε τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ για ένα ρεκόρ 75 εκατομμυρίων. Η σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν κάπως συντριπτική, καθώς τερμάτισε στην τέταρτη θέση, 25 πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο έφτασε στον τελικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης, όντας αουτσάϊντερ στις στοιχηματικες εταιριες.

Στο φινάλε, το πρώτο ημίχρονο του τελικού ήταν μια συγκλονιστική μονομαχία, με τις δύο ομάδες να επιδεικνύουν την επιθετική τους ικανότητα. Ωστόσο, η διάθεση της πήρε μια διαφορετική τροπή όταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο βασικός επιθετικός της Λίβερπουλ, υπέστη έναν τραυματισμό στον ώμο μετά από μια σύγκρουση με τον Σέρχιο Ράμος της Ρεάλ Μαδρίτης. Το θέαμα του Σαλάχ να φεύγει από το γήπεδο δακρυσμένος ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για τους Κόκκινους.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Ρεάλ Μαδρίτης προηγήθηκε με ένα περίεργο γκολ του Καρίμ Μπενζεμά, αλλά η Λίβερπουλ απάντησε με ένα θεαματικό γκολ της ισοφάρισης του Σάντιο Μανέ. Το εκκρεμές ταλαντεύτηκε μπρος-πίσω, κρατώντας τους οπαδούς ενθουσιασμένους. Μετά ήρθε η κομβική στιγμή — ο Λόρις Κάριους, ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, διέπραξε δύο δαπανηρά λάθη που χάρισε γκολ στον Γκάρεθ Μπέιλ. Η ενέργεια του Ουαλού ήταν μια στιγμή απόλυτης ποδοσφαιρικής μαγείας, αλλά τα λάθη από τον Κάριους θα στοίχειωναν τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τους επόμενους μήνες, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε ένα τρίτο συνεχόμενο Champions League.

Η Λίβερπουλ θα είχε τη στιγμή της να σβήσει τους δαίμονες από το παρελθόν, καθώς υπέγραψε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα Άλισον Μπέκερ από την Ρόμα για 55,5 εκατομμύρια και τον Νάμπι Κεϊτά από τη Λειψία (πιθανώς η μόνη αποτυχημένη μεταγραφή υψηλού προφίλ του Κλοπ). Η Λίβερπουλ τελείωσε τη σεζόν του πρωταθλήματος ως δευτεραθλήτρια της Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία υπέστη τη μοναδική της ήττα στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας 97 πόντους, το τρίτο υψηλότερο σύνολο τότε στην ιστορία της Αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας και τους περισσότερους πόντους που σημείωσε ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ πέρασε από έναν σκληρό όμιλο που αποτελείται από την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Νάπολι, υπέστη μια ήττα-σοκ με 2–0 εκτός έδρας από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, αλλά επανήλθε απέναντι στη Νάπολι την τελευταία αγωνιστική για να περάσει ως δεύτερη. Είχε μία εξαιρετικά δύσκολη μονομαχία στη φάση των 16 με την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου, αλλά μια εξαιρετική εμφάνιση από τον Σάντιο Μανέ στην Allianz Arena, εξασφάλισαν ότι θα αντιμετωπίσουν την Πόρτο στους Προημιτελικούς, την οποία κέρδισαν άνετα με 6–1 στο σύνολο.

Στις 7 Μαΐου, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στον δεύτερο αγώνα των ημιτελικών του Champions League. Έχοντας έλλειμμα με3–0 και έχοντας τραυματίες τόσο τον Φιρμίνο όσο και τον Σαλάχ πριν από τον αγώνα, πολλοί ειδικοί και γενικά μέσα ενημέρωσης πίστεψαν ότι ήταν πολύ απίθανο η Λίβερπουλ να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Οι Κόκκινοι προηγήθηκαν μέσω του Οριγκί μέσα σε λίγα λεπτά και το σκορ παρέμεινε ως τέτοιο μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο αναπληρωματικός Γουαϊνάλντουμ σκόραρε δύο φορές σε διάστημα 122 δευτερολέπτων για να ισοφαρίσει. Δέκα λεπτά πριν από το τελικό σφύριγμα, ο Οριγκί χτύπησε ξανά μετά από ένα γρήγορο κόρνερ από τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, ανατρέποντας εντελώς την πρόκριση προς όφελος καθώς η Λίβερπουλ κέρδισε με 4–0 για να προκριθεί στον δεύτερο διαδοχικό τελικό Champions League και στον τρίτο της ευρωπαϊκό τελικό υπό τον Κλοπ, κόντρα στις προβλέψεις των φιλάθλων και των στοιχηματικών εταιριών.

Στον τελικό, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Τότεναμ και ήταν φαβορί για τη νίκη. Ο Σαλάχ σκόραρε από το σημείο του πέναλτι για να δώσει το προβάδισμα μετά από μόλις δύο λεπτά, και με μόλις τρία λεπτά απομένουν, ο Οριγκί μέσα από την περιοχή του πέναλτι και σκόραρε στην κάτω δεξιά γωνία των διχτυών για να κερδίσει το τρόπαιο η ομάδα του Κλοπ, το πρώτο της από το 2005.

Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τελικό του UEFA Champions League 2019, δίνοντας τέλος σε μια 14χρονη αναμονή για τον έκτο Ευρωπαίκό τίτλο της.
Την επόμενη σεζόν, την πρώτη από τις πολλαπλές καραντίνες από τον COVID-19, η Λίβερπουλ κατέκτησε τον δέκατο ένατο τίτλο πρωταθλήματος — τον πρώτο από το 1989–90 και τον πρώτο κατά την περίοδο της Premier League. Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Λίβερπουλ διεκδίκησε το ασυνήθιστο επίτευγμα της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα με παιχνίδια που παίχτηκαν, με 7 παιχνίδια να απομένουν. Η Λίβερπουλ σημείωσε επίσης το καλύτερο ξεκίνημα ποτέ σε μια σεζόν στην ιστορία των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, κερδίζοντας 26 νίκες και 1 ισοπαλία για συνολικά 79 βαθμούς από τους 81 πιθανούς, πριν υποστεί την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα στις 29 Φεβρουαρίου 2020. .

Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει ένα πολύ μοναδικό προπονητικό στιλ, με την τακτική του να αναφέρεται ως Gegenpressing (γερμανικά σημαίνει κόντρα πρέσινγκ), το οποίο στην ουσία αντικρούει την αντεπίθεση με αποτελεσματικό ψηλό πρέσινγκ. Η επιθετική πίεση μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο προς τα εμπρός και ακόμη και να αναγκάσει την μπάλα να πάει προς τα πίσω. Ακόμα κι αν μια ομάδα που αντεπιτίθεται δεν ανακτήσει την κατοχή, εξακολουθεί να υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αναγκάσει τη μπάλα να βγει εκτός παιχνιδιού ή να δεχθεί ένα φάουλ. Αυτοί είναι και οι δύο αποτελεσματικοί τρόποι καθυστέρησης της προόδου της αντιπολίτευσης.

Ο Κλοπ εξήγησε: «Το Gegenpressing μάς επιτρέπει να κερδίσουμε πίσω την μπάλα πιο κοντά στο τέρμα. Είναι μόνο ένα πέρασμα μακριά από μια πραγματικά καλή ευκαιρία. Κανένας πλέι μέικερ στον κόσμο δεν μπορεί να είναι τόσο καλός όσο μια καλή κατάσταση gegenpressing, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό».

Επίσης, εκτός από τον Νάμπι Κεϊτά, όλες οι μεταγραφές της Λίβερπουλ υπό τον Κλοπ ήταν απίστευτα επιτυχημένες, αποσπώντας τη μέγιστη αξία από όσα ξόδεψαν, κάτι που έχει κάνει τόσο επιτυχημένα η Λίβερπουλ. Τρανό παράδειγμα είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Ξόδεψαν περίπου 40 εκατομμύρια λίρες για αυτόν από την Ιταλία, που ήταν πολλά χρήματα και εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πάρα πολλά, αλλά όπως αποδείχθηκε, άξιζε πολύ περισσότερο από ό,τι πλήρωσαν για αυτόν. Η προσέγγιση της Λίβερπουλ περιλαμβάνει τη χρήση μιας «επιτροπής μεταγραφών», αποτελούμενη από τον μάνατζερ Κλοπ, έναν αθλητικό διευθυντή, μέλη της ομάδας scouting και στελέχη του συλλόγου, αν και δεν είχε άμεση επιτυχία.

Ο Κλοπ έχει τη φήμη ότι αναπτύσσει παίκτες και τους βοηθά να φτάσουν τις δυνατότητές τους. Οι Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, Άντι Ρόμπερτσον και Τζο Γκόμεζ άκμασαν υπό την καθοδήγησή του και έχουν καλλιεργήσει ένα ισχυρό ομαδικό πνεύμα και ενότητα μέσα στην ομάδα, δημιουργώντας μια θετική και εργατική ατμόσφαιρα. Οι δεξιότητές του στη διαχείριση και η ικανότητά του να συνδέεται με παίκτες σε προσωπικό επίπεδο ήταν ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση αυτού του συνεκτικού περιβάλλοντος. Η Λίβερπουλ έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο συνέπειας στις εμφανίσεις της, ειδικά κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ. Η ικανότητά τους να κερδίζουν τα αποτελέσματα και να διατηρούν τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν καθοριστική για την επιτυχία τους.

Ο Γιούργκεν Κλοπ μετέτρεψε τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ σε έναν από τους καλύτερους μπακ και αργότερα σε έναν ακόμα καλύτερο υβριδικό μέσο. Έχοντας υπάρξει τόσο καλός για τόσο καιρό, υπάρχει μια μικρή απογοήτευση που η θητεία του Κλοπ δεν έχει ακόμη αποφέρει περισσότερα από τα έξι τρόπαια που τον έβαλαν στο ίδιο επίπεδο με τον Μπιλ Σάνκλι. Και ούτε οι 97 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να κατακτήσουν έναν τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Κλοπ είδε τη μεγαλύτερη νίκη της Λίβερπουλ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Άνφιλντ (και συνολικά) — το 7–0 τον Μάρτιο — και τη μεγαλύτερη νίκη της στο Ολντ Τράφορντ, που ήταν μια νίκη με 5–0 τον Οκτώβριο του 2021, χωρίς να είναι το απόλυτο φαβορί στις στοιχηματικες εταιριες.

Όσο για το ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά. Η δουλειά της Λίβερπουλ είναι πολύ προσοδοφόρα, καθώς είναι ένας από τους πιο σταθερούς και καλά διοικούμενους συλλόγους αυτή τη στιγμή, αλλά όποιος αντικαταστήσει τον Κλοπ, θα δυσκολευτεί να συνεχίσει την κληρονομιά του Κλοπ. Αλλά με 4 τρόπαια για να αγωνιστεί, η Λίβερπουλ έχει ξεκάθαρα ένα καθήκον στα χέρια της. Ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές της Λίβερπουλ αξίζει ένα μεγάλο αντίο, και τι καλύτερο δώρο χωρισμού από ένα τρεμπλ.

Από την άφιξή του το 2015, ο Κλοπ ενορχήστρωσε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, με αποκορύφωμα το τέλος της 30χρονης ξηρασίας του πρωταθλήματος της Λίβερπουλ με ένα θριαμβευτικό τρόπαιο στην Premier League το 2020. Το δυναμικό και χαρισματικό προπονητικό του στυλ αναζωογόνησε την ομάδα, εμφανές στη συναρπαστική της κατάκτηση στο Champions League το 2019. Πέρα από τους τίτλους, η κληρονομιά του Κλοπ επεκτείνεται στην αναμόρφωση της ταυτότητας της Λίβερπουλ. Το Λίβερπουλ είναι ένας από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς της Ευρώπης και διαθέτει έναν από μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, σε όλο τον κόσμο, χάρις και στον Γερμανό τεχνικό Γιούργκεν Κλοπ!

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ